ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Ψαλτοπούλου για 4η δόση: Το εμβόλιο προσαρμόζεται ανάλογα με τις μεταλλάξεις

Κορωνοϊός - Ψαλτοπούλου για 4η δόση: Το εμβόλιο προσαρμόζεται ανάλογα με τις μεταλλάξεις
AP

Σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον μίλησε η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Η κα. Ψαλτοπούλου τόνισε ότι παραμένει άγνωστο αν θα χρειαστεί και τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

«Επιστημονικά είναι η αγωνία για το μεταλλαγμένο στέλεχος τύπου Όμικρον. Οπότε να δούμε τα βασικά στοιχεία για την τρίτη δόση.

Το πρώτο, είναι μετά τον πρώτο και δεύτερο εμβολιασμό τα αντισώματα όλων μας πέφτουνε.

Δεύτερον, πέφτουνε σε διαφορετικό ρυθμό και ανάλογα με τα προβλήματα υγείας που έχουμε.

Τρίτον, είναι απόλυτα ασφαλές οποτεδήποτε κάνουμε την αναμνηστική δόση,

τέταρτον, περίπου στους έξι μήνες και μετά λένε να εμβολιαστείτε με την τρίτη δόση.

Πέμπτον, αυτό που βλέπουμε πως στους έξι μήνες παραμένει η προστασία στη βαριά νόσηση», δήλωσε αρχικά η κ. Ψαλτοπούλου στην πρωινή εκπομπή του MEGA και συνέχισε:


Τα δεδομένα για τη μετάλλαξη Όμικρον ανέλυσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, σημειώνοντας ότι παραμένει άγνωστο αν θα χρειαστεί και τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

«Επιστημονικά είναι η αγωνία για το μεταλλαγμένο στέλεχος τύπου Όμικρον. Οπότε να δούμε τα βασικά στοιχεία για την τρίτη δόση. Το πρώτο είναι μετά τον πρώτο και δεύτερο εμβολιασμό τα αντισώματα όλων μας πέφτουνε.

Δεύτερον πέφτουνε σε διαφορετικό ρυθμό και ανάλογα με τα προβλήματα υγείας που έχουμε. Τρίτον είναι απόλυτα ασφαλές οποτεδήποτε κάνουμε την αναμνηστική δόση τέταρτον περίπου στους έξι μήνες και μετά λένε να εμβολιαστείτε με την τρίτη δόση.

Πέμπτον αυτό που βλέπουμε πως στους έξι μήνες παραμένει η προστασία στη βαριά νόσηση», δήλωσε αρχικά η κ. Ψαλτοπούλου στην πρωινή εκπομπή του MEGA και συνέχισε:

«Η μετάλλαξη Όμικρον είναι ακόμα άγνωστος Χ φαίνεται διπλάσια μεταδοτικότητα στη νότια Αφρική από το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα και επομένως είναι κάτι που μας απασχολεί δεν φαίνεται βαρύτερη νόσηση μέχρι στιγμής».

«Η εικόνα που έχουν οι επιστήμονες είναι πως με την τρίτη δόση τελειώσαμε για κάποια χρόνια, αλλά πραγματικά τα δεδομένα κάθε μέρα αλλάζουν. Προσαρμόζεις το εμβόλιο ανάλογα με τις μεταλλάξεις», ανέφερε για το ενδεχόμενο να υπάρξει και τέταρτη δόση.

Κλείνοντας, μίλησε για την υποχρεωτικότητα, των άνω των 60, «η υποχρεωτικότητα έχει συζητηθεί για τους άνω των 60 γιατί αυτοί είναι που περίπου στο 90 % νοσούν βαρύτερα ή πεθαίνουν αν εμείς ιδεατά προστατεύαμε αυτούς τους ανθρώπους θα μειώναμε τους θανάτους θα γλιτώναμε πάρα πολύ κόσμο και θα γλιτώναμε και το σύστημα υγείας που είναι πιεσμένο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ