ΕΛΛΑΔΑ

Η φετινή γρίπη αποτελεί ένα ανοιχτό επιστημονικό ερώτημα. Ακούστε τον γιατρό σας

Η φετινή γρίπη αποτελεί ένα ανοιχτό επιστημονικό ερώτημα. Ακούστε τον γιατρό σας

Η Ιατρική αρθρογραφία και οι ιατρικές αναφορές στα Social Media και στα ΜΜΕ είναι φέτος γεμάτες από πληροφορίες για την Γρίπη και τον Covid-19. Ο λόγος είναι προφανής. Tο αναπνευστικό μας σύστημα «βάλλεται» φέτος από δύο πολύ μεταδοτικούς ιούς, που μπορούν να προσβάλουν το αναπνευστικό μας σύστημα και να μας οδηγήσουν στο νοσοκομείο. Πίσω, ωστόσο, από τον προφανή λόγο κρύβεται μία σειρά επιπρόσθετων επιστημονικών ανησυχιών που συνθέτουν ένα πολύπλοκο τοπίο γεμάτο αναπάντητα ερωτήματα.

Το πρώτο ερώτημα αφορά μία πρωτόγνωρη κατάσταση που έχει να κάνει με την περσυνή εξαφάνιση της γρίπης. Η γρίπη πέρυσι κατέγραψε μηδενικά νούμερα σε θανάτους στην χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Γιατί συνέβη αυτό? Συνέβη σίγουρα λόγω των πολλών εμβολιασμών που έγιναν πέρυσι. Βοήθησε επίσης και η χρήση μάσκας αλλά και η εκτεταμένη καραντίνα. Αλλά μπορεί να συμμετέχει και άλλος επιστημονικός λόγος που δεν τον γνωρίζουμε.

Τι θα συμβεί φέτος που η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική, χωρίς καραντίνα και με ανοιχτά τα σχολεία και ελεύθερες τις μαζώξεις των ανθρώπων; Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος κυκλοφορεί με βάση το πιστοποιητικό εμβολιασμού έναντι του Covid, κάτι που όμως δεν τον καλύπτει και για την γρίπη. Άρα είναι εκτεθειμένος στην κυκλοφορία της γρίπης και θα προσβληθεί σίγουρα εάν δεν είναι εμβολιασμένος. Ήδη βλέπουμε ότι παρά το γεγονός ότι όλοι προσέχουμε, έχουν ξεκινήσει αρκετές ιώσεις γύρω μας.

Πολύ σημαντικές είναι και οι ανησυχίες για την σοβαρότητα με την οποία θα μας πλήξει φέτος η γρίπη. Η χαμηλή περσυνή κυκλοφορία οδήγησε σε χαμηλή φυσική ανοσία του πληθυσμού στα κυκλοφορούντα στελέχη γρίπης. Για αυτό υποσημειώνεται συνεχώς ο κίνδυνος η γρίπη να είναι σοβαρότερη με βάση άλλες παρόμοιες καταστάσεις που έχουν εμφανισθεί στο παρελθόν.

Ένα άλλο επιστημονικό ζήτημα είναι η παράλληλη κυκλοφορία δύο ιών, που επιδρούν στο αναπνευστικό. Υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι η συν λοίμωξη από γρίπη και Covid επιβαρύνει σε διπλάσιο βαθμό την έκβαση της νόσου, όπως υπάρχουν και θεωρίες ανταγωνιστικότητας των δύο ιών στο ίδιο άτομο. Από πλευράς Δημόσιας Υγείας είναι προφανής η επιβάρυνση που θα μπορούσε να προκληθεί στις ΜΕΘ από πρόσθετα περιστατικά Γρίπης.

Μοναδική λύση ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης, ο οποίος θα πρέπει σύμφωνα με τις Εθνικές Συστάσεις να γίνει έγκαιρα και να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Ο έγκαιρος εμβολιασμός έχει το νόημα να γίνει πριν την έξαρση της γρίπης και επιπρόσθετα να δοθεί χρόνος για να ακολουθήσει και ο εμβολιασμός έναντι του Covid-19 που μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε μέρα μετά το εμβόλιο της γρίπης.

Φέτος, όλα τα εμβόλια έναντι της γρίπης είναι τετραδύναμα και παρέχουν προστασία από δύο στελέχη του ιού γρίπης τύπου Α και συγκεκριμένα τα Α/Η1Ν1 και A/H3N2 και δύο στελέχη του ιού τύπου Β.

Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης

Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα, σε όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, σε παιδιά άνω των έξι μηνών και ενήλικες με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, καρδιακή νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφροπάθεια και παθήσεις ήπατος, νευρολογικά και νευρομυϊκά νοσήματα, αιμοσφαιρινοπάθειες και σύνδρομο down, καθώς και παιδιά που λαμβάνουν ασπιρίνη μακροπρόθεσμα. Επίσης ο εμβολιασμός συστήνεται στις εγκύους, λεχωίδες και θηλάζουσες, άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία, άτομα που έρχονται σε στενή επαφή με βρέφη ή ζουν με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, άστεγους και σε κλειστούς πληθυσμούς, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές σχολών, σωφρονιστικά καταστήματα κ.ά. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και γενικά τους εργαζομένους σε μονάδες Υγείας.

Το κοινό «βάλλεται» εκτός της πανδημίας και της ανάγκης να εμβολιασθεί με δύο σημαντικά εμβόλια και από πολυάριθμες πληροφορίες, με κίνδυνο να δημιουργηθεί σύγχυση και στρες. Μοναδική λύση να ακολουθήσουμε τις Εθνικές Συστάσεις των Επιστημονικών φορέων και να σεβαστούμε τον αγώνα που κάνουν οι επιστήμονες να ευαισθητοποιήσουν και να εκπαιδεύσουν τους Έλληνες πολίτες. Είμαστε τυχεροί στην χώρα μας, που έχουμε πρόσβαση στον εμβολιασμό και στον γιατρό μας για να μας συμβουλεύσει και να μας εμβολιάσει με το αντιγριπικό εμβόλιο.

Μιχάλης Δεληβοριάς

Ειδ. Πνευμονολόγος -Ενταντικολόγος

Metropolitan General Athens