ΕΛΛΑΔΑ

Εμβολιασμός: Στους τρεις μήνες η τρίτη δόση - Τριπλάσιες μολύνσεις προκαλεί η «Όμικρον»

Εμβολιασμός: Στους τρεις μήνες η τρίτη δόση - Τριπλάσιες μολύνσεις προκαλεί η «Όμικρον»
Αγώνας δρόμου για τους εμβολιασμούς υπό τον φόβο επικράτησης της πολύ μεταδοτικής μετάλλαξης «Όμικρον» AP Photo/Petros Giannakouris

H τρίτη δόση του εμβολίου θα μπορεί να χορηγείται μετά το πέρας τριών μηνών από τον βασικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 18 ετών.

H τρίτη δόση του εμβολίου θα μπορεί να χορηγείται μετά το πέρας τριών μηνών από τον βασικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 18 ετών.

H Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κατέληξε στην απόφαση αυτή έπειτα από ανάλυση της παραλλαγής «Όμικρον» και ανασκόπηση όλων των διεθνών και εγχώριων δεδομένων.

Παρόλο που τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την νέα παραλλαγή του κορωνοϊού «Όμικρον» παραμένουν υπό διερεύνηση από το σύνολο της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, οι πρώτες ενδείξεις θέλουν τη νέα μετάλλαξη «πολύ μεταδοτική» και πιθανότατα επικρατέστερη της «Δέλτα».

H χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου σε άτομα που έχουν νοσήσει από την Covid-19, επίσης θα γίνεται τρεις μήνες μετά τη νόσηση. Παράλληλα, ο σχεδιασμός για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο της Jhonson & Jhonson δεν αλλάζει, δηλαδή η ενισχυτική δόση θα γίνεται στους δύο μήνες.

Η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Σούμια Σουαμινάθαν, δήλωσε -μεταξύ άλλων- στο συνέδριο Reuters Next πως η «Όμικρον» φαίνεται να προκαλεί τριπλάσιες μολύνσεις από ό,τι προηγουμένως στη Νότια Αφρική, κάτι που σημαίνει ότι «όντως φαίνεται να μπορεί να υπερβεί κάποια φυσική ανοσία από προηγούμενη μόλυνση».

Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, με την ανάδυση της παραλλαγής «Όμικρον» και την εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανασκόπησε όλα τα διεθνή και εγχώρια δεδομένα και επανεξέτασε εκτάκτως τις συστάσεις αναμνηστικού εμβολιασμού για την Covid – 19 καταλήγοντας στα εξής:

«Χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης σε όλους τους πολίτες 18 και άνω, τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με δύο δόσεις. Σε περίπτωση προηγηθείσας νόσου Covid-19 ο εμβολιασμός συστήνεται τρεις μήνες μετά τη διάγνωσή της».

«Ο στόχος είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι μέχρι τον Ιανουάριο, δηλαδή κι όλοι αυτοί που είχαν κάνει τον αρχικό εμβολιασμό τον Σεπτέμβριο που πέρασε», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

«Η διαφαινόμενη μεταβολή του κινδύνου μόλυνσης από την παραλλαγή «Όμικρον» σε συνδυασμό με την έναρξη του χειμώνα καθιστούν απαραίτητη την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας έναντι της νόσου Covid-19 μέσω της επιτάχυνσης του αναμνηστικού εμβολιασμού. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα συνεχίσει να αξιολογεί τα νέα δεδομένα και να επικαιροποιεί τις συστάσεις, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η βέλτιστη προστασία του πληθυσμού» προσέθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Ανοίγει για όλους η πλατφόρμα των ραντεβού

Λίγο μετά τις 22:00, άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για ενιχυτική ή την τρίτη δόση, ωστόσο θα «φορτώνονται» σταδιακά οι ΑΜΚΑ των δικαιούχων. Εκτιμάται ότι μέχρι το πρωί της 4ης Δεκεμβρίου, θα έχει ανοίξει για όλους.

Όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών έχουν το δικαίωμα στην αναμνηστική δόση. Πιο συγκεκριμένα, οι αναθεωρημένες οδηγίες για τον προγραμματισμό της αναμνηστικής δόσης, έχουν ως εξής:

  • Για τα άτομα που έχουνε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλια Pfizer, Moderna ή AstraZeneca, η αναμνηστική δόση θα είναι με εμβόλιο Pfizer ή μισή δόση Moderna, μετά από τρεις μήνες.
  • Για τα άτομα που έχουνε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλιο Johnson & Johnson, η αναμνηστική δόση θα πραγματοποιείται με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, Pfizer ή μισή δόση Moderna εμβόλιο, μετά από 2 μήνες.
  • Για τα άτομα που έκαναν πρώτη δόση με εμβόλιο Pfizer ή Moderna και δεύτερη δόση με Johnson & Johnson, δε συστήνεται να πραγματοποιήσουν αναμνηστική δόση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο, οι εμβολιασμοί της πρώτης δόσης ξεπέρασαν τις 16.900 και της αναμνηστικής 69.000 ενώ παράλληλα περισσότεροι από 13.200 πολίτες ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους.

Την ίδια στιγμή η Επιτροπή Εμβολιασμών ανάβει το πράσινο φως για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών.

Η πλατφόρμα για τα ραντεβού των παιδιών αυτών των ηλικιών θα ανοίξει μόλις γίνει παραλαβή των εμβολίων που προορίζονται για αυτές τις ηλικίες, τα οποία είναι διαφορετικά ως προς τη δοσολογία σε σχέση με τα αντίστοιχα που χορηγούνται στον γενικό πληθυσμό. Ο εμβολιασμός των παιδιών αναμένεται να αρχίσει μετά τις 20 Δεκεμβρίου.

Σενάρια επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Αρκετά είναι τα σενάρια που κυκλοφορούν και κάνουν λόγο για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες ομάδες, πέραν των πολιτών άνω των 60 ετών που υποχρεούνται να κάνουν τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου μέχρι 16 Ιανουαρίου έτσι ώστε να μην πληρώνουν το πρόστιμο των 100 ευρώ κάθε μήνα. Για την ώρα, η κυβέρνηση έχει «παγώσει» την πιθανότητα να υπάρξει αυτή η επέκταση.

Εναλλακτικό σχέδιο, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει και προβλέπει να συνεχιστεί η υποχρεωτικότητα ανά ηλικιακή ομάδα και όχι ανά επαγγελματική. Σε περίπτωση, δηλαδή, που προχωρήσει η επέκταση τότε θα πάρει η σειρά των 50 και άνω, ωστόσο, όπως αναφέρθηκε δεν υπάρχει στις άμεσες προθέσεις κάτι τέτοιο. Η κυβέρνηση παρακολουθεί τα δεδομένα και αναμένει τα αποτελέσματα από τη Σύνοδο Κορυφής σε δυο εβδομάδες.

Σημαντική αύξηση των ραντεβού

Ραγδαία αύξηση στα ραντεβού πρώτης δόσης στις ηλικίες των 60 ετών και άνω σημειώθηκε μετά τις κυβερνητικές αποφάσεις περί υποχρεωτικότητας. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, από το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης έως το μεσημέρι της Παρασκευής, 50.000 πολίτες είχαν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό.

Το νέο μέτρο τίθεται πρακτικά σε εφαρμογή από τα μέσα Ιανουρίου, καθώς από εκείνη τη χρονική περίοδο θα επιβάλλεται και το σχετικό πρόστιμο των 100 ευρώ, σε όποιον δεν ανταποκριθεί.

Υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας από τους 50 ετών τάχθηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Ερωτηθείς για το σενάριο που φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους άνω των 50 ετών, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Να γίνει ό,τι είναι δυνατόν, όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος».

Ωστόσο η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού αποτελεί πλέον ατζέντα συζήτησης και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε την Τετάρτη ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει, σημειώνοντας ότι το 66% του γενικού πληθυσμού της ΕΕ είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Το ζήτημα της υποχρεωτικότητας αναμένεται να συζητηθεί άμεσα σε επίπεδο κορυφής της Ευρώπης, στην Σύνοδο των «27» που θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Δεκεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ