ΕΛΛΑΔΑ

Κουφοντίνας: Το 2027 δικαιούται να καταθέσει αίτηση αποφυλάκισης - Τι αναφέρει το βούλευμα

Κουφοντίνας: Το 2027 δικαιούται να καταθέσει αίτηση αποφυλάκισης - Τι αναφέρει το βούλευμα
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας ζητούσε να αποφυλακιστεί με όρους καθώς έχει συμπληρώσει στις φυλακές 19 χρόνια πραγματικής έκτισης ποινής και 8 χρόνια ευεργετικής έκτισης ποινής (Φωτογραφία αρχείου) INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε περίπου έξι χρόνια απο τώρα και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2027 θα μπορεί ο Δημήτρης Κουφοντίνας να αιτηθεί την αποφυλάκισή του υπό όρους. Αυτό έκρινε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας με βούλευμα που εξέδωσε, κλείνοντας με τον τρόπο αυτό οριστικά κάθε «παράθυρο ελευθερίας» για τον πολυϊσοβίτη της 17 Νοέμβρη.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας ζητούσε να αποφυλακιστεί με όρους καθώς έχει συμπληρώσει στις φυλακές (στις 5 Σεπτέμβρη 2021), 19 χρόνια πραγματικής έκτισης ποινής και 8 χρόνια ευεργετικής έκτισης ποινής (με τα μεροκάματα της φυλακής).

Η αίτησή του στηρίχθηκε στον Ποινικό Κώδικα που ίσχυε πριν από την ψήφιση του νέου Π.Κ. (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), με το αιτιολογικό ότι εφαρμόζεται πάντα ο ευμενέστερος για τον κατηγορούμενο νόμος. Ετσι ο παλιός Π.Κ. προέβλεπε ότι δικαίωμα αιτήματος αποφυλάκισης θεμελιώνεται για όλους τους ισοβίτες ύστερα από 16 ή το πολύ 19 χρόνια έκτισης ποινής.

Η ανατροπή

Τόσο όμως η εισαγγελέας στην εισήγησή της όσο και το δικαστικό συμβούλιο ανατρέπουν αυτό το δεδομένο καθώς κρίνουν ότι ο παλιός Κώδικας αναφερόταν σε περιπτώσεις καταδικασμένων σε μια φορά ισόβια κάθειρξη και όχι σε καταδίκους με πολλαπλές ισόβιες ποινές, όπως π.χ ο Κουφοντίνας.

Η άποψη αυτή, που πλέον αφορά πολλούς κρατούμενους με πολλαπλές ισόβιες, αποφαίνεται (σ.σ όπως καταγράφεται στο βούλευμα) ότι η έλλειψη ρητής αναφοράς στον προηγούμενο Κώδικα σε πολυϊσοβίτες, δημιουργεί κενό νόμου, το οποίο καλυπτόταν νομολογικά από τα δικαστήρια.

Το κενό μάλιστα, όπως αναφέρεται, καλύφθηκε από τον νέο Ποινικό Κώδικα του 2019 που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναφέρεται ότι οι πολυϊσοβίτες μπορούν να ζητήσουν την υφ' όρων απόλυσή τους στα 25 χρόνια (άρθρο 105Β παρ. 6 ΠΚ).

Όχι η ευμενέστερη

Οι δικαστές θεωρούν μάλιστα πως αυτή η ρητή αναφορά περι δικαιώματος να απφυλακιστούν με όρους οι πολυιβίτες στα 25 χρόνια, καλύπτει το «κενό νόμου», όπως το περιγράφουν.

Λένε μάλιστα πως «νομολογιακά γινόταν δεκτό ότι στην περίπτωση αυτή (σ.σ του πολυισοβίτη) ο κρατούμενος μπορούσε να απολυθεί υπό όρο εάν είχε εκτίσει πραγματικά ποινή 19 ετών και ευεργετικώς (σ.σ με μεροκάματα) υπολογισθείσα 25 ετών…» όμως πλέον το θέμα λύνεται ρητά με την πρόβλεψη του νέου Ποινικού Κώδικα του 2019.

Γι' αυτό και στο θέμα μάλιστα της αρχής εφαρμογής των επιεικέστερων διατάξεων για έναν κατηγορούμενο αποφαίνονται πως:

«… Η γενική αρχή της εφαρμογής της επιεικέστερης διάταξης εφαρμόζεται μόνο αναφορικά με διατάξεις νόμων και όχι μεταξύ διάταξης νόμου και ευμενέστερης νομολογιακής αντιμετώπισης όταν υφίσταται κενό δικαίου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ