ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: 8 έγκυες νοσηλεύονται στο Ιπποκράτειο - Οι τρεις διασωληνωμένες

Κορωνοϊός: 8 έγκυες νοσηλεύονται στο Ιπποκράτειο - Οι τρεις διασωληνωμένες
Οι οκτώ γυναίκες είναι ανεμβολίαστες, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις πραγματοποιήθηκε καισαρική τομή προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των βρεφών τους ΙΝΤΙΜΕ

Ανησυχία προκαλεί η αύξηση του αριθμού των εγκύων οι οποίες νοσούν με κορωνοϊό και νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας. Στο «Ιπποκράτειο» νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή 8 γυναίκες, εκ των οποίων οι τρεις είναι διασωληνωμένες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open είναι η πρώτη φορά που τόσες πολλές γυναίκες σε εγκυμοσύνη νοσούν και νοσηλεύονται στο συγκεκριμένο νοσοκομείο. Μάλιστα, εκ των οκτώ, οι τέσσερις γυναίκες εισήχθησαν τα τελευταία 24ωρα. Οι οκτώ γυναίκες είναι ανεμβολίαστες, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις πραγματοποιήθηκε καισαρική τομή προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των βρεφών τους.

Δεν είναι πολύς καιρός, που είχε σημάνει «συναγερμός» εκ μέρους των ειδικών για το ζήτημα του εμβολιασμού των εγκύων.

«Δραματική» είχε χαρακτηρίσει την αύξηση εγκύων που νοσούν ο καθηγητής Παιδιατρικής και Νεογνολογίας και διευθυντής της Α' Νεογνολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Κοσμάς Σαραφίδης, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συμβολικής φωταγώγησης του Λευκού Πύργου για τα παιδιά που γεννιούνται πρόωρα.

«Σε κάθε εφημερία έχουμε τουλάχιστον δύο με τρία μωρά που γεννιούνται από μητέρες που νοσούν ή πιθανώς έχουν εκτεθεί στον ιό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαραφίδης και απηύθυνε έκκληση στις εγκύους να εμβολιαστούν.

«Οι γυναίκες θα πρέπει να εμβολιάζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για τον covid αλλά και για άλλους ιούς όπως ο ιός της γρίπης», συμπλήρωσε για να εξηγήσει στη συνέχεια πως «τα εμβόλια είναι ασφαλή και προφυλάσσουν, ιδίως τις εγκύους οι οποίες είναι σε αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από αυτές τις δύο καταστάσεις και συνεπώς και τα έμβρυα που κυοφορούν».

Ερωτηθείς για την αντίληψη ότι μια έγκυος δεν πρέπει να εμβολιάζονται υπογράμμισε πως αυτό πλέον δεν ισχύει και πως τα εμβόλια που παράγονται σήμερα είναι απολύτως ασφαλή για τις γυναίκες που κυοφορούν.

Διπλασιάζεται ο κίνδυνος θνησιγένειας για τις εγκύους που νοσούν - Η έρευνα των CDC

Ο κίνδυνος θνησιγένειας είναι σχεδόν διπλάσιος για τις εγκύους με Covid-19 από ό,τι για εκείνες που δεν έχουν προσβληθεί από τη νόσο, αποδεικνύει μια μεγάλη μελέτη που διενήργησαν οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές.

Τα αμερικανικά Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) ανέλυσαν τα στοιχεία από περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια τοκετούς μεταξύ Μαρτίου 2020 και Σεπτεμβρίου 2021, από μια βάση δεδομένων νοσοκομείων.

Ο αμερικανικός οργανισμός δημόσιας υγείας θεωρεί θνησιγένεια τον εμβρυϊκό θάνατο που συμβαίνει μετά την 20η εβδομάδα κυοφορίας.

Στις γενικότερες περιπτώσεις, οι θνησιγένειες ήταν σπάνιες (0,65% των τοκετών, ή περίπου 8.150). Όμως ο κίνδυνος θνησιγένειας ήταν 1,90 φορές υψηλότερος στις γυναίκες με Covid-19.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος της μελέτης, το 1,26% των γεννήσεων ήταν ένα θνησιγενές νεογνό από έγκυες που είχαν προσβληθεί από την Covid-19, έναντι 0,64% για τις υπόλοιπες.

Η μετάλλαξη Δέλτα του νέου κορωνοϊού αύξησε επίσης αυτόν τον κίνδυνο, σημείωσαν τα CDC, που ανέλυσαν τις χρονικές περιόδους πριν και μετά αφότου η παραλλαγή γίνει κυρίαρχη στις ΗΠΑ, τον Ιούλιο του 2021.

Σε σύγκριση με τις μη μολυσμένες γυναίκες, ο κίνδυνος αυξήθηκε κατά 1,47 για τις μητέρες που είχαν διαγνωσθεί θετικές στην Covid-19 κατά την περίοδο πριν από την εμφάνιση της Δέλτα και κατά 4,04 όταν η παραλλαγή αυτή κυριάρχησε.

«Χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να εξεταστεί ο ρόλος των επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη από την Covid-19 στον κίνδυνο θνησιγένειας», τόνισαν τα CDC.

Ορισμένες μελέτες στο παρελθόν είχαν υποδείξει ως αιτίες φλεγμονή και μειωμένη ροή αίματος στον πλακούντα. Η μελέτη των CDC είναι η πιο σημαντική που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα και αποδεικνύει τη συσχέτιση μεταξύ θνησιγένειας και Covid-19, τόνισαν.

Οι συντάκτες της μελέτης τόνισαν ότι δεν μπορούσε να προσδιοριστεί αν οι γυναίκες με Covid-19 ήταν άρρωστες τη στιγμή της νοσηλείας τους ή αν είχαν μολυνθεί στο παρελθόν. Το καθεστώς εμβολιασμού των γυναικών δεν ήταν επίσης διαθέσιμο.

Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ συνιστούν ανεπιφύλακτα να εμβολιάζονται οι εγκυμονούσες κατά της Covid-19, πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλιο και εγκυμοσύνη: Υπάρχουν κίνδυνοι; Τι απαντά η επιστημονική κοινότητα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ