ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο Πομάκος δημοσιογράφος Σεμπαϊδήν Καραχότζα

Πέθανε ο Πομάκος δημοσιογράφος Σεμπαϊδήν Καραχότζα
O Πομάκος δημοσιογράφος Σεμπαϊδήν Καραχότζα είχε συγκρουστεί με κύκλους του τουρκικού Προξενείου, καταγγέλλοντας την προσπάθεια εκτουρκισμού των Πομάκων Screen Grab / YouTube

Έφυγε από τη ζωή την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου σε ηλικία 42 ετών ο Πομάκος δημοσιογράφος και συγγραφέας, Σεμπαϊδήν Καραχότζα.

Ο Σεμπαϊδήν Καραχότζα είχε υποστεί βαρύ εγκεφαλικό και νοσηλευόταν από το Σάββατο 27 Νοεμβρίου στο Νοσοκομείο Καβάλας. Υποβλήθηκε σε εγχείρηση, όμως, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ της Ξάνθης, παρά τις προσπάθειες των γιατρών ο οργανισμός του δεν άντεξε και μετά από 11 μέρες νοσηλείας, κατέληξε το πρωί της Τρίτης.

Ο Σεμπαϊδήν Καραχότζα, γνωστός και ως Σέμπα, ήταν ιδιαίτερα δραστήριος στην ανάδειξη θεμάτων σχετικά με τους Πομάκους και συμμετείχε σε συνέδρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις προωθώντας τα ήθη και τα έθιμα των Πομάκων.

Στο παρελθόν, είχε συγκρουστεί πολλές φορές με κύκλους του τουρκικού Προξενείου, καταγγέλλοντας την προσπάθεια εκτουρκισμού των Πομάκων και ομογενοποίησης της μειονότητας.

Ποιος ήταν ο Σεμπαϊδήν Καραχότζα

Ο Σεμπαϊδήν Καραχότζα γεννήθηκε το 1979 στο χωριό Προσήλιο της Ξάνθης. Σπούδασε στο Γυμνάσιο Σμίνθης και στο 3ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης από το οποίο αποφοίτησε το 1997.

Φοίτησε επί μία τριετία στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του, λόγω προβλημάτων υγείας.

Από το 2006 και για τρία χρόνια υπήρξε ο εκδότης της δίγλωσσης (ελληνικά-πομακικά) εφημερίδας «Natpresh – Η ανεξάρτητη φωνή των Πομάκων». Δούλεψε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Τόλμη» και στο «Κανάλι 6» της Ξάνθης, που για πρώτη φορά παρουσίασε καθημερινά δελτίο ειδήσεων στην πομακική.

Έγραψε τρία βιβλία και συνεργάστηκε με διάφορα δημοσιογραφικά έντυπα, ενώ είχε λάβει μέρος και σε μία σειρά από συνέδρια και ημερίδες.

Ήταν μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Μακεδονίας Θράκης (ΕΔΗΠΗΤ).

Επί σειρά ετών ήταν μόνιμος συνεργάτης στο περιοδικό «Ενδοχώρα». Ήταν για 3 χρόνια (2006-2009) εκδότης της Πομακικής εφημερίδας NATPRESΗ. Τo πρώτο τεύχος της ΝΑΤΡΡΕSH κυκλοφόρησε στις 20 Δεκεμβρίου 2006. Η NATPRESH ήταν μία εφημερίδα με τοπικές ειδήσεις από τα πομακοχώρια αλλά και με δίγλωσσα ελληνοπομακικά άρθρα, αιχμηρή κριτική, μαθήματα πομακικής γλώσσας, παραδοσιακά πομάκικα τραγούδια, συνταγές μαγειρικής κ.α.

Το 2006, ο Σεμπαϊδήν Καραχότζα, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα fonirodopis.gr, πρωτοστατεί στη συλλογή υπογραφών για τη δημιουργία δημόσιου Νηπιαγωγείου στο χωριό του το Προσήλιο.

Από το 2007 μέχρι σήμερα είχε λάβει μέρος ως προσκεκλημένος ομιλητής σε δεκάδες εκδηλώσεις, σε όλη τη χώρα λέγοντας παντού ότι στη Θράκη δεν υπάρχει καμία Τουρκική μειονότητα, αλλά μόνο μουσουλμανική μειονότητα, τμήμα της οποίας αποτελούν οι Πομάκοι.

Το πρώτο βιβλίο του Σεμπαϊδήν Καραχότζα με τίτλο: «Η καθημερινή γλώσσα των Πομάκων της περιοχής Μύκης» κυκλοφόρησε το 2006 και περιλαμβάνει διαλόγους, καθημερινές φράσεις, ιδιωματισμούς, ευχές, κατάρες, στοιχεία γραμματικής καθώς και Βασικό Πομακο-ελληνικό και Ελληνο-πομακικό Λεξικό.

Το δεύτερο βιβλίο του Σεμπαϊδήν Καραχότζα έχει τίτλο: «Isîy zhïvót Pomátsise – Έτσι ζουν οι Πομάκοι». Το βιβλίο περιέχει 13 πεζά κείμενα και 21 ποιήματα γραμμένα στην πομάκικη γλώσσα.

Το τρίτο του βιβλίο έχει τίτλο: «Μεταφράσεις ελληνικής και αγγλικής ποίησης στην πομακική γλώσσα» και εκδόθηκε το 2017 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πομάκων Ν. Ξάνθης. Στο βιβλίο αυτό ο Σεμπαϊδήν Καραχότζα μεταφράζει ποιήματα Ελλήνων και Άγγλων συγγραφέων στη μητρική του γλώσσα.

Επί σειρά ετών ήταν συντάκτης και παρουσιαστής πομακόφωνου τηλεοπτικού δελτίου ειδήσεων ενώ τα τελευταία χρόνια συνέχιζε τη δημοσιογραφική του δράση μέσα από την ηλεκτρονική εφημερίδα xanthinet.gr. Ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ