ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές δικηγόρων: Δεύτερη θητεία για τον Δ. Βερβεσό στην Αθήνα - Ο Δ. Φινοκαλιώτης στη Θεσσαλονίκη

Εκλογές δικηγόρων: Δεύτερη θητεία για τον Δ. Βερβεσό στην Αθήνα - Ο Δ. Φινοκαλιώτης στη Θεσσαλονίκη
O νέος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Βερβεσός έλαβε ποσοστό 59,78%, έναντι 40,22% του συνυποψηφίου του κ. Αναστασόπουλου INTIME / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Για δεύτερη τετραετία επανεξελέγη ο Δημήτρης Βερβεσός πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, μετά τον β΄ γύρο των επαναληπτικών εκλογών. Στη Θεσσαλονίκη, νέος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου εξελέγη ο Δημήτρης Φινοκαλιώτης.

Ο κ. Δημήτρης Βερβεσός επανεξελέγη με ποσοστό 59,78%, ενώ ο συνυποψήφιός του, Δημήτρης Αναστασόπουλος, έλαβε ποσοστό 40,22% - μια διαφορά 19,58 ποσοστιαίων μονάδων.

Αναλυτικότερα, από τους 23.397 Αθηναίους δικηγόρους που έχουν δικαίωμα ψήφου, προσήλθαν και ψήφισαν οι 8.084, δηλαδή το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 34,55%.

Εξ αυτών, έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν τα 7.693, άκυρα τα 139 και λευκά τα 252.

Ο κ. Βερβεσός έλαβε 4.599 σταυρούς και ποσοστό 59,78%, ενώ ο κ. Αναστασόπουλος έλαβε 3.094 σταυρούς και ποσοστό 40,22%.

«Είμαι ευγνώμων στους Αθηναίους δικηγόρους που ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου και στάθηκαν δίπλα μου. Θα αρθώ στο ύψος της ευθύνης που μου αναλογεί», δήλωσε ο κ. Βερβεσός μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και συνέχισε:

«Ήταν μια ηχηρή αναγνώριση του έργου που επιτελέστηκε κατά τη θητεία μας μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, λόγω της πανδημίας. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή τη μεγάλη τιμή που μου επιφυλάξατε. Θα δώσω όλες τις δυνάμεις μου για τον κλάδο. Θέλω να κάνουμε όλοι μαζί βήματα μπροστά».

«Να αναβαθμίσουμε το κύρος μας, να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας, να στηρίξουμε αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη την προστασία του Συλλόγου, να υπερασπιστούμε τα ατομικά δικαιώματα και τις κοινωνικές ελευθερίες των πολιτών».

«Ο αγώνας θα είναι διαρκής, καθημερινός, με ενότητα, συνεργασία και σκληρή δουλειά. Συγχαίρω τον Δημήτρη Αναστασόπουλο για τον αγώνα που έδωσε. Θα ολοκληρώσουμε το όραμά μας για τη Δικηγορία του αύριο», κατέληξε ο κ. Βερβεσός.

Στον πρώτο γύρο ο Δημήτρης Βερβεσός, είχε λάβει ποσοστό 29,37% και ο Δημήτρης Αναστασόπουλος είχε λάβει ποσοστό 21,63%.

Συνολικά κατά την πρώτη και δεύτερη ημέρα του β΄ γύρου των επαναληπτικών εκλογών (Κυριακή και Δευτέρα), για την ανάδειξη νέου προέδρου για την επόμενη τετραετία, από τους 23.497 Αθηναίους δικηγόρους που έχουν δικαίωμα ψήφου, προσήλθαν και ψήφισαν οι 8.073.

Στον πρώτο γύρο των εκλογών του ΔΣΑ, είχαν ψηφίσει 12.788 δικηγόροι και στις περασμένες εκλογές, το 2017, στον β΄ επαναληπτικό γύρο είχαν ψηφίσει 8.888 δικηγόροι.

Πάντως, στις σημερινές επαναληπτικές εκλογές (β΄ γύρος) στο ΔΣΑ, οι υπεύθυνοι δικηγόροι στις 18 κάλπες οι οποίες είχαν στηθεί στη Στοά του Βιβλίου, υπέβαλαν αίτημα να επισπευστεί η εκλογική διαδικασία κατά 2 ώρες, δηλαδή να έκλειναν οι κάλπες στις 5 μ.μ., λόγω της πορείας στο κέντρο της Αθήνας για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, κάτι που δεν συνέβη διότι ο Δικηγορικός Κώδικας προβλέπει μόνο παράταση της εκλογικής διαδικασίας λόγω μεγάλης προσέλευσης και όχι επίσπευση της διαδικασίας και κλείσιμο της κάλπης νωρίτερα από την προβλεπόμενη ώρα.

Θεσσαλονίκη: Nέος πρόεδρος o Δημήτρης Φινοκαλιώτης

Ο Δημήτρης Φινοκαλιώτης εξελέγη νέος πρόεδρος των δικηγόρων της Θεσσαλονίκης, καθώς επικράτησε στον επαναληπτικό γύρο των εκλογών έναντι του Στάθη Κουτσοχήνα, τον οποίο διαδέχεται στον προεδρικό θώκο του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών του β' γύρου, ο νέος πρόεδρος απέσπασε 1.600 ψήφους (53,64%) έναντι 1.383 ψήφων (46,36%) του αντιπάλου του. Από τα 6.446 ενεργά μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ψήφισαν 3.125 (ποσοστό συμμετοχής 48,48%), ενώ βρέθηκαν 142 άκυρα και λευκά.

Η θητεία του νέου προέδρου είναι 4ετής και ξεκινάει στις αρχές του 2022.

Σε δηλώσεις του ο κ. Φινοκαλιώτης ευχαρίστησε τους συναδέλφους του που τον τίμησαν με την ψήφο τους και ιδιαίτερα την ομάδα του συνδυασμού του («Δικηγορική Πρωτοπορία») αλλά και την οικογένειά του για τη συμπαράστασή τους το διάστημα του προεκλογικού αγώνα.

«Από την 1η Γενάρη που αναλαμβάνω τα νέα μου καθήκοντα υπόσχομαι ότι θα είμαι δίπλα στους συναδέλφους, στα ακροατήρια, στις υπηρεσίες, θα προσπαθήσω να βοηθήσω να ξεπεράσουμε τα προβλήματα καθημερινότητας, θα μπορέσουμε να φέρουμε μία αλλαγή στα ζητήματα που απασχολούν τον Δικηγορικό μας Σύλλογο» είπε ο κ. Φινοκαλιώτης, ο οποίος μετά την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων δέχθηκε τα συγχαρητήρια του απερχόμενου προέδρου.

Εκτός από τον 41 ετών νεοεκλεγέντα πρόεδρο, στο νέο 25μελές διοικητικό συμβούλιο του ΔΣΘ της επόμενης 4ετίας θα συμμετάσχουν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών, οι εξής (με αλφαβητική σειρά): Γιάννης Αντωνίου, Βασιλική Βλαδίκα, Χρήστος Βρίκος, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Ηλίας Γκίνδης, Ιώ Καρόλου, Απόστολος Κοπανίδης, Χαράλαμπος Κουρουνδής, Στάθης Κουτσοχήνας, Γιώργος Κουτσός, Μιχάλης Μήττας, Αφροδίτη Νέστορα, Δημήτρης Νταφόπουλος, Αναστάσιος Ντούγκας, Χρήστος Παππάς, Μαρία Πρωτοπαπαδάκη, Παύλος Σαλονικίδης, Πέτρος Σαμαράς, Βασίλης Σιαπέρας, Γιάννης Στεφάνου, Ευστρατία Τζουμαϊλή, Βασίλης Τσιγαρίδας, Στέφανος Τσιρτσιμάλης, Δημήτρης Φινοκαλιώτης και Ιάκωβος Ψωμιάδης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ