ΕΛΛΑΔΑ

«Καμπανάκι» για την επάρκεια αρνιών ενόψει Πάσχα

«Καμπανάκι» για την επάρκεια αρνιών ενόψει Πάσχα
Αμνοερίφια ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

«Καμπανάκι» για την επάρκεια των αμνοεριφίων στην ελληνική αγορά κρούουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, λίγες μόλις μέρες πριν το Πάσχα, αφενός γιατί καταγράφεται μείωση κατά 30% της παραγωγής εμπορεύματος κι αφετέρου γιατί σημειώθηκαν πολλές πρόωρες εξαγωγές σε ευρωπαϊκές χώρες λόγω του Πάσχα των Καθολικών.

Δεν αποκλείεται μάλιστα το αμνοερίφιο να είναι ακριβότερο φέτος για τους καταναλωτές, δεδομένου ότι οι έλληνες κτηνοτρόφοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μην πουλήσουν αμνοερίφια σε τιμή κάτω των 6 ευρώ/κιλό την περίοδο του Πάσχα, τη στιγμή που το κόστος εκτροφής, όπως υποστηρίζουν, υπερβαίνει τα 7 ευρώ.

Εν όψει και της διεξαγωγής των παζαριών στο Λαγκαδά, τη Δράμα και το Κιλκίς, οι κτηνοτρόφοι ξεκαθαρίζουν τη στάση τους λέγοντας ότι δεν πρόκειται να δεχθούν να πουλήσουν χαμηλότερα από 6 ευρώ το κιλό τα αμνοερίφια, εξαπολύοντας επίθεση στους εμπόρους που «θέλουν να αγοράσουν σε εξευτελιστικές τιμές των 4,5-5 ευρώ το κιλό».

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Δημήτρης Καμπούρης κατήγγειλε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως «η ελληνική αγορά γέμισε ρουμάνικα αμνοερίφια που βαφτίστηκαν ελληνικά και πωλούνται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές», καλώντας παράλληλα κρεοπώλες και εμπόρους να προχωρήσουν σε συμπίεση του ποσοστού κέρδους τους, προς όφελος του καταναλωτή.

Συνέστησε δε στους κτηνοτρόφους να βρουν άλλους τρόπους διάθεσης των προϊόντων τους, εφόσον δεν πάρουν την τιμή που θα τους επιτρέψει να καλύψουν τουλάχιστον το 80% του κόστους εκτροφής, ενώ προειδοποιεί τους καταναλωτές ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει έλλειψη στην ελληνική αγορά, δεδομένου του ότι προηγήθηκε το Πάσχα των καθολικών και του ότι έγιναν πολλές πρόωρες εξαγωγές σε Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία.

Σύμφωνα με τον κ. Καμπούρη, γίνεται προσπάθεια ενημέρωσης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για την κατάσταση στην αγορά ενόψει των εορτών του Πάσχα, ωστόσο «δεν μπορούμε να τους βρούμε. Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να ξεκινήσουν οι έλεγχοι στην αγορά ενόψει των εορτών».

«Αν ο παραγωγός χάσει και τη φετινή χρονιά, εκτιμώ ότι το 2017 δεν θα κυκλοφορούν ελληνικά αμνοερίφια» τονίζει ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος και συμπληρώνει: «Οι κτηνοτρόφοι φέτος δεν προτίθενται σε καμία περίπτωση να πουλήσουν σε τιμή κάτω των 6 ευρώ/κιλό».

Μεταξύ άλλων διατυπώνει την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρχει επάρκεια αμνοεριφίων στην ελληνική αγορά ενόψει των εορτών του Πάσχα. «Με την τιμή να διαμορφώνεται στα 3-4 ευρώ/κιλό, οι κτηνοτρόφοι απομάκρυναν τα ζώα τους σε πολύ μικρή ηλικία. Για να ασχοληθεί ο κτηνοτρόφος και να μεγαλώσει ένα αρνί, ώστε να το πουλήσει το Πάσχα στα 9 με 9,5 κιλά, θα πρέπει να πάρει τιμή άνω των 6 ευρώ/κιλό, αφού κάτω των 5 ευρώ/κιλό θα βρεθεί ζημιωμένος και θα χάσει και τα λεφτά που έβαλε» διευκρινίζει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ