ΕΛΛΑΔΑ

Παράνομες ελληνοποιήσεις: Στη φυλακή έξι κατηγορούμενοι - Ανάμεσά τους δύο αστυνομικοί

Παράνομες ελληνοποιήσεις: Στη φυλακή έξι κατηγορούμενοι - Ανάμεσά τους δύο αστυνομικοί
Συνολικά από τους 20 κατηγορούμενους στην υπόθεση έξι οδηγήθηκαν στις φυλακές και οι υπόλοιποι 14 αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους INTIME NEWS/ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Ακόμη τρία άτομα που κατηγορούνται ως μέλη του κυκλώματος ελληνοποιήσεων μέσω πλαστών ταυτοτήτων και διαβατηρίων οδηγήθηκαν στις φυλακές, μετά την ολοκλήρωση της απολογίας τους.

Πρόκειται για τον 61χρονο φερόμενο «εγκέφαλο» του κυκλώματος στον οποίο αποδίδεται ότι αποφάσιζε, σχεδίαζε, συντόνιζε και επόπτευε τη δράση της οργάνωσης, τον θετό του γιο καθώς και τον διοικητή τμήματος ασφαλείας στη Δυτική Αττική, ο οποίος φέρεται να είχε επικοινωνίες με τον αρχηγό του κυκλώματος και να τον συνέπραττε στην έκδοση των ταυτοτήτων.

Οι υπόλοιποι τέσσερις κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν σήμερα, Σάββατο, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Συνολικά από τους 20 κατηγορούμενους στην υπόθεση έξι οδηγήθηκαν στις φυλακές και οι υπόλοιποι 14 αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Τον δρόμο της φυλακής πήραν αργά το βράδυ της Παρασκευής, μετά τις απολογίες τους τρεις κατηγορούμενοι που φέρονται να εμπλέκονται στο κύκλωμα ελληνοποιήσεων.

Πρόκειται για μία αστυνομικό, μια υπάλληλο ληξιαρχείου και έναν άνδρα αλβανικής καταγωγής, ο οποίος φέρεται να είναι βασικό στέλεχος του κυκλώματος. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με όρους.

Στο μεταξύ, αποκαλυπτικός για την δράση του κυκλώματος με τις πλαστές ταυτότητες φαίνεται να είναι από την αρχή μέχρι το τέλος ο μάρτυρας που μίλησε στις αρχές για να ξεκινήσει η έρευνα και να ξετυλιχτεί το κουβάρι των επίορκων αστυνομικών.

Στον «ποταμό» των αποκαλύψεων του είναι χαρακτηριστική και η περίπτωση που περιγράφει για το πιο ακριβό συμβόλαιο για πλαστή ταυτότητα που άγγιξε τις 150.000 €.

Όπως περιγράφει ο ίδιος ο μάρτυρας πρόκειται για αλλοδαπό ο οποίος δεν δίστασε να δώσει αυτό το μεγάλο χρηματικό ποσό για να πάρει από το κύκλωμα μία ταυτότητα που θα μπορούσε να του δώσει τη δυνατότητα να κυκλοφορεί ελεύθερος και δίχως το φόβο ό,τι οι διωκτικές αρχές θα καταφέρουν να τον εντοπίσουν και να τον συλλάβουν.

Για το συμβόλαιο αυτό της «χρυσής» ταυτότητας ο μάρτυρας αναφέρει δύο ονόματα εμπλεκομένων στο κύκλωμα και μάλιστα υποστηρίζει η συμφωνία έγινε σε επαρχιακή πόλη και ότι το χρηματικό αυτό πόσο το χρησιμοποίησε μετά το μέλος του κυκλώματος για να ανοίξει δική του επιχείρηση.

Οι αποκαλύψεις όμως από το «βαθύ λαρύγγι» για τους πελάτες της εγκληματικής οργάνωσης, όπως χαρακτηρίζεται και από την δικογραφία, δεν έχουν τέλος.

Όπως αποκαλύφθηκε και μία γυναίκα σύζυγος Τούρκου ο οποίος έχει επιχειρήσεις στα κατεχόμενα, έδωσε 40.000 € για μία καινούρια ταυτότητα. Όπως μάλιστα είχε εκμυστηρευθεί ίδια σε μέλος του κυκλώματος ήθελε την πλαστή ταυτότητα καθώς η μαφία κυνηγούσε τον άντρα της και ίδια φοβόταν ότι μπορεί στην εκδικητική τους μανία για το σύζυγό της να ήταν και ίδια στόχος τον μαφιόζων.

Πάντως το άτομο το οποίο φαίνεται να είναι ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης περιγράφεται μέσα στην δικογραφία ως ένα άτομο που είχε καταφέρει να χτίσει μία ολόκληρη επιχείρηση στην οποία, εκτός από τους επίορκους αστυνομικούς, υπήρχαν και άτομα που θα μπορούσαν να παίξουν το ρόλο του μάρτυρα για να βγει η πλαστή ταυτότητα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση κατηγορουμένου όπου είχε εμφανιστεί ως δήθεν μάρτυρας σε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις πελατών του κυκλώματος που πήγαν στα αστυνομικά τμήματα για να βγάλουν πλαστά χαρτιά. Ο ίδιος ο αρχηγός φρόντιζε να βρίσκεται πάντα έξω από το Αστυνομικό Τμήμα ώστε να ελέγχει την κατάσταση και να επέμβει οποιαδήποτε στιγμή που κάτι δεν θα πήγαινε καλά.

Η μαρτυρία που αποκάλυψε το κύκλωμα

Την Πέμπτη το CNN Greece είχε δημοσιεύσει και την μαρτυρία που αποκάλυψε το κύκλωμα. Αυτή αναφέρει:

«... Τελευταία ταυτότητα έβγαλε η Ε. Ήταν την προηγούμενη εβδομάδα στη Γλυφάδα. Πήγαν εκεί αυτός, ο Κ. και κανά δυο ακόμα την Παρασκευή το μεσημέρι κατά τις 2:30 που είχαν φύγει όλοι και βγάλανε ταυτότητα σε μία γυναίκα γύρω στα 50, Ρωσίδα με ξανθιά κοντά μαλλιά. Η ταυτότητα πήγε 25 χιλιάρικα. Η ταυτότητα της Γλυφάδας πήρε τα 10. Μάρτυρας ήταν ένας Καζακστάν από το Μενίδι όσοι λένε ότι θα τις βγάλουν και διαβατήριο, ας πάρει ένα πεντοχίλιαρο. Την άκρη με τον αστυφύλακα στην Λειβαδειά την έχει κουμπάρος του. Και απ’ ό,τι έμαθα, είπαν ότι θα βγάλουν κι άλλη ταυτότητα το Μάιο πάλι εκεί και θα συνεργαστούν όλοι μαζί ξανά. Να έχετε το νου σας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ