ΕΛΛΑΔΑ

Γιαννάκος: Θα καταθέσουμε αναφορά στον εισαγγελέα για τους ασθενείς που έχουν πεθάνει εκτός ΜΕΘ

Γιαννάκος: Θα καταθέσουμε αναφορά στον εισαγγελέα για τους ασθενείς που έχουν πεθάνει εκτός ΜΕΘ
Νέες δηλώσεις από τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ για τις «vip ΜΕΘ». INTIME/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Για αναφορά, την οποία συντάσσει η νομική σύμβουλος της Ομοσπονδίας και στην οποία ζητείται να διερευνηθεί η διαχείριση των διασωληνωμένων ασθενών που βρίσκονται εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας έκανε λόγο σε νέες δηλώσεις του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, Μιχάλης Γιαννάκος

Μιλώντας με σκληρά λόγια για την υπάρχουσα κατάσταση στα νοσοκομεία που περιθάλπουν διασωληνωμένους ασθενείς με κορωνοϊό, εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, δήλωσε πώς το σύστημα του υπουργείου Υγείας, για την επιλογή ασθενών, διαπράττει αδικήματα.

«Αντί να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες στο σύστημα, εγκαλούνται όσοι κάνουν τις καταγγελίες και η ΠΟΕΔΗΝ», τόνισε αρχικά ο κ. Γιαννάκος, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν μίλησε για «vip κλίνες ΜΕΘ» αλλά ότι «εμφανίζονται κενές κλίνες στο σύστημα και δεν καταλαμβάνονται από διασωληνωμένους ασθενείς».

«Το σύστημα διαπράττει αδικήματα. Εμείς τη Δευτέρα θα καταθέσουμε αναφορά στον εισαγγελέα και ελπίζουμε να μην ξεχαστεί το ζήτημα και όπου υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατέθεσε ενώπιον του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναφορά «αξιόποινων πράξεων κατά του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου και παντός υπευθύνου που διακινεί ψευδείς και συκοφαντικές ειδήσεις, για δήθεν ύπαρξη κλινών ΜΕΘ που κρατούνται για επιλεγμένα πρόσωπα και δεν διατίθενται στους ασθενείς».

«Πλέον, όσοι διακινούν τις ψευδείς ειδήσεις θα κληθούν να λογοδοτήσουν, καθώς προκλητικά συκοφαντούν ιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό του ΕΚΑΒ που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας», επισήμανε το υπουργείο Υγείας.

Τι δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ

«Δύο χρόνια μετά ο κορωνοϊός κατατρώει 100 ανθρώπους την ημέρα. Δυστυχώς, οι νεκροθάλαμοι των νοσοκομείων είναι φίσκα. Το προσωπικό είναι εξαντλημένο μέχρι λιποθυμίας. Γίνεται χίλια κομμάτια για να μπαλώνει τις τρύπες που δημιούργησαν οι 7.000 αναστολές και οι 2.000 συνταξιοδοτήσεις, που δεν αναπληρώθηκαν. Και σήμερα, δυστυχώς, εμφανίζονται πάνω από 120 ασθενείς εκτός ΜΕΘ να είναι διασωληνωμένοι», κατήγγειλε ο κ. Γιαννακός.

Μιλώντας έξω από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης που εφημέρευε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, δήλωσε πώς τα πράγματα ήταν καλύτερα από άλλες εφημερίες και μακάρι αυτό να συνεχιστεί.

«Έχουν εισαχθεί 40 περιστατικά, εκ των οποίων τα 20 ύποπτα. Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι γεμάτη με 28 ασθενείς, 9 είναι στα χειρουργεία. Κάνουν και κάτι καλό οι καταγγελίες μας. Αυτοί οι διασωληνωμένοι ασθενείς στα χειρουργεία ήταν σε φορεία, τώρα ετοιμάζονται να μπουν σε κρεβάτια και 6 είναι διασωληνωμένοι στους θαλάμους» είπε ο κ. Γιαννάκος και πρόσθεσε, «όπως μου είπαν συνάδελφοι κάποιοι (διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ) για πολλές ημέρες».

Όπως κατήγγειλε ο κ. Γιαννακός, «σήμερα πάνω από 120 ασθενείς είναι εκτός ΜΕΘ. Πολλοί εξ αυτών χάνουν τη ζωή τους. Θα έπρεπε να διατάσσεται εισαγγελική παραγγελία για να διερευνηθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις. Ο κάθε διασωληνωμένος ασθενής έχει μια σειρά προτεραιότητας στο σύστημα του ΕΚΑΒ».

Και όπως τόνισε, «στο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Υγείας εμφανίζονται πάνω από 40 κρεβάτια κενά. Έχουμε ασθενείς που περιμένουν 10 -15 εκτός ΜΕΘ και πολλοί εξ αυτών χάνουν τη ζωή τους. Το υπουργείο Υγείας συνεχώς ανακοινώνει ότι η κάλυψη σε ΜΕΘ είναι 97 – 98%, υπολογίζοντας ότι υπάρχουν κενά κρεβάτια όταν πάνω από 120 ασθενείς βρίσκονται εκτός ΜΕΘ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ