ΕΛΛΑΔΑ

Μετάλλαξη Όμικρον: Πέντε τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα

Μετάλλαξη Όμικρον: Πέντε τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα
Όλα τα κρούσματα είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ τα κλινικά συμπτώματα που εμφάνισαν είναι ήπια και ολιγοήμερης διάρκειας AP Photo/Charles Krupa, File

Σε πέντε ανέρχονται μέχρι στιγμής τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στην Ελλάδα. Πρόκειται για δύο άνδρες και τρεις γυναίκες ηλικίας 25 έως 41 ετών, η διάγνωση των οποίων έγινε στις περιφερειακές ενότητες Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Χανίων και Λασιθίου Κρήτης.

Όλα τα κρούσματα είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ τα κλινικά συμπτώματα που εμφάνισαν είναι ήπια και ολιγοήμερης διάρκειας.

Από τις 29 Νοεμβρίου, όταν επιβεβαιώθηκε με αλληλούχιση και ανάλυση του γονιδιώματος του ιού (γονιδιωματική επιτήρηση) το πρώτο κρούσμα της Όμικρον στην Ελλάδα, στην χώρα μας έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά πέντε κρούσματα.

Τα τέσσερα από τα πέντε κρούσματα είναι εισαγόμενα και συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό (δύο από Ν. Αφρική και δύο από Γαλλία), ενώ ένα κρούσμα είναι στενή επαφή επιβεβαιωμένου εισαγόμενου κρούσματος, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Έχουν όλοι απομονωθεί, ενώ έχουν ιχνηλατηθεί και διερευνηθεί με συστηματικές δειγματοληψίες από τον ΕΟΔΥ όλες οι στενές επαφές τους.

Σχετικά με τις διαγνωσθείσες περιπτώσεις, ο ακαδημαϊκός και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Δημήτρης Θάνος, ανέφερε στο πλαίσιο συνεδρίου πως και τα πέντε κρούσματα είχαν υψηλό ιικό φορτίο.

Και οι πέντε ήταν πλήρως εμβολιασμένοι παρουσιάζοντας ήπια συμπτώματα, όπως πονοκέφαλος, μυαλγία και πυρετός για τρεις με τέσσερις ημέρες, όπως ανέφερε ο κ. Θάνος.

Ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα την καταγραφή τριών κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον -δύο εισαγώμενα και ένα εγχώριο- κατά τη γονιδιωματική ανάλυση σε 1.007 δείγματα που επελέγησαν τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα την περίοδο 21 Οκτωβρίου 2021 έως 2 Δεκεμβρίου 2021.

Το στέλεχος Όμικρον καταγράφηκε σε δύο εισαγόμενα κρούσματα στις Περιφερειακές Ενότητες του Κεντρικού Τομέα Αθηνών και των Χανίων και σε ένα εγχώριο κρούσμα στην Περιφερειακή ενότητα του Κεντρικού Τομέα Αθηνών.

Άλλα δύο κρούσματα της νέας παραλλαγής εντοπίστηκαν έκτοτε στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο νομό Λασιθίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ