ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Εμβολιασμός: Έως τις 20 Δεκεμβρίου η απόφαση για τα παιδιά 5-11 ετών

Κορωνοϊός - Εμβολιασμός: Έως τις 20 Δεκεμβρίου η απόφαση για τα παιδιά 5-11 ετών
INTIME / ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

Έως τις 20 Δεκεμβρίου θα έχει αποφασίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σχετικά με την έναρξη του εμβολιασμού των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών στη χώρα μας, όπως αναφέρθηκε στη σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Αναφερόμενη στην έγκριση του εμβολίου της Pfizer για τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) στις 25/11, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, σημείωσε πως η επιτροπή μελετά όλα τα δεδομένα και θα γνωμοδοτήσει αναλόγως για το εμβόλιο και στη χώρα μας. Όπως επισημάνθηκε στη συνέχεια από τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, η πρώτη παραλαβή του εμβολίου της Pfizer για τα παιδιά στη χώρα μας θα είναι από τις 20 Δεκεμβρίου και μετά, το νωρίτερο, με την κυρία Θεοδωρίδου να διευκρινίζει ότι μέχρι τότε θα έχει γνωμοδοτήσει σχετικά και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού.

«Από την επικοινωνία μας με τη Pfizer ξέρουμε ότι το εμβόλιο δεν μπορεί να είναι νωρίτερα στη χώρα μας πριν από τις 20 Δεκεμβρίου. Άρα η πρώτη παραλαβή θα είναι από τις 20 Δεκεμβρίου και μετά, το νωρίτερο. Δεν ξέρουμε ακριβώς την ημερομηνία», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον εμβολιασμό των παιδιών.

«Μέχρι να έρθουν τα εμβόλια θα έχουμε συγκεντρώσει περισσότερα στοιχεία, αυτά που θέλουμε για να τεκμηριώσουμε την απόφασή μας σχετικά με τον εμβολιασμό», συμπλήρωσε αμέσως μετά η κυρία Θεοδωρίδου.

Το εμβόλιο και στη χώρα μας χρησιμοποιείται σε παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών, σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου και διευκρίνισε ότι η διαφορά είναι πως θα χορηγείται σε μικρότερη δόση στις μικρότερες ηλικίες, δηλαδή 10μgr, έναντι 30 μgr που είναι για τους ενήλικες.

Όπως είπε οι μελέτες έδειξαν ότι η παραγωγή αντισωμάτων ήταν συγκρίσιμη στις δύο περιπτώσεις.

Αναφορικά με την αποτελεσματικότητά τους από τη λοίμωξη μετά την έκθεση, είπε πως τα στοιχεία δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου φτάνει το 90,7% για την πρόληψη συμπτωματικής λοίμωξης.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ήπιες και συνήθεις και αυτό συνετέλεσε σημαντικά, ο ΕΜΑ να εγκρίνει το εμβόλιο, σταθμίζοντας ότι τα οφέλη υπερτερούν των σπάνιων και ήπιων ανεπιθύμητων ενεργειών.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το εμβόλιο θα έρθει και στη χώρα μας, σημείωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μελετά όλα τα δεδομένα της βιβλιογραφίας και τα επιδημιολογικά στοιχεία, κυρίως νοσηρότητας, της χώρας μας, και με συμπλήρωση και των δεδομένων που αναμένονται από χώρες που ήδη έχουν προηγηθεί στην εφαρμογή του εμβολίου, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και το Ισραήλ, η Επιτροπή θα γνωμοδοτήσει αναλόγως για το εμβόλιο και στη χώρα μας».

Παρακολουθείστε την ενημέρωση:

Για την μετάλλαξη Όμικρον

Αναφορικά με τη μετάλλαξη Όμικρον, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών συνέστησε υπομονή και ψυχραιμία, μέχρι να έχουμε περισσότερα δεδομένα για την παραλλαγή αυτή του ιού.

«Το Άλφα και το Ωμεγα στη διαχείριση ενός σημαντικού γεγονότος είναι η ψυχραιμία», τόνισε.

Όπως εξήγησε, η παραλλαγή Όμικρον, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εντάσσεται στα στελέχη που προκαλούν ανησυχία καθώς εμφανίζει 32 μεταλλάξεις στο γονίδιο της πρωτεϊνικής ακίδας.

Η αντίδραση για συναγερμό όλων των κρατών ήταν ακαριαία, είπε και έκρινε ότι ο συναγερμός αυτός είναι σωστός καθώς είναι εξαιρετικά κρίσιμος ο χρόνος που μπορεί να χαθεί έως ότου δράσουν οι χώρες.

«Στη νέα συνθήκη οι προβληματισμοί είναι αρκετοί και η επιστημονική κοινότητα χρειάζεται χρόνο για να δώσει απαντήσεις».

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, δεν είναι γνωστό πόσο μεταδοτικός είναι ο νέος παραλλαγμένος ιός, αλλά αναμένεται η μεταδοτικότητα να είναι αυξημένη, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία.

Στο ερώτημα αν προκαλεί βαρύτερη νόσο είπε πως η περιορισμένη εμπειρία στη νότια Αφρική έδειξε ότι η νόηση των περίπου 100 ατόμων που μολύνθηκαν από αυτόν, ήταν ήπια με συμπτώματα κακουχίας και μυαλγίες, αλλά σημείωσε ότι οι περισσότεροι ήταν άνθρωποι νέοι.

Το θέμα που απασχολεί είναι η προστασία των εμβολίων έναντι της νέας παραλλαγής και ο φόβος ότι πιθανό τα εμβόλια να είναι αναποτελεσματικά. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ αναμένονται επαναλοιμώξεις και σε εμβολιασμένους, αλλά προσέθεσε ότι το μέγεθος των ανθρώπων που η Όμικρον θα ξεφεύγει από τα ανθρώπινα αντισώματα θα είναι τελικά μικρότερο.

Σύμφωνα με μελέτη φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία με τα κύτταρα μνήμης έχει καθοριστική σημασία. Ο εμβολιασμός παρα την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητα λόγω των παραλλαγών, εξακολουθεί να είναι ασπίδα προστασίας.

Στη συνέχεια σημείωσε πως ο ΠΟΥ προτρέπει για επιτάχυνση των εμβολιασμών, καθώς παραμένει η μόνη ασπίδα προστασίας ακόμα και στις παραλλαγές του ιού, ενώ όπως προσέθεσε, από σημαντική ελληνική μελέτη προκύπτει ότι η τρίτη δόση αύξησε στο 97,8% τον τίτλο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε υγειονομικούς.

«Βιώνουμε μια κατάσταση που ήταν αναμενόμενη. Μονόδρομος για την προστασία είναι ο εμβολιασμός».

Κλείνοντας, η κυρία Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι η μετάλλαξη Όμικρον δείχνει ότι χρειάζεται:

  • Εντατικοποίηση των εμβολιασμών
  • Τήρηση όλων των μέτρων πρόληψης της διασποράς
  • Υπομονή και Ψυχραιμία
  • Ανάγκη της υποστήριξης της διαθεσιμότητας των εμβολίων για χώρες που περιμένουν κάπου στον πλανήτη μας τα εμβόλια.

Θεμιστοκλέους: Περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα

Πάνω από 100.000 άτομα θα μπορούν να εμβολιάζονται καθημερινά τον Δεκέμβριο, όπως τόνισε απόψε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. «Από τα 1.500 εμβολιαστικά κέντρα που ξεκίνησαν να λειτουργούν το Σεπτέμβριο, έχουν προστεθεί άλλα 800 και σύντομα θα είμαστε στα 2300 εμβολιαστικά κέντρα, ενώ θα επεκταθεί και το ωράριό τους για όλο και περισσότερο εμβολιασμούς» πρόσθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Ο ίδιος είπε ότι το Δεκέμβριο θα υπάρχει δυνατότητα εμβολιασμού και τις Κυριακές. Αργία για τους εμβολιασμούς θα είναι η 25η και 26η Δεκεμβρίου, αλλά και η Πρωτοχρονιά. Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι από τα ραντεβού που έχουν κλειστεί, έχουν ήδη εμβολιαστεί 21.014 συμπολίτες μας κατ οίκον - ποσοστό που αγγίζει το 88% των αιτημάτων - ενώ πρόσθεσε ότι έχουν γίνει πάνω από 7 εκατομμύρια εμβολιασμοί με την πρώτη δόση, κάτι που πρακτικά σημαίνει όπως είπε, ότι έχει εμβολιαστεί το 67% του γενικού πληθυσμού και το 79,2% του ενήλικου πληθυσμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ