ΕΛΛΑΔΑ

Καπραβέλος: Πρόωρο κλείσιμο σχολείων για τις Γιορτές - Να αποκλειστούν από παντού οι ανεμβολίαστοι

Καπραβέλος: Πρόωρο κλείσιμο σχολείων για τις Γιορτές - Να αποκλειστούν από παντού οι ανεμβολίαστοι
«Αυτή τη στιγμή η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα περνάνε τραγικές στιγμές»

«Η αναζωπύρωση της πανδημίας είναι μπροστά μας. Αν δεν ληφθούν μέτρα άμεσα το πέμπτο κύμα θα είναι χειρότερο» τόνισε μιλώντας στο Mega ο διευθυντής της Β΄ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος.

Υποστήριξε ότι εκτός από την ανάγκη να αυξηθούν οι εμβολιασμοί πρέπει να αποκλειστούν από παντού οι ανεμβολίαστοι προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

«Εμείς από το καλοκαίρι, με τις πληροφορίες που είχαμε από τον ΠΟΥ και από τα φημισμένα εργαστηριακά κέντρα για τη μετάλλαξη Delta, είχαμε διαπιστώσει ότι είχαν δίκιο, ότι η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και μολύνει ακόμα και τους εμβολιασμένους. Μερικές φορές παρακάμπτει τη φυσική ανοσία και άνθρωποι που νόσησαν, ξανανοσούν. Άρα η αναζωπύρωση της πανδημίας, όταν ο ιός θα έβρισκε την ευκαιρία, ήταν μπροστά μας. Είχαμε πει με μία κραυγή αγωνίας ότι ο εφιάλτης έρχεται. Τώρα έχουμε πάλι το ίδιο σενάριο. Έχουμε μία άλλη μετάλλαξη, την Όμικρον, που είναι ακόμα πιο μεταδοτική από την Δέλτα, μολύνει τη φυσική και τεχνητή ανοσία, άρα κινδυνεύουμε να έχουμε ένα τεράστιο πέμπτο κύμα, χειρότερο από το τέταρτο, εάν δεν παρθούν κάποια μέτρα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καπραβέλος τόνισε πως ο εμβολιασμός είναι σημαντικός, διότι όσες μεταλλάξεις και να έχει κάνει η πρωτεΐνη ακίδας, τα εμβόλια έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα. Η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί ανησυχία, όπως είχε αναφέρει και ο ΠΟΥ, και ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της πανδημίας φαίνεται να είναι μπροστά μας.
Ο κ. Καπραβέλος τάχθηκε υπέρ του πρόωρου κλεισίματος των σχολείων, της επέκτασης υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και της χρήσης μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και εσωτερικούς χώρους.

«Αυτή τη στιγμή η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα περνάνε τραγικές στιγμές. Έχουν υποβαθμιστεί όλα τα νοσοκομεία. Μία απλή εγχείρηση δεν μπορεί να γίνει, οι λίστες αναμονής των χειρουργείων μεγαλώνουν. Όλο το προσωπικό του νοσοκομείου ασχολείται με τα Covid περιστατικά. Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν πρέπει να είναι άμεσα» υπογραμμίζει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ