ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Κύμα κακοκαιρίας σαρώνει τη χώρα με ισχυρές βροχές και ανέμους

Καιρός: Κύμα κακοκαιρίας σαρώνει τη χώρα με ισχυρές βροχές και ανέμους
Έντονα φαινόμενα επικρατούν από τα μεσάνυχτα έως το πρωί της Παρασκευής, κατά κύριο λόγο στο Ιόνιο και στην ηπειρωτική χώρα. INTIME

Κύμα κακοκαιρίας σαρώνει τη χώρα από τις βραδινές ώρες της Πέμπτης, με βροχές και ισχυρούς ανέμους.

Έντονα φαινόμενα επικρατούν από τα μεσάνυχτα έως το πρωί της Παρασκευής, κατά κύριο λόγο στο Ιόνιο και στην ηπειρωτική χώρα.

Σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, το μεγαλύτερο ύψος βροχής καταγράφηκε στην Πάτρα (Ρωμανός) και στον Κονιάκο Φωκίδας και ήταν ίσο με 47 χιλιοστά.

Παράλληλα, θυελλώδεις νοτιάδες με ισχυρότατες ριπές επικρατούν στα πελάγη αλλά και σε ηπειρωτικές περιοχές. Η ισχυρότερη ριπή έως σήμερα το πρωί καταγράφηκε στην Παξιμάδα Καρύστου και ήταν ίση με 130 χλμ/ώρα, ενώ στη Μεγίστη Λαύρα έφθασε τα 108 χλμ/ώρα και στο Καβοντόρο τα 103 χλμ/ώρα.

Όπως προειδοποιεί η ΕΜΥ,το Σάββατο είναι πολύ πιθανόν ο συναγερμός να αναβαθμιστεί σε δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, οπότε και θα δοθεί όνομα στην κακοκαιρία.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ

ΑΤΤΙΚΗ: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα μέχρι νωρίς το μεσημέρι είναι πιθανόν να είναι πρόσκαιρα ισχυρά.

Εξασθένηση αναμένεται από το απόγευμα. Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6, πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα ανατολικά και νότια 7 τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές τις πρωινές ώρες. Εξασθένηση των φαινομένων νωρίς το βράδυ. Ανεμοι: Αρχικά νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στα θαλάσσια 6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση, στρεφόμενοι σε νοτίους νοτιοδυτικούς 3 με 4 και στα θαλάσσια έως 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά μέχρι το μεσημέρι. Σταδιακή εξασθένηση αναμένεται από το απόγευμα. Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση τις απογευματινές ώρες.

Το βράδυ οι άνεμοι θα ενισχυθούν εκ νέου και θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές μέχρι το μεσημέρι. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6, τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και νότια πρόσκαιρα 7 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά στις Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη μέχρι αργά το μεσημέρι. Εξασθέση από το βράδυ. Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7, τοπικά 8 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία σε δυτικούς νοτιοδυτικούς με σταδιακή εξασθένηση. Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ: Νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7, τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες. Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, τοπικά ισχυρές μέχρι το μεσημέρι. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν νωρίς το βράδυ. Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6, πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα νότια 7 τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ