ΕΛΛΑΔΑ

Δρ. Ξιάρχος: Εξατομικευμένες λύσεις, ελάχιστη επεμβατικότητα και καινοτομία στην υπηρεσία ασθενών

Δρ. Ξιάρχος: Εξατομικευμένες λύσεις, ελάχιστη επεμβατικότητα και καινοτομία στην υπηρεσία ασθενών

Οι πρωτόγνωρες πολεμικές συνθήκες που ζούμε όλοι μας συνεπεία της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, δεν άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει τους ασθενείς του ο Όμιλος του Ιατρικού Αθηνών.

Για τον Όμιλο και την Ιατρική του Ομάδα, τα χειρουργεία συνεχίζονται κανονικά, το ίδιο και οι εξετάσεις και οι διαγνώσεις. Το αρχικό σοκ των πολιτών εξαιτίας της πανδημίας, είναι γεγονός ότι πήγε πίσω κάποιες χειρουργικές πράξεις, ωστόσο ο Όμιλος με την Ομάδα των ειδικών του, προσαρμόστηκε αστραπιαία και με ασφάλεια στη νέα υγειονομική πραγματικότητα.

Για τη νέα πραγματικότητα που δημιούργησε η πανδημία του SARS – Cov-2, για την φιλοσοφία του Ομίλου, αλλά και για τις πρωκτικές χειρουργικές παθήσεις- που αντιμετωπίζουν πλέον απενοχοποιημένα οι πολίτες- τα ελάχιστα επεμβατικά χειρουργεία, την συνδυαστική τεχνική, τις ραδιοσυχνότητες, και την ανάγκη για καινοτομία ιδιαίτερα στις ημέρες μας, μιλά στο αφιέρωμα του CNN GR, ο καταξιωμένος Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «Η τεχνολογία προχωρά και δεν συγχωρεί αυτούς που δε συμβαδίζουν μαζί της, ενώ ήδη τα δίκτυα 5G, μας δίδουν τη δυνατότητα απομακρυσμένης διάγνωσης, και της τηλεϊατρικής». Σε άλλο σημείο της συζήτησής μας, και αναφερόμενος στα δικά του διδάγματα, με αφορμή την πανδημία, ο Δρ. Ξιάρχος, επισημαίνει: «Πρέπει να δράσουμε γρήγορα εστιάζοντας ξεκάθαρα σε αυτά που είχαν μεγαλύτερη αξία, θέτοντας τις σωστές προτεραιότητες: την ασφάλεια των ανθρώπων μας και τη στήριξη των κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιούμαστε. Να προφυλάξουμε δηλαδή το δικό μας «κόσμο» και να επαναπρογραμματίσουμε ένα νέο κόσμο, κάνοντας μία νέα αρχή. Είναι ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουμε όλοι στην κανονικότητα, και να αντικρύσουμε, σύντομα τους αγαπημένους και τους γύρω μας, χωρίς μάσκες».

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Εδώ και δύο σχεδόν χρόνια βιώνουμε μία πρωτοφανή υγειονομική κρίση, όπου ανατράπηκαν παγκοσμίως σταθερές ετών, θα ήθελα να ρωτήσω εάν εκτιμάτε ότι μετά την πανδημία, μας περιμένει μία δεύτερη πανδημία νοσηρότητας, αφού χρόνια νοσήματα παραμελήθηκαν και έμειναν πίσω, όσον αφορά στην περίθαλψη, στην φροντίδα, ή και στη διάγνωση, από τον φόβο των ασθενών να επισκεφθούν δημόσιες δομές, ή και ιδιωτικά νοσοκομεία.

Ζούμε πράγματι πρωτόγνωρες συνθήκες, τολμώ να πω πολεμικές, παγκοσμίως. Η πανδημία ήρθε βίαια στην ζωή μας και κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος για μία τόσο σοβαρή υγειονομική κρίση και σε τόσο ευρεία κλίμακα. Απέναντι σε αυτήν την ασύμμετρη απειλή, το σύστημα δεν ήταν προετοιμασμένο.

Εμείς, ως ο μεγαλύτερος ελληνικός πόλος υγείας, δράσαμε αστραπιαία και δημιουργήσαμε μαζί με τους ειδικούς, πρώτοι απ’ όλους, τις απαραίτητες συνθήκες στα νοσοκομεία μας, ώστε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε 24 ώρες το 24ωρο, με ασφάλεια, συνεχίζοντας να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας, σε όλους τους ασθενείς. Βέβαια στην έναρξη της πανδημίας, πήγαν πίσω αρκετά χειρουργεία όλων των ειδικοτήτων, καθώς οι ασθενείς όπως ήταν λογικό, είχαν έναν έντονο προβληματισμό αναφορικά με την έκθεση στο νοσοκομειακό περιβάλλον, ακόμη και στο ιδιωτικό.

Ωστόσο συνεχίζουμε ακόμη και σήμερα, να προσφέρουμε τις πρωτοποριακές μας υπηρεσίες σε όλους, προσαρμόζοντας τις λειτουργίες μας και τις δομές μας, στα νοσοκομεία του Ομίλου, ακολουθώντας, πιστά τα πρωτόκολλα ασφάλειας, συνεχίζοντας να λειτουργούμε κάτω από αντίξοες συνθήκες. Απευθύνουμε έκκληση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από τους ειδικούς, ώστε ο κόσμος να μην παραμελεί την υγεία του.

Είναι γεγονός ότι ως Γενικός Χειρουργός σε έναν πολύ μεγάλο Ιδιωτικό Όμιλο, έχετε δώσει λύσεις σε εκατοντάδες ιατρικά ζητήματα που θεωρούνται ταμπού, όπως οι πρωκτικές παθήσεις. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, πώς σας προσεγγίζουν οι ασθενείς και γενικότερα εάν οι πολίτες, επιχειρούν να μιλήσουν ευθέως και χωρίς ενδοιασμούς, σε τόσο προσωπικά ιατρικά θέματα;

Θα σας έλεγα, ότι ακόμη και σήμερα, ο κόσμος αντιμετωπίζει το θέμα με σκεπτικισμό, ενώ μέχρι πρότινος, οι πολίτες θεωρούσαν ότι αυτού του είδους οι παθήσεις, δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν, μιας και υπήρχε μεγάλος κίνδυνος επανεμφάνισης, μεγάλος βαθμός ταλαιπωρίας μέχρι την αποκατάσταση, και ορατός κίνδυνος ακράτειας.

Παρ’ όλα αυτά και στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού για αντίστοιχα θέματα, υπάρχει μια ορατή μεταστροφή σε αυτό. Ο κόσμος παρακολουθεί τις εξελίξεις, αποζητά την ενημέρωση στις νέες τεχνολογίες και προσδοκά την εξατομικευμένη αντιμετώπιση που του προσφέρουμε. Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός πάντως, ότι τα τελευταία χρόνια, οι ασθενείς μιλούν απενοχοποιημένα για τις παθήσεις αυτές.

Στον Όμιλο του Ιατρικού Αθηνών, εφαρμόζετε μία σειρά από πρωτοποριακές μεθόδους, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Μετά από μία τόσο μεγάλη εμπειρία, υπάρχουν κάποιες επεμβάσεις που προτιμάτε ιδιαίτερα;

Για εμάς, δεν υπάρχουν προτιμητέες ή όχι μέθοδοι.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί και να αναδειχθεί είναι η αρχή της εξατομικευμένης αντιμετώπισης από τον έμπειρο χειρουργό, για τον κάθε πάσχοντα ξεχωριστά. Επομένως, η μέθοδος να προσαρμόζεται στον ασθενή και όχι το αντίθετο.

Μία αρχή η οποία βασίζεται στην κατανόηση της ιδιαιτερότητας του κάθε ασθενούς με μοναδικό κριτήριο τη φυσιολογία, την ιδιαιτερότητα και την κλινική του κατάσταση.

Υπάρχει ένας ασθενής που μας εμπιστεύεται και οφείλουμε να του προσφέρουμε την πλέον εξατομικευμένη λύση στο πρόβλημα της υγείας του.

Μία λύση, η οποία βασίζεται στην εμπειρία μας, μία λύση η οποία να είναι μόνιμη, ελάχιστα επεμβατική, που θα τον ανακουφίσει, άμεσα, και θα τον κάνει να επιστρέψει σύντομα στην καθημερινότητά του.

Θα θέλατε να μας μιλήσετε για την περίφημη «συνδυαστική» τεχνική σας για ακόμη καλύτερη και οριστική αποκατάσταση των παθήσεων ταμπού που εφαρμόζετε; Σε τι έγκειται και ποια τα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες μεθόδους;

Στην περίπτωση των περιπρωκτικών παθήσεων και συγκεκριμένα στις περιπτώσεις της αντιμετώπισης των αιμορροΐδων, του συριγγίου και της κύστης κόκκυγος, κάνουμε χρήση δύο τεχνολογιών.

Με απλά λόγια, συνδυάζουμε τις μεθόδους υπερήχων Trilogy, τη Video-assisted anal fistula treatment (VAAFT), και την EPSiT (Endoscopic Pilonidal Sinus Treatment).

Οι παραπάνω μέθοδοι αποτελούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην αντιμετώπιση των παθήσεων ταμπού και η κλινική μας, στο Ιατρικό Περιστερίου ήταν η πρώτη κλινική στην Ελλάδα, η οποία τις εισήγαγε ως μεθόδους θεραπείας.

Παράλληλα, παρακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο της θεραπείας με τη χρήση των ραδιοσυχνοτήτων, έχουν «οπλίσει» τα χέρια μας με τη μέθοδο Rafaelo (RAdio Frequency treatment of hAEmorrhoids under LOcal anesthetic).

Αποτέλεσμα της γνώσης και της εξειδίκευσης, είναι ο συνδυασμός των παραπάνω μεθόδων, με στόχο την οριστική και μόνιμη αποκατάσταση αυτών των παθήσεων.

Μία ακόμη πρωτιά για την κλινική μας, σε διεθνές επίπεδο, η οποία είναι ήδη δημοσιευμένη σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό και συγκεκριμένα στο Journal of Gastroenterology and Hepatology, ISSN 2435-1210 Volume 7, με τίτλο Endoscopic Pilonidal Sinus Treatment Combined To Radiofrequency Ablation (Epsit-Fistura), A Perspective of Surgical Innovation.

Η πλέον σύγχρονη και επαναστατική συνδυαστική μέθοδος προσφέρει όλα τα αποδεδειγμένα πλεονεκτήματα της ελάχιστης επεμβατικότητας. Μεταξύ άλλων, και μέσα πολύ μικρό χειρουργικό χρόνο, έχουμε άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, απουσία μεγάλων τομών και μετεγχειρητικού πόνου, απαλλαγή από τις συχνές και πολύμηνες αλλαγές τραυμάτων, αφού δεν υπάρχει τραύμα, κυρίως όμως, τη γρήγορη ανάρρωση και την άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα.

Τι σημαίνει για εσάς καινοτομία και με ποιο τρόπο μπορεί να φθάσει σε κάθε ασθενή, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της πατρίδας;

Η καινοτομία σε έναν μεγάλο βαθμό, συμπλέει με την τεχνολογία, ενώ καινοτομία επίσης, είναι και ο τρόπος που χειρουργούμε πλέον: δηλαδή, τα χειρουργεία σήμερα πραγματοποιούνται ελάχιστα επεμβατικά. Έχει αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό, η γνώση μας, η έρευνα και όλες οι τεχνικές.

Ο κάθε ιατρός επιπλέον, θα πρέπει να «αγωνιά» σε καθημερινή βάση, να γίνεται καλύτερος. Να εμπλουτίζει την εμπειρία του, να αυξάνει το βαθμό της εξειδίκευσής του και να λειτουργεί κάτω από ένα οργανωμένο νοσοκομειακό περιβάλλον. Κυρίως όμως, να προσφέρει την εξατομικευμένη αντιμετώπιση που αρμόζει στον πάσχοντα, όπως όπως αυτή υφίσταται και εφαρμόζεται στο Ιατρικό Περιστερίου και στις υπόλοιπες κλινικές του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.

Η καθημερινή ενημέρωση για νέες τεχνολογίες και υλικά, σε συνδυασμό με τις συνεχείς επενδύσεις του Ομίλου σε βιοϊατρικό εξοπλισμό, μας επιτρέπει να διαθέτουμε την τελευταία λέξη της σύγχρονης αντιμετώπισης για τις χειρουργικές παθήσεις του πρωκτού. Παράλληλα, και μέσα από τη συνεργασία της Διεπιστημονικής Ομάδας είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την πλέον εξατομικευμένη λύση για κάθε περίπτωση, όσο σύμπλοκη και αν είναι.

Η τεχνολογία προχωρά και δεν συγχωρεί αυτούς που δε συμβαδίζουν μαζί της. Ήδη τα δίκτυα 5G, μας δίδουν τη δυνατότητα απομακρυσμένης διάγνωσης, τηλεϊατρικής κλπ.

Πόσο χρονών, είναι ο μικρότερος ασθενής σας και πόσο ο μεγαλύτερος και ποιο το μήνυμα προς τους ασθενείς σας;

15 ετών ο μικρότερος και 96 ετών ο μεγαλύτερος….

Το δικό μου μήνυμα προς όλους τους ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν, είναι «Να αγαπάς και να σέβεσαι τον ασθενή και να του παρέχεις την πλέον εξελιγμένη μέθοδο με ύψιστη ασφάλεια».

Στη διάρκεια της πανδημίας, αντιληφθήκαμε τη μεγάλη σημασία της υγείας στις ζωές όλων μας. Όταν καταρρέει η υγεία, τελικά όλα καταρρέουν. Και όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, «κανείς δεν είναι ασφαλής, έως ότου όλοι να είναι ασφαλείς». Ποιο είναι το δικό σας δίδαγμα αυτής της δύσκολης εποχής;

Ο κάθε ένας από εμάς, δε θα πρέπει να κοιτά μόνο το δικό του μικρόκοσμο. Είμαστε όλοι μέλη ενός ευρύτερου κοινωνικού συνόλου και έχουμε όλοι ευθύνη απέναντι στο συνάνθρωπό μας και στους γύρω μας. Όλοι μας πρέπει να διαφυλάξουμε το υπέρτατο αγαθό, την υγεία μας, ώστε να συνεχίσουμε και να παραμείνουμε ασφαλείς απέναντι σε αυτήν την πανδημία που μαστίζει τον πλανήτη μας.

Θα πρέπει να αρχίσουμε να συνειδητοποιούμε και να εκτιμούμε πράγματα που μέχρι χθες θεωρούσαμε δεδομένα, δίνοντας σημασία μόνο σε αυτά που έχουν αξία.

Πρέπει να δράσουμε γρήγορα και με αποφασιστικότητα εστιάζοντας ξεκάθαρα σε αυτά που είχαν μεγαλύτερη αξία, θέτοντας τις σωστές προτεραιότητες: την ασφάλεια των ανθρώπων μας και τη στήριξη των κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιούμαστε. Να προφυλάξουμε δηλαδή το δικό μας «κόσμο».

Οι ζωές μας, κατά πάσα πιθανότητα, δε θα είναι ποτέ ξανά ίδιες, και είμαι σίγουρος ότι πλέον θα μιλάμε για μία νέα κανονικότητα, έναν νέο κόσμο που θα πρέπει να επαναπρογραμματίσουμε.

Μόνο έτσι θα γίνουμε περισσότερο δυνατοί και θα δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους Απλά, κάνοντας, μία νέα αρχή. Είναι ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουμε όλοι στην κανονικότητα, και να αντικρύσουμε, σύντομα τους αγαπημένους και τους γύρω μας, χωρίς μάσκες.

Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου.