ΕΛΛΑΔΑ

Καλλιάνος στο CNN Greece: Σήμα κινδύνου για πλημμύρες- Η εξέλιξη της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες

Καλλιάνος στο CNN Greece: Σήμα κινδύνου για πλημμύρες- Η εξέλιξη της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες
Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι τοπικές χαλαζοπτώσεις και οι χιονοπτώσεις ΙΝΤΙΜΕ

Για την τριήμερη κακοκαιρία που έχει ξεκινήσει στη χώρα μας από σήμερα, Παρασκευή και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή, με κατά τόπους πολύ ισχυρά φαινόμενα μιλά στο CNN Greece ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος, δίνοντας τις τελευταίες προβλέψεις για το πώς θα εξελιχτεί.

Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο, η πιο δύσκολη ημέρα της κακοκαιρίας είναι η αυριανή, (Σάββατο). Τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι: οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι τοπικές χαλαζοπτώσεις και οι χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας.

«Μιλάμε για μια εκτεταμένη κακοκαιρία, πανελλαδικής εμβέλειας η οποία θα επηρεάσει με βροχές και το Ιόνιο, σχεδόν όλα τα ηπειρωτικά και τις νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου», σημειώνει.

Ποιες περιοχές κινδυνεύουν με πλημμύρες

Οι βροχές και καταιγίδες θα είναι κατά τόπους πολύ ισχυρές, θα βρέξει σχεδόν στις περισσότερες περιοχές της χώρας αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε τμήματα της δυτικής και βόρειας Ελλάδας, όπως τα Επτάνησα, τη δυτική Πελοπόννησος, τη δυτική Στερεά, την ορεινή δυτική Θεσσαλία, την Μακεδονία και την Θράκη.

Σε αυτές τις περιοχές τα φαινόμενα θα έχουν και ένταση και διάρκεια, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη πιθανότητα και για εκδήλωση εκτεταμένων πλημμυρικών φαινομένων, σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο.

Ο ίδιος υπενθυμίζει πως καλό θα ήταν να αποφεύγονται οι μετακινήσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των ισχυρών φαινομένων.

Ισχυροί άνεμοι έως και 10 μποφόρ

Παράλληλα, σημειώνει πως εκτός από τις έντονες βροχές και καταιγίδες θα έχουμε και έναν δύσκολο συνδυασμό με ισχυρούς νοτιάδες οι οποίοι στα πελάγη θα φτάνουν ακόμα και τα 8 με 9 μποφόρ, ίσως και στα 10.

Ο συνδυασμός αυτός θα να καταστήσει τον καιρό δύσκολο σε ότι αφορά την εξέλιξή του το Σάββατο.

Τι θα γίνει στην Αττική – Πότε εξασθενεί η κακοκαιρία

Όσον αφορά την Αττική περιμένουμε βροχές έως σήμερα Παρασκευή και το Σάββατο και ίσως και την Κυριακή. Θα είναι τοπικά φαινόμενα και όχι μεγάλης έντασης όπως στις παραπάνω περιοχές.

Από τη Δευτέρα, η κακοκαιρία θα περιοριστεί στην δυτική και νότια νησιωτική Ελλάδα και θα μας αποχαιρετήσει, καταλήγει ο κ. Καλλιάνος.

Σε συναγερμό η Πολιτική Προστασία: Συσκέψεις και συστάσεις στους πολίτες για την κακοκαιρία

Την ίδια ώρα, ο κρατικός μηχανισμός είναι σε εγρήγορση για την ερχόμενη κακοκαιρία.

Χτες Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για τον συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, συζητήθηκαν εκτενώς προβλήματα που ενδέχεται να παρουσιαστούν στην περιοχή του Μεσολογγίου λόγω της κακοκαιρίας και αποφασίστηκαν στοχευμένες παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα για αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων. Συζητήθηκαν επίσης αντίστοιχα ζητήματα που αφορούν στις ευρύτερες περιοχές Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας, ενώ έγινε μια συνολική αποτίμηση της επικινδυνότητας συγκεκριμένων σημείων όπου, εξαιτίας κακοτεχνιών, υπάρχει ενδεχόμενο να εκδηλωθούν πλημμυρικά φαινόμενα. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκαν, επίσης, παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα.

Στο μεταξύ, σήμερα, Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα νέα σύσκεψη για την αξιολόγηση της κατάστασης, με συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, καθώς και των Περιφερειαρχών Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων για την καλύτερη προετοιμασία του μηχανισμού προς αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων από την κακοκαιρία. Θα γίνει, επίσης, ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου από τον Διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρο Κολυδά, για την πορεία των φαινομένων, ενώ στη σύσκεψη θα μετάσχει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης και ο Υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας, Ελευθέριος Γκαρίλας.

Σημειώνεται, επίσης, ότι στο πλαίσιο του αποτελεσματικότερου συντονισμού των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας, αποφασίστηκε να λειτουργήσουν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες που αναμένεται να πλήξει η κακοκαιρία, Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα, με συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Η λειτουργία των κέντρων αυτών είχε δοκιμαστεί και στην κακοκαιρία «Μπάλλος» και κρίθηκε ιδιαίτερα αποδοτική.

Το υπουργείο καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες:

  • Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  • Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ