ΕΛΛΑΔΑ

Οι αλλαγές που σχεδιάζει το υπ. Παιδείας σε Γυμνάσιο και Λύκειο

Οι αλλαγές που σχεδιάζει το υπ. Παιδείας σε Γυμνάσιο και Λύκειο
EUROKINISSI

Σχέδια για αλλαγές στη δομή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας και πιο συγκεκριμένα στα χρόνια φοίτησης σε Γυμνάσιο και Λύκειο.

Σύμφωνα με τις αλλαγές αυτές, προβλέπεται να αυξηθούν τα χρόνια φοίτησης στο Γυμνάσιο από τρία σε τέσσερα, ενώ θα μειωθούν αντιστοίχως στο Λύκειο από τρία σε δύο. Παράλληλα, θα λυκειοποιηθεί τμήμα των ΙΕΚ.

Τα σχέδια αυτά κατέθεσαν ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου Αντώνης Λιάκος, σε ημερίδα για την τεχνική εκπαίδευση. Ωστόσο, αναμένεται να πάρουν πιο σαφή μορφή τον επόμενο μήνα, αφού ολοκληρωθεί ο διάλογος για την Παιδεία και βγουν τα πρώτα συμπεράσματα.

Με αυτές τις αλλαγές το υπουργείο στοχεύει στη βελτίωση του Λυκείου, με το βάρος να πέφτει στην έρευνα, ώστε το απολυτήριό του να αποκτήσει μεγαλύτερη ισχύ, ενώ για το Γυμνάσιο το σκεπτικό είναι να αποτελέσει εστία εκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση και η Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου επεξεργάζονται επιπλέον σχέδια για τουλάχιστον πέντε σοβαρές αλλαγές στη δομή του Γυμνασίου και του Λυκείου, στο εξεταστικό σύστημα και στους εκπαιδευτικούς.

Όπως ανέφερε ο κ. Λιάκος σχετικά με το εξεταστικό σύστημα, δεν πρόκειται σε πρώτο στάδιο να ανατραπεί, καθώς είναι αντικειμενικό και αμερόληπτο. Υπάρχει, ωστόσο, το ενδεχόμενο της ελεύθερης πρόσβασης σε τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης όπου οι υποψήφιοι είναι λιγότεροι από τις προσφερόμενες θέσεις.

Σχετικά με τα ΙΕΚ, ο υπουργός προανήγγειλε ότι θα μπορούσαν ορισμένες ειδικότητες ΙΕΚ να ενταχθούν στη λυκειακή βαθμίδα, ενώ επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης για συγχωνεύσεις ΤΕΙ, είτε μεταξύ τους είτε με πανεπιστήμια, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας τα Νέα.

Επιπλέον, ο κ. Φίλης προανήγγειλε ρύθμιση που θα επιβάλει σε εκπαιδευτικούς να διδάσκουν περισσότερα αντικείμενα από το δικό τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ