ΕΛΛΑΔΑ

Κορυφαία φωτογραφία στο «Time» η 81χρονη που έγινε σύμβολο των πυρκαγιών

Κορυφαία φωτογραφία στο «Time» η 81χρονη που έγινε σύμβολο των πυρκαγιών
Η απόγνωση της 81χρονης κυρίας Παναγιώτας, που βρέθηκε στην κόλαση των πυρκαγιών στην Εύβοια αποτυπώθηκε στον φωτογραφικό φακό και έκανε τον γύρο του κόσμου Screen grab από TIME

Την συγκλονιστική φωτογραφία που εικονίζει την κραυγή απόγνωσης της 81χρονης γυναίκας η οποία βρέθηκε μέσα στην κόλαση της φωτιάς στην Εύβοια, έκανε εξώφυλλο το περιοδικό «TIME», ως μια από τις κορυφαίες φωτογραφίες του 2021.

Η απόγνωση της 81χρονης κυρίας Παναγιώτας, που αποτυπώθηκε τον περασμένο Αύγουστο στο φακό του φωτογράφου Κωνσταντίνου Τσακαλίδη, είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο ενώ προβλήθηκε από διεθνή μέσα ενημέρωσης ως το πρόσωπο-σύμβολο των πυρκαγιών που κατέστρεψαν περιουσίες και τεράστια έκταση δάσους στην Εύβοια.

Η φωτογραφία που τράβηξε ο Κωνσταντίνος Τσακαλίδης και έκανε το γύρο του κόσμου μέσω του ελληνικού πρακτορείου SOOC και του διεθνούς πρακτορείου Bloomberg, βρίσκεται πλέον στο εξώφυλλο του περιοδικού «Time».

https://www.instagram.com/p/CWqGqpasckq

Η εικόνα δείχνει τη μαυροφορεμένη ηλικιωμένη γυναίκα, την κυρία Παναγιώτα, με το ένα χέρι της στο στήθος και στο άλλο να κρατά μια τσάντα με τα υπάρχοντά της. Το βλέμμα της είναι γεμάτο φρίκη και σπαραγμό, καθώς οι φλόγες βρίσκονται μία ανάσα από το σπίτι της.

Για τον εφιάλτη που έζησε στην κόλαση της φωτιάς, είχε μιλήσει η ίδια η κυρία Παναγιώτα πέρσι τον Αύγουστο:

«Φώναζα απελπισμένη, τον αγαπάω τον τόπο μου», είχε αναφέρει η 81χρονη που συγκλόνισε με τον πόνο της, όπως καταγράφηκε στο φωτογραφικό στιγμιότυπο, που δημοσιεύθηκε και στον διεθνή Τύπο.

«Βοήθεια, καιγόμαστε»

Η ηλικιωμένη, το σπίτι της οποίας απειλήθηκε από τις φλόγες στο χωριό Γούβες, είχε περιγράψει τον πανικό και τις δραματικές στιγμές που έζησε:

Όπως είπε, «έβλεπα τη λάβα να έρχεται καταπάνω μας και φώναζα “βοήθεια - καιγόμαστε”. Μαζεύτηκε ο κόσμος, όλοι. Πράγματι ήρθαν και βοηθήσανε όλοι».

«Ήρθαν τα παιδιά του χωριού με το νερό, με τα βυτία να μας σώσουν. Εγώ άρχισα να χάνω τις αισθήσεις μου. Δύο κοπέλες μου πρόσφεραν νερό και μου είπαν να κάνω υπομονή γιατί θα σβήσει η φωτιά. Όμως οι φλόγες έρχονταν καταπάνω μας», σημειώνει.

«Ανησυχούσα για τους γείτονες δίπλα, υπάρχουν σπίτια με παιδιά που απειλήθηκαν. Φοβόμουν μήπως είναι κάποιος μέσα. Οι μνήμες αυτές δεν θα φύγουν από μέσα μας», περιέγραφε η κυρία Παναγιώτα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ