ΕΛΛΑΔΑ

Θερμότερος προβλέπεται ο φετινός xειμώνας - Τι δείχνουν τα μοντέλα για τις βροχές

Θερμότερος προβλέπεται ο φετινός xειμώνας - Τι δείχνουν τα μοντέλα για τις βροχές
Οι θερμότερες συνθήκες δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν χειμωνιάτικα καιρικά γεγονότα ή ψυχρές εισβολές διευκρινίζει η ΕΜΥ ΙΝΤΙΜΕ / ΜΠΙΡΝΤΑΧΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο φετινός χειμώνας για τον Ελληνικό χώρο προβλέπεται σχετικά θερμότερος και με μάλλον λιγότερες βροχές, κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα των αριθμητικών μοντέλων εποχικής πρόγνωσης.

Όσον αφορά τη θερμοκρασία, το ECMWF, για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης προβλέπει υψηλότερες από τις κανονικές τιμές, αναφέρει ο κ. Παν. Σκριμιζέας της Διεύθυνσης Μεθόδων Πρόγνωσης, Έρευνας και Μετεωρολογικών Μοντέλων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Για την περιοχή της Ελλάδας προβλέπει θετική απόκλιση τουλάχιστον 0,5 βαθμούς Κελσίου στην ηπειρωτική χώρα, το Ιόνιο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα ενώ λίγο μικρότερη φαίνεται ότι θα είναι στην περιοχή του Αιγαίου Πελάγους.

Οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις, μέχρι και 2 βαθμούς Κελσίου, εντοπίζονται στην περιοχή των βορειοανατολικών Βαλκανίων, Ουκρανίας και δυτικής Ρωσίας. Αξιοσημείωτες είναι επίσης οι θετικές αποκλίσεις μέχρι 2 βαθμούς στην περιοχή του αρκτικού κύκλου κυρίως στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό.

Μάλλον κανονικές τιμές εκτιμώνται για μια περιοχή της δυτικής Ευρώπης που περιλαμβάνει τη Μεγ.Βρετανία, την Ιρλανδία, τη δυτική Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Δανία, τη δυτική Γερμανία και μεγάλο μέρος της Νορβηγίας και Σουηδίας.

«Οι προγνώσεις αυτές, όπως πολλές φορές έχουμε γράψει, αποτελούν μια μέση εικόνα του τριμήνου στο οποίο αναφέρονται, εν προκειμένω Δεκέμβριος 2021 – Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2022. Το γεγονός ότι προβλέπονται γενικά θερμότερες συνθήκες, δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν χειμωνιάτικα καιρικά γεγονότα δηλαδή διέλευση μετωπικών υφέσεων ή ψυχρές εισβολές, αποτελεί όμως ένδειξη ότι αυτά θα είναι λιγότερο συχνά», αναφέρει στην ανάλυσή του ο κ. Σκριμιζέας.

Τι προβλέπεται για τις βροχές

Από πλευράς βροχοπτώσεων, τα μοντέλα γενικά συμφωνούν στην παρουσία ενός ουδέτερου μοτίβου βροχοπτώσεων στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρωπαϊκής ηπείρου. Ως διαφορά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε την ένδειξη για λίγο περισσότερες βροχοπτώσεις που εκτιμά το ECMWF τοπικά στην δυτική και κεντρική Μεσόγειο, στη βόρεια Ρωσία και στο ανατολικό μέρος της σκανδιναβικής χερσονήσου. Το multimodel, θεωρεί μάλλον κανονικές τις τιμές σε αυτές τις περιοχές και πιθανόν λίγο ξηρότερες στην Πορτογαλία, την κεντρική και νότια Γαλλία, την κεντρική Ιταλία και τα δυτικά Βαλκάνια.

Όσον αφορά στον ελληνικό χώρο και τα δύο συμφωνούν για σχετικά λιγότερες βροχοπτώσεις στην περιοχή του Αιγαίου, ενώ το multimodel εντάσσει στις περιοχές με λιγότερες βροχοπτώσεις και την δυτική Ελλάδα.

«Συνοψίζοντας και εστιάζοντας στον Ελληνικό χώρο, και τα δύο μοντέλα εκτιμούν μάλλον λιγότερες βροχές από το κανονικό, στην περιοχή του Αιγαίου κυρίως, και γενικά θετικές αποκλίσεις της θερμοκρασίας, οι οποίες μπορεί να φθάσουν τους 0,5 βαθμούς Κελσίου και κατά τόπους ίσως και να τους ξεπεράσουν», αναφέρει ο κ. Σκριμιζέας.

Διαβάστε εδώ όλη την ανάλυση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ