ΕΛΛΑΔΑ

Πάρτε μία βαθιά «ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ»: Η καμπάνια της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Πάρτε μία βαθιά «ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ»: Η καμπάνια της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Μία καμπάνια που πραγματοποιήθηκε με την στήριξη της J&J για τη μείωση του καρκίνου του πνεύμονα.

Την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο αποτελεί στην Ελλάδα ο καρκίνος του πνεύμονα, ωστόσο μόνο το 19% ανιχνεύεται εγκαίρως. Επιπλέον, 8 στις 10 περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα, οφείλονται στο κάπνισμα.

Και όμως, με μία πολιτική πρόληψης και προαγωγής υγείας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων προσυμπτωματικό έλεγχο όπως μία αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης ακτινοβολίας, θα μπορούσαν να προληφθούν δύσκολες και μη αναστρέψιμες καταστάσεις.

Αυτό υποστηρίζει στο αφιέρωμα του CNN GR, ο Γενικός Διευθυντής της Johnson & Johnson, κ. Καρέλος, με αφορμή την πολύ ενδιαφέρουσα καμπάνια «ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ» σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία. Η εν λόγω καμπάνια καλεί τους πολίτες να «ΜΗ ΓΙΝΟΥΝ ΗΡΩΕΣ» , να πάρουν μία «ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ» γιατί η διακοπή του καπνίσματος, η πρόληψη και η πρόωρη διάγνωση σώζουν ζωές. Δεν χρειάζεται να υπάρχουν αυτοί οι ήρωες, υποστηρίζει η καμπάνια, διότι «Θέλουμε οι συμπολίτες μας να είναι υγιείς και να χαίρονται τη ζωή τους μαζί με τις οικογένειες και τους αγαπημένους τους».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Καρέλος, υπογραμμίζει ότι βασικός στρατηγικός στόχος είναι η επένδυση στην ανάπτυξη και καινοτομία για την προσφορά πρωτοποριακών λύσεων για την καθημερινή φροντίδα της υγείας.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

  1. κύριε Καρέλο, ο καρκίνος του πνεύμονα, αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στην Ελλάδα, ωστόσο μόνο το 19% ανιχνεύεται εγκαίρως. Μήπως θα πρέπει να στοχεύσουμε περισσότερο στον προσυμπτωματικό με αντίστοιχες πολιτικές ώστε να υπάρξει πρώιμη διάγνωση και άρα μεγαλύτερα περιθώρια επιβίωσης; Υπάρχουν συζητήσεις από την πλευρά σας με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και τις Επιστημονικές Εταιρείες;

Απάντηση: Πράγματι οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι δυστυχώς από τους πιο συχνούς καρκίνους στην Ελλάδα. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο η κοινωνική πρωτοβουλία «Ανάσα Ζωής» της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας αμέσως έλαβε την αποδοχή και υποστήριξή μας. Ως πρωτοβουλία μας εκφράζει απόλυτα καθώς προωθεί δράσεις που έχουν πραγματικό κοινωνικό όφελος που αφορά στην προστασία της υγείας των πολιτών. Είναι καθήκον μας να ενισχύσουμε και μέσα από τη δική μας φωνή τη σημασία της πρόληψης και η καμπάνια αυτή να λάβει τη στήριξη της πολιτείας και να έχει διάρκεια, δηλαδή να λάβει μία μονιμότερη θεσμική μορφή την οποία θα έλθουν να ενισχύσουν και άλλοι κοινωνικοί φορείς. Αξίζει να σημειώσω, ότι 8 στις 10 περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα οφείλονται στο κάπνισμα, ενώ όπως αναφέρατε μόνο το 19% ανιχνεύεται έγκαιρα.

Μέσα από την καμπάνια, καλούνται όλοι οι πολίτες να πάρουν μία «ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ» και να «ΜΗ ΓΙΝΟΥΝ ΗΡΩΕΣ», γιατί η διακοπή του καπνίσματος, η πρόληψη και η πρόωρη διάγνωση σώζουν ζωές. Δεν χρειάζεται να υπάρχουν αυτοί οι ήρωες. Θέλουμε οι συμπολίτες μας να είναι υγιείς και να χαίρονται τη ζωή τους μαζί με τις οικογένειες και τους αγαπημένους τους.

2. Ποιος είναι ο στόχος της Johnson and Johnson και γιατί στηρίζει την πρωτοβουλία Ανάσα Ζωής;

Απάντηση: Πρωταρχικός στόχος της κοινωνικής καμπάνιας «Ανάσα Ζωής» είναι η ευρεία ενημέρωση των πολιτών για τα οφέλη της διακοπής καπνίσματος και την έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου του Πνεύμονα. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία δημιούργησε με την στήριξη μας εργαλεία ενημέρωσης όπως η ιστοσελίδα www.anasa-zwis.gr , η οποία περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με όσα αναφέρουμε. Προτρέπουμε όλους τους πολίτες να την επισκεφτούν, να περιηγηθούν στο περιεχόμενο, να ελέγξουν αν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και να ενημερωθούν για τα οφέλη και τους τρόπους της διακοπής καπνίσματος αλλά και της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα. Η φροντίδα, η πρόληψη, η κοινωνική υπευθυνότητα και η προσφορά είναι αξίες που καθημερινά υπηρετούμε στην Johnson and Johnson. Είμαστε αρωγοί σε αυτήν την κοινωνική πρωτοβουλία της στηρίζοντας την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Ελλήνων.

3. Ποια είναι τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής από την εκστρατεία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας «ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ» την οποία υποστηρίζετε;

Απάντηση: Η εκστρατεία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας έχει ως πρωταρχικό στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την διακοπή καπνίσματος και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα μέσω της εξέτασης για την υγεία του πνεύμονα. Τόσο το δυνατό μήνυμα της καμπάνιας «Μη γίνεις Ήρωας» που είναι και η βασική σκέψη πίσω από τη δημιουργία του τηλεοπτικού σποτ αλλά και η ιστοσελίδα https://anasa-zwis.gr/ έχουν λάβει θετική ανταπόκριση από το κοινό με τις επισκέψεις στην ιστοσελίδα συνεχώς να αυξάνονται. Η πρωτοβουλία αυτή επιδιώκει να λάβει τη στήριξη της πολιτείας και να έχει διάρκεια, δηλαδή να λάβει μία μονιμότερη θεσμική μορφή την οποία θα έλθουν να ενισχύσουν και άλλοι κοινωνικοί φορείς. Με μια συλλογική προσέγγιση θα καταφέρουμε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

4. Η Ελλάδα εμφανίζει έλλειμμα τόσο σε δεδομένα όσο και σε επιδημιολογικά στοιχεία. Ποια η στρατηγική σας γύρω από την προαγωγή της υγείας;

Απάντηση: Ως οικογένεια εταιρειών της Johnson & Johnson, βρισκόμαστε περισσότερα από 40 χρόνια στην Ελλάδα και όλοι μαζί, από το εργοστάσιό μας στη Μάνδρα, την φαρμακευτική μας εταιρία Janssen, μέχρι τους κλάδους των Medical Devices και των Καταναλωτικών προϊόντων, στηρίζουμε την υγεία της κοινωνίας. Βασικός στρατηγικός μας στόχος είναι η επένδυση στην ανάπτυξη και καινοτομία για την προσφορά πρωτοποριακών λύσεων για την καθημερινή φροντίδα της υγείας. Παράλληλα, η εταιρεία συνεχίζει να στηρίξει έμπρακτα κοινωνικές πρωτοβουλίες όπως η «Ανάσα Ζωής» αλλά και να δίνει λύσεις σε υγειονομικές προκλήσεις ανά τον κόσμο.

5. Είναι εύκολο να διακόψει κανείς το κάπνισμα και πώς μπορεί να βοηθηθεί για να το πετύχει;

Απάντηση: Μπορεί να ακούγεται κοινότοπο πλέον, αλλά ας αναλογιστούμε πρώτα τις αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος. Τα επιστημονικά δεδομένα που έχουν προκύψει από σχετικές μελέτες μιλούν από μόνα τους: Το «Harvard School of Public Health» σε αναφορά για την επιδημία του καπνίσματος στην Ελλάδα αποδίδει το 90% της νοσηρότητας του Καρκίνου του Πνεύμονα στο κάπνισμα, ενώ σε μοντέλο αποδόθηκε το 87,78% της θνησιμότητας στο κάπνισμα για το 2020.

Μπορεί να μοιάζει ως κάτι το ακατόρθωτο για πολλούς ανθρώπους και πράγματι είναι δύσκολο, αλλά είναι απόλυτα εφικτό. Και δεν είναι ποτέ αργά για να σταματήσει κάποιος το κάπνισμα. Όσο πιο σύντομα τόσο περισσότερο μειώνονται οι πιθανότητες να νοσήσουμε από καρκίνο και άλλες ασθένειες. Υπάρχουν ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες για την διακοπή του καπνίσματος, αρκεί να ενημερωθούμε για αυτές. Εύκολες στην χρήση που αυξάνουν τα ποσοστά επιτυχίας έως και χ10 φορές.

Και όσον αφορά στην πρόληψη για την υγεία του πνεύμονα, δεν είναι γνωστό στους περισσότερους πολίτες ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος περιλαμβάνει μια αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης ακτινοβολίας, η οποία έχει αποδειχθεί ως το μόνο χρήσιμο εργαλείο για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα.

Σας ευχαριστώ πολύ κ. Καρέλο.-