ΕΛΛΑΔΑ

Πάπας Φραγκίσκος: Επεισόδιο στην Αρχιεπισκοπή - «Είναι αιρετικός» φώναζε ιερέας

Πάπας Φραγκίσκος: Επεισόδιο στην Αρχιεπισκοπή - «Είναι αιρετικός» φώναζε ιερέας
Ηλικωμένος ιερέας, διαμαρτυρόταν για την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Αρχιεπισκοπή ΙΝΤΙΜΕ / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Επεισόδιο σημειώθηκε το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου έξω από την Αρχιεπισκοπή, την οποία επισκεπτόταν  Πάπας Φραγκίσκος για να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Ένας ηλικωμένος ιερέας, διαμαρτυρόταν για την επίσκεψη του Πάπα, φωνάζοντας: «Είναι αιρετικός! Πρέπει να μετανοήσει!».

Αστυνομικοί βρίσκονταν στον περιβάλλοντα χώρο της Αρχιεπισκοπής, έσπευσαν και απομάκρυναν τον ιερέα και η συνάντηση του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και του Αρχιεπίσκου Ιερώνυμου, πραγματοποιήθηκε χωρίς άλλα απρόοπτα.

O Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας πέρασε το κατώφλι της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με τη συνοδεία Καρδιναλίων, στις 4:00 το απόγευμα , όπου συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

Ο Μακαριώτατος τον καλωσόρισε και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στους στόχους του ταξιδιού του και η ατμόσφαιρα της Ελλάδας να του δώσει δύναμη. Από την πλευρά του, ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση αυτή, ενώ τόνισε ότι θυμάται και την πρώτη τους συνάντηση στη Μυτιλήνη.

Οι δύο Προκαθήμενοι, αφού συνομίλησαν κατ' ιδίαν για μισή ώρα, εν συνεχεία έκαναν προσφώνηση και αντιφώνηση στην Αίθουσα του Θρόνου της Αρχιεπισκοπής.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος μίλησε για τη θεολογία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που ταυτίζει τον θάνατο με την αμαρτία, ενώ ο Χριστός ως αρχηγός της ζωής παρέχει την αιώνια ζωή. Ακόμα, μίλησε για το μεταναστευτικό και για το πώς αγκαλιάσαμε τους μετανάστες, ενώ αναγνώρισε τη μεγάλη προσφορά του Πάπα προς τους πρόσφυγες. Ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου μπροστά στη μεγάλη αυτή πρόκληση.

Στην αντιφώνησή του, ο Ποντίφικας αναφέρθηκε στις «κοινές μας ρίζες, που διέσχισαν τους αιώνες. Οι αποστολικές.». «Είναι υπόγειες, κρυμμένες, συχνά παραμελημένες, αλλά υπάρχουν και στηρίζουν τα πάντα», τόνισε. Κατόπιν, ζήτησε συγγνώμη για τα σφάλματα τόσων καθολικών, για πράξεις και επιλογές προερχόμενες -όπως είπε- μάλλον από τη δίψα για κέρδος και ισχύ, «μάραναν τη μεταξύ μας κοινωνία», πρόσθεσε. Μάλιστα, επισήμανε ότι με ντροπή αναγνωρίζει τα παραπάνω και αισθάνεται «την ανάγκη να ανανεώσει την αίτηση συγγνώμης από τον Θεό και από τους αδελφούς».

Επιπρόσθετα, μίλησε για τους μετανάστες, που «δεν μπορούν να αφεθούν στην αδιαφορία και να θεωρηθούν μόνον ως βάρος για να σηκώσουμε ή, ακόμη χειρότερα, να το μεταβιβάσουμε σε κάποιον άλλο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ