ΕΛΛΑΔΑ

Θρίλερ με παράνομο νεκροταφείο στα Καλύβια: Καταγγελία για ταφές παιδιών σε αυλή σπιτιού ιερέα

Θρίλερ με παράνομο νεκροταφείο στα Καλύβια: Καταγγελία για ταφές παιδιών σε αυλή σπιτιού ιερέα
Σύμφωνα με καταγγελία, ιερέας λειτουργεί εδώ και χρόνια παράνομο νεκροταφείο στα Καλύβια INTIME / ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Ένα παράνομο νεκροταφείο μέσα στην αυλή του σπιτιού του στα Καλύβια φέρεται σύμφωνα με καταγγελία να λειτουργεί εδώ και χρόνια ένας ιερέας.

Συγκεκριμένα, σε μήνυση η οποία υποβλήθηκε, καταγγέλεται σύμφωνα με ρεπορτάζ εκπομπής της τηλεόρασης του star, ότι στον εν λόγω περιφραγμένο χώρο υπάρχει ένα σπίτι στο οποίο κατοικεί ιερέας με τη σύζυγο και τα παιδιά του, αλλά και ένας ναός που δεν είναι γνωστό αν λειτουργεί νόμιμα, μία δεύτερη εκκλησία που δεν έχει ολοκληρωθεί και στον ίδιο χώρο υπάρχουν δύο παράνομα κοιμητήρια: στο ένα, που βρίσκεται στο πίσω μέρος γίνονται ταφές ενηλίκων και στο δεύτερο ταφές βρεφών και παιδιών.

Στη μήνυση γίνεται αναφορά για συμφωνίες με γραφεία τελετών και χρήματα που παίρνει ο ιερέας για κάθε έναν που θάβει στην αυλή του σπιτιού του.

«Ο ιερέας θάβει εδώ και 20 χρόνια ανθρώπους. Τα τελευταία δύο χρόνια θάβει και παιδιά», αναφέρει ο κ. Ταξιάρχης Πιτταράς που έκανε την καταγγελία και υποστηρίζει ότι ο ιερέας είναι παλαιοημερολογίτης.

Σημειώνεται ότι πάνω στις ταφόπλακες αναγράφονται ονόματα και ημερομηνίες του 2020 και του 2021 και κάποιοι τάφοι είναι κενοί.

Τι απαντάει ο ιερέας για το παράνομο νεκροταφείο

Από την πλευρά του, ο πάτερ Δημήτρης Ράικος υποστηρίζει στην κάμερα της εκπομπής ότι είναι νόμιμος και ότι ο χώρος είναι δήθεν παλιό μετόχι του Αγίου Όρους.

«Ήρθα κατ’ εντολή του πνευματικού μου πατέρα και η γερόντισσα έκανε την κίνηση με εντολή του πατρός Ευθυμίου να μας δώσει αυτό τον χώρο. Το μοναστήρι ονομάζεται Παναγία Γοργοϋπήκοος. Από το ’70 μέχρι σήμερα έχουμε φιλοξενήσει άπορους μοναχούς, κυρίως μοναχές οι οποίοι δεν είχαν πού την κεφαλή κλίνει. Κάνω καθημερινά λειτουργίες όταν μου το ζητήσουν οι πιστοί», ισχυρίζεται.

Αναφορικά με τους τάφους βρεφών, ο ιερέας είπε: «Είναι κάτι βρεφάκια, επειδή έχουν υπερκορεστεί τα νεκροταφεία Α’, Β’ Γ’, δεν υπάρχουν θέσεις γι΄αυτά τα παιδιά. Συνεννοήθηκα με μία ψυχούλα και έρχονται εδώ οι γονείς και τα ενταφιάζουν. Έχουν δικαίωμα οι Ιερές Μονές και τα Μετόχια να έχουμε χώρο ενταφιασμού. Από μία παρεξήγηση κάποιο πρόσωπο πήγε και είπε ότι παρανόμως έχουμε αυτή την κατάσταση. Πήγα στους δικηγόρους του υπουργείου και πήρα την διάταξη. Είναι καμιά 20αριά ταφάκια».

Δήμαρχος Σαρωνικού: Παράνομες οι ταφές

Ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου από την πλευρά του ανέφερε πως οι ταφές είναι παράνομες:

«Είχα κατά καιρούς καταγγελίες για τον χώρο αυτό, είναι αυθαίρετο, παλαιοημερολογίτικο μοναστήρι, έτσι το ονομάζει ένας παππάς που είναι εκεί, ο οποίος δεν ξέρω αν είναι επίσημος ή αν έχει χριστεί μόνος του. Στο προαύλιο έχει κάνει αρκετές ταφές, 40-50 και ειδικά παιδιών. Είναι παράνομες οι ταφές αυτές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ