ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Η χειρότερη ημέρα της κακοκαιρίας σήμερα - Προειδοποίηση με μήνυμα στο 112

Καιρός: Η χειρότερη ημέρα της κακοκαιρίας σήμερα  - Προειδοποίηση με μήνυμα στο 112
Η ΕΜΥ προειδοποιεί για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα ενόψει του νέου κύματος κακοκαιρίας INTIME/ ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Ραγδαία θα είναι η επιδείνωση του καιρού από σήμερα, Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου, Αρχικά στο Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά.

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εκδόθηκε την Πέμπτη τροποποιήθηκε και αναβαθμίστηκε από την ΕΜΥ σε δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς τα προβλεπόμενα ύψη βροχής για το Σάββατο είναι πολύ υψηλά στο Ιόνιο και σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας.

Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονα κυρίως στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά, σύμφωνα με το αναβαθμισμένο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς η κακοκαιρία που θα εκδηλωθεί στη χώρα μας, θα είναι πιο έντονη από ότι είχε αρχικά προβλεφθεί

Τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν από τα ξημερώματα του Σαββάτου το Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά. Βαθμιαία το κύμα της κακοκαιρίας θα επηρεάσει την Πελοπόννησο καθώς και τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς, ενώ το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Τα νησιά του Βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Σποράδες και την Εύβοια προβλέπονται βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες, τοπικά ισχυρές στις Κυκλάδες.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά, οι οποίες στα βορειοδυτικά θα είναι πυκνές.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 8 και τοπικά στα πελάγη έως 9 μποφόρ.Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Προειδοποίηση της Πολιτικής Προστασίας με μήνυμα στο 112

Η Πολιτική Προστασία εξέδωσε προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα με μήνυμα στο 112 καλώντας τους κατοίκους των νησιών του Ιονίου, της Ηπείρου, περιοχών της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών.

Στο πλαίσιο του αποτελεσματικότερου συντονισμού των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας, αποφασίστηκε να λειτουργήσουν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες που αναμένεται να πλήξει η κακοκαιρία, Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα, με συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Η λειτουργία των κέντρων αυτών είχε δοκιμαστεί και στην κακοκαιρία «Μπάλλος» και κρίθηκε ιδιαίτερα αποδοτική.

Το υπουργείο καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες:

  • Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  • Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο

Καλλιάνος στο CNN Greece: Σήμα κινδύνου για πλημμύρες

Για την τριήμερη κακοκαιρία που έχει ξεκινήσει στη χώρα μας από σήμερα, Παρασκευή και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή, με κατά τόπους πολύ ισχυρά φαινόμενα μιλά στο CNN Greece ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος.

Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο, η πιο δύσκολη ημέρα της κακοκαιρίας είναι η αυριανή, (Σάββατο). Τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι: οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι τοπικές χαλαζοπτώσεις και οι χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας.

«Μιλάμε για μια εκτεταμένη κακοκαιρία, πανελλαδικής εμβέλειας η οποία θα επηρεάσει με βροχές και το Ιόνιο, σχεδόν όλα τα ηπειρωτικά και τις νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου», σημειώνει.

Ποιες περιοχές κινδυνεύουν με πλημμύρες

Οι βροχές και καταιγίδες θα είναι κατά τόπους πολύ ισχυρές, θα βρέξει σχεδόν στις περισσότερες περιοχές της χώρας αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε τμήματα της δυτικής και βόρειας Ελλάδας, όπως τα Επτάνησα, τη δυτική Πελοπόννησος, τη δυτική Στερεά, την ορεινή δυτική Θεσσαλία, την Μακεδονία και την Θράκη.

Σε αυτές τις περιοχές τα φαινόμενα θα έχουν και ένταση και διάρκεια, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη πιθανότητα και για εκδήλωση εκτεταμένων πλημμυρικών φαινομένων, σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο.

Ο ίδιος υπενθυμίζει πως καλό θα ήταν να αποφεύγονται οι μετακινήσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των ισχυρών φαινομένων.

Ισχυροί άνεμοι έως και 10 μποφόρ

Παράλληλα, σημειώνει πως εκτός από τις έντονες βροχές και καταιγίδες θα έχουμε και έναν δύσκολο συνδυασμό με ισχυρούς νοτιάδες οι οποίοι στα πελάγη θα φτάνουν ακόμα και τα 8 με 9 μποφόρ, ίσως και στα 10.

Ο συνδυασμός αυτός θα να καταστήσει τον καιρό δύσκολο σε ότι αφορά την εξέλιξή του το Σάββατο.

Τι θα γίνει στην Αττική – Πότε εξασθενεί η κακοκαιρία

Όσον αφορά την Αττική περιμένουμε βροχές έως και το Σάββατο και ίσως και την Κυριακή. Θα είναι τοπικά φαινόμενα και όχι μεγάλης έντασης όπως στις παραπάνω περιοχές.

Από τη Δευτέρα, η κακοκαιρία θα περιοριστεί στην δυτική και νότια νησιωτική Ελλάδα και θα μας αποχαιρετήσει, καταλήγει ο κ. Καλλιάνος.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που τις απογευματινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους έντονα, τη νύχτα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 8 και βαθμιαία στα ανατολικά και νότια έως 9 μποφόρ, με εξασθένηση τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές που γρήγορα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά από τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπονται αρχικά στη Μακεδονία και βαθμιαία στη Θράκη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Μακεδονίας, οι οποίες πρόσκαιρα στη δυτική Μακεδονία θα είναι πυκνές.

Τα φαινόμενα τις απογευματινές και βραδινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα έντονα.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 στα ανατολικά 8 και βαθμιαία στο Θρακικό τοπικά έως 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες κατά τόπους θα είναι ιδιαίτερα ισχυρές προβλέπονται αρχικά στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά και βαθμιαία στη δυτική Πελοπόννησο.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, οι οποίες στα ορεινά της Ηπείρου θα είναι κατά διαστήματα πυκνές. Τα έντονα φαινόμενα τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.

Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 8 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο τοπικά έως 9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές που γρήγορα από τα δυτικά θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς καθώς και κατά τόπους στην ανατολική Πελοπόννησο θα είναι ιδιαίτερα ισχυρά, ωστόσο από τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 8 και τοπικά στα ανατολικά και νότια θαλάσσια - παράκτια 9 μποφόρ, με εξασθένηση τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές που από το απόγευμα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες, τοπικά ισχυρές στις Κυκλάδες.
Ανεμοι: Νότιοι 6 με 8 και βαθμιαία στις Κυκλαδες και τη δυτική Κρήτη τοπικά έως 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές που βαθμιαία στα βόρεια θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα έντονα.
Ανεμοι: Νότιοι 6 με 8 και βαθμιαία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 και στα βόρεια έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που τις απογευματινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους έντονα, τη νύχτα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Νότιοι 6 με 8 και βαθμιαία στα νότια έως 9 μποφόρ, με εξασθένηση τη νύχτα. Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Αναβάθμισε το δελτίο της η ΕΜΥ για τα επικίνδυνα φαινόμενα

Υπενθυμίζεται πως πιο έντονη από ότι είχε αρχικά προβλεφθεί θα είναι η κακοκαιρία που θα εκδηλωθεί στη χώρα μας.

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εκδόθηκε την Πέμπτη τροποποιήθηκε και αναβαθμίστηκε από την ΕΜΥ σε δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς τα προβλεπόμενα ύψη βροχής για το Σάββατο είναι πολύ υψηλά στο Ιόνιο και σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας.

Συγκεκριμένα, τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν από τα ξημερώματα του Σαββάτου το Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά. Βαθμιαία το κύμα της κακοκαιρίας θα επηρεάσει την Πελοπόννησο καθώς και τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς, ενώ το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Τις απογευματινές και βραδινές ώρες τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο, με εξασθένηση από τα ξημερώματα της Κυριακής.

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Αναλυτικά στο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που είχε εκδόσει η ΕΜΥ αναφέρονται τα ακόλουθα:

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα το βράδυ της Πέμπτης
(09-12-2021) και μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής (12-12-2021) με
κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους πολύ
ισχυρούς έως θυελλώδεις ανέμους.

Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν με ισχυρές βροχές και καταιγίδες:

Α. Από το βράδυ της Πέμπτης (09-12-2021) και μέχρι το
απόγευμα της Παρασκευής (10-12-2021) : τα νησιά του Ιονίου, η
Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος.

Β. Την Παρασκευή (10-12-2021):
1. Μέχρι το μεσημέρι : Οι προαναφερθείσες περιοχές και η δυτική, η
κεντρική Μακεδονία βαθμιαία η ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του
βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, η Θεσσαλία, η κεντρική Στερεά, οι
Σποράδες, η Εύβοια, η ανατολική Πελοπόννησος και πρόσκαιρα και η
ανατολική Στερεά.
2. Μέχρι αργά το απόγευμα η Θράκη.
3. Από το μεσημέρι και μέχρι αργά το βράδυ τα νησιά του ανατολικού
Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
4. Μέχρι αργά το μεσημέρι πρόσκαιρα οι Κυκλάδες και η δυτική Κρήτη.

Γ. Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη με ένταση 7 με 8
μποφόρ και την Παρασκευή (10-12-2012) στο Αιγαίο θα φτάσουν τοπικά 9
μποφόρ.

Δ. Από τις νυχτερινές ώρες της Παρασκευής (10-12-2021) ένα νέο κύμα
κακοκαιρίας θα επηρεάσει όλη τη χώρα από τα δυτικά με ισχυρές βροχές
και καταιγίδες καθώς και χιονοπτώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά. Θα
επηρεαστούν αρχικά το Ιόνιο, τα ηπειρωτικά,τα νησιά του βoρείου και
του ανατολικού Αιγαίου, η Εύβοια, οι Κυκλάδες,και πιθανώς πρόσκαιρα
τα βορειότερα τμήματα των Δωδεκανήσων.
Τα έντονα φαινόμενα το Σάββατο (11-12-2021) Θα επηρεάσουν και την
Αττική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ