ΕΛΛΑΔΑ

Αθώα μέλη του Ρουβίκωνα για τη δολοφονία Αιγύπτιου εμπόρου ναρκωτικών

Αθώα μέλη του Ρουβίκωνα για τη δολοφονία Αιγύπτιου εμπόρου ναρκωτικών
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την απαλλαγή των Γ. Καλαϊτζίδη ηγετικού στελέχους του «Ρουβίκωνα» και Ν. Ματαράγκα από όλες τις κατηγορίες στην υπόθεση δολοφονίας του Αιγύπτιου εμπόρου ναρκωτικών, γνωστού ως «Χαμπίμπι», το 2016 στα Εξάρχεια αποφάσισε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Η απόφαση της Δικαιοσύνης έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τους αλληλέγγυους που ήταν παρόντες στο ακροατήριο.

Τακτικοί δικαστές και ένορκοι έκριναν ότι οι δύο άνδρες πρέπει να αθωωθούν για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και της ηθικής αυτουργίας σε αυτή, καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος τους.

Είχε προηγηθεί η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας η οποία επίσης πρότεινε την αθώωση και των δύο κατηγορουμένων εξαπολύοντας μάλιστα πυρά κατά της μάρτυρος που οδήγησε ουσιαστικά στο εδώλιο τους δύο άνδρες. «Δεν μπορώ να την καταλάβω, δείχνει μια έλλειψη σοβαρότητας, προσπάθησα να βρω αν υπάρχει κάτι πίσω από αυτό, όμως παραμένει γεγονός ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη μάρτυρας» υποστήριξε και πρόσθεσε πως αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη κατάθεση, «ίσως αυτή η δικογραφία να είχε μπει στο αρχείο».

Παράλληλα, επισημάνθηκε η «έντονη περιρρέουσα ατμόσφαιρα» που επικρατούσε γύρω από τη δράση των δύο ανδρών, η οποία και στάθηκε η αιτία να στοχοποιηθούν. Σε κάθε περίπτωση, εξήγησε ότι η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας δεν προέκυψε, αφού δεν αποδείχθηκε η πειθώ και η φορτικότητα που απαιτείται σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα για να πείσει τον φυσικό αυτουργό να τελέσει την πράξη. Οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με την εισαγγελέα, «έχουν σαν ιδανικό να αποκαταστήσουν μια τάξη όπως εκείνοι το εννοούν, να εξαρθρώσουν το έγκλημα, αυτοαποκαλούνται λαϊκοί ήρωες που θέλουν να διώξουν το οργανωμένο έγκλημα από την περιοχή», καταλήγοντας: «Θα ήθελα να υπερισχύει η πεποίθηση ότι όταν ο πολιτισμός και η ειρήνευση κερδίζουν έδαφος, τότε χάνει έδαφος η διακίνηση».

Όσο για το θύμα, κατά την εισαγγελική εισήγηση, επρόκειτο για έναν άνθρωπο που πουλούσε ναρκωτικά τρομοκρατώντας τη γειτονιά των Εξαρχείων. «Αυτό το λάθος αποδείχτηκε μοιραίο όταν επιτέθηκε σε αναρχικούς» υποστήριξε.

Απολογούμενοι στο δικαστήριο, οι δύο άνδρες έχουν κατηγορηματικά αρνηθεί τα όσα τους αποδίδονται κάνοντας λόγο για πολιτική δίωξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ