ΕΛΛΑΔΑ

Οι Αιγυπτιώτες ευχήθηκαν χρόνια πολλά στον Πατριάρχη Θεόδωρο για τα γενέθλιά του

Οι Αιγυπτιώτες ευχήθηκαν χρόνια πολλά στον Πατριάρχη Θεόδωρο για τα γενέθλιά του
Μετά τη Θεία Λειτουργία, ακολούθησε κέρασμα στο Αρχονταρίκι, όπου όλοι μαζί έκοψαν τη γενέθλια τούρτα του Πατριάρχη Θεόδωρου

Ευχές από το Μετόχι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κυψέλη, έστειλαν οι Αιγυπτιώτες στον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’ για τα γενέθλιά του.

Ανήμερα της Αγίας Αικατερίνης, η οποία καταγόταν από οικογένεια των ευγενών της Αλεξάνδρειας, ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου έχει τα γενέθλιά του.

Ο κατά κόσμον Νικόλαος Χορευτάκης γεννήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 1954 στην Κρήτη. Από μαθητής του Δημοτικού άρχισε να γράφει κηρύγματα τα οποία υπέγραφε ως «ο μικρός ιεροκήρυκας Νεκτάριος». Θαύμαζε και μελετούσε το βίο του Μητροπολίτη Πενταπόλεως, ο οποίος με υπομονή και πίστη στο Θεό αντιμετώπιζε τις διώξεις και τις συκοφαντίες. Προσευχόταν στον Άγιο Νεκτάριο όταν ως Μητροπολίτης Καμερούν και έπειτα ως Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε κήρυττε στα βάθη της Αφρικής την Ορθοδοξία, έχτιζε σχολεία, ορφανοτροφεία, νοσοκομεία και ήταν ο πατέρας των δοκιμαζομένων.

Σήμερα, ο Πατριάρχης Θεόδωρος μαζί με πιστούς και ιερείς γιόρτασε τα γενέθλιά του με το ποίμνιό του στη Νότια Αφρική. Ωστόσο, στην πολυπολιτισμική Κυψέλη, εκεί όπου βρίσκεται το Μετόχι του Πατριαρχείου, ο Μητροπολίτης Γουινέας Γεώργιος και Αιγυπτιώτες, τον τίμησαν και του ευχήθηκαν χρόνια πολλά με το δικό τους τρόπο.

Το πρωί τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στο Καθολικό του Αγίου Αθανασίου. Ο Μητροπολίτης Γουινέας Γεώργιος ευχήθηκε από άμβωνος χρόνια πολλά στον Πατριάρχη Θεόδωρο για τα γενέθλιά του ώστε συνεχίζει να «οργώνει» κάθε κομμάτι γης στην Αφρική για να προσφέρει ανθρωπιστικό έργο, για να καλλιεργήσει το σπόρο της Ορθοδοξίας και του Χριστιανισμού», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε όμως και στην Αρχόντισσα και Πρέσβειρα Αποδήμου Ελληνισμού του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Αικατερίνη Μπελεφάντη - Σοφιανού, η οποία γιορτάζει τα ονομαστήριά της. Μίλησε με τα πιο θερμά λόγια για το έργο της κ. Σοφιανού, την οποία χαρακτήρισε δραστήρια και δυναμική, όπως ήταν και η Αγία Αικατερίνη. «Ο Θεός να σας χαρίζει τη δύναμή της (σ.σ. της Αγίας) για να συνεχίσετε όλα αυτά τα έργα που κάνετε… Είστε μια σύγχρονη ευεργέτιδα του Ελληνισμού, τα έργα σας θα μείνουν στην ιστορία», είπε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Γουινέας και προσέφερε στην κ. Σοφιανού, ένα αντίγραφο του Ευαγγελίου στο οποίο ορκίσθηκαν οι ήρωες της Επανάστασης του 1821.

«Όπως αγωνίσθηκαν οι ήρωες του 1821 να αγωνίζεστε και εσείς για το καλό της Ορθοδοξίας σε όλα αυτά τα μέρη που ζήσατε και αγαπήσατε με ταπείνωση. Να το έχετε σαν φυλακτό», είπε μεταξύ άλλων.

Ο Μητροπολίτης Γουινέας από τον άμβωνα μίλησε και για την πανδημία του κορvνοϊού. Κάλεσε δε όλους όσοι παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία να εμβολιαστούν. Επικαλέστηκε τη δική του εμπειρία, ως πλήρως εμβολιασμένος και θωρακισμένος απέναντι στον ιό, καθώς όπως είπε, στα πρόσφατα ιεραποστολικά ταξίδια του στην Αφρική ήρθε σε επαφή με περισσότερα από 5.000 άτομα χωρίς να μολυνθεί.

Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, ακολούθησε κέρασμα στο Αρχονταρίκι, όπου όλοι μαζί έκοψαν τη γενέθλια τούρτα του Πατριάρχη Θεόδωρου, στην οποία απεικονιζόταν ο Λέοντας του Αποστόλου Μάρκου, το έμβλημα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Τη Θεία Λειτουργία παρακολούθησε ο επιχειρηματίας κ. Χάρης Δασκαλάκης, ο κύριος και η κυρία Μπελεφάντη και η κ. Κλειώ Κόκκινα, αδέλφια της κυρίας Σοφιανού. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Καΐρου κ. Μιχάλης Μπίσκος, η κ. Εύα Βλαζάκη, Αιγυπτιώτισσα και απόφοιτος της Αχιλοπουλείου Σχολής Καΐρου, η κ. Μάχη Γαβαλά, Αιγυπτιώτισσα επιχειρηματίας στον τουρισμό και η κ. Ευαγγελία Σαμοϊλη, η οποία επίσης δραστηριοποιείται στον ίδιο τομέα.

Σημειώνεται ότι η κ. Αικατερίνη Μπελεφάντη - Σοφιανού χρηματοδότησε την ανακαίνιση του Αρχονταρικίου και του γραφείου του Πατριάρχη Θεόδωρου.

Στις 25 Νοεμβρίου 2016 ο Πατριάρχης Θεόδωρος τέλεσε τα θυρανοίξια και απένειμε τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου στην κ. Σοφιανού, γεγονός το οποίο είχε καλύψει σε εκτενές του ρεπορτάζ του το CNN Greece.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ