ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε η δημοσιογράφος και συγγραφέας Ροζίτα Σώκου

Πέθανε η δημοσιογράφος και συγγραφέας Ροζίτα Σώκου
Στα 98 της χρόνια «έφυγε» η Ροζίτα Σώκου από επιπλοκές του κορωνοϊού ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΟΓΙΑΝΝΗ

Έφυγε από τη ζωή η Ροζίτα Σώκου αφήνοντας την τελευταία της πνοή σε ηλικία 98 ετών στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες έχοντας προσβληθεί από κορωνοϊό, όπως γνωστοποίησε η κόρη της, Ιρένε Μαραντέι.

«Σήμερα Τρίτη 14 Δεκεμβρίου στις 8.35 π.μ. πέθανε η μητέρα μου Ροζίτα Σώκου, στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα, όπου νοσηλευόταν εδώ και λίγες ημέρες με κορωνοϊό. Σύμφωνα με την επιθυμία της, θα γίνει αποτέφρωση σε κλειστό κύκλο χωρίς συμμετέχοντες και αργότερα που θα έχω γίνει και γω καλά, θα κάνουμε ένα πάρτυ με τους φίλους για το σκόρπισμα της τέφρας και το κατευόδιο» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κόρη της Ροζίτας Σώκου.

«Γεννημένη στις 9.9.1923, είχε πρόσφατα γιορτάσει τα 98α της γενέθλια και είχε μόλις ολοκληρώσει τη 2η, επαυξημένη και βελτιωμένη έκδοση της μνημειώδους αυτοβιογραφίας της με τίτλο 'Ο αιώνας της Ροζίτας'. Τον αιώνα βέβαια δεν τον έφτασε, αλλά καλύτερα για κείνη, γιατί ήταν ήδη πολύ κουρασμένη και ταλαιπωρημένη» λέει η Ιρένε Μαραντέι.

«Δεν σας γράφω περισσότερα γιατί κι εγώ είμαι σε δύσκολη κατάσταση στο νοσοκομείο. Μη γράψετε πολλές κακίες και ανακρίβειες αν μπορείτε. Αυτά πονάνε πολύ. Στο κανάλι Ροζίτα Σώκου στο YouTube θα βρείτε ενδιαφέρον και χρήσιμο υλικό» καταλήγει η ανακοίνωση της Ιρένε Μαραντέι.

Η μακρά πορεία της Ροζίτας Σώκου

Η Ροζίτα Σώκου γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1923 στην Πλάκα της Αθήνας και μεγάλωσε στο Ψυχικό. Ήταν κόρη του δημοσιογράφου, θεατρικού συγγραφέα και εκδότη Γεωργίου Σώκου και της Τιτίκας Μιχαηλίδου, με καταγωγή από τη Σμύρνη.

Παρακολουθούσε από νηπιακής ηλικίας μαζί με τον παππού της Φώτη Μιχαηλίδη, μανιώδη θεατρόφιλο και κινηματογραφόφιλο, τις κινηματογραφικές ταινίες και θεατρικές παραστάσεις που παίζονταν στην Αθήνα. Διατηρούσε τις ιδιόχειρες προσωπικές της κριτικές από την εποχή του Γυμνασίου.

Μετά την ολοκλήρωση των γυμνασιακών της σπουδών στο Αρσάκειο Γυμνάσιο Θηλέων, φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών και τη Δραματική Σχολή του Βασίλη Ρώτα. Τη δημοσιογραφική της σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1946, ως συνεργάτης του περιοδικού «Χόλλυγουντ». Στη συνέχεια ακολούθησαν οι εφημερίδες «Οι Καιροί», «Ανεξαρτησία», «Καθημερινή», «Athens News», «Il Reporter» και «Italia Domani», «Μεσημβρινή», «Ακρόπολις», «Απογευματινή», «Έθνος», καθώς και τα περιοδικά «Εικόνες», «Επίκαιρα», «Πρώτο», «Men’s Look», «Τηλέραμα», «Παιδί και Νέοι Γονείς».

Η Ροζίτα Σώκου, για περισσότερο από εξήντα χρόνια, εργάστηκε σκληρά ως καλλιτεχνική συντάκτης, κριτικός θεάτρου, κινηματογράφου και χορού, διαγράφοντας μια λαμπρή πορεία στην ελληνική δημοσιογραφία. Υπήρξε μια από τις πρώτες Ελληνίδες γυναίκες δημοσιογράφους.

Στη μεγάλη καριέρα της είχε την ευκαιρία να γνωρίσει, να συνεργαστεί και να συναναστραφεί με πολύ μεγάλες προσωπικότητες της Τέχνης, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Καλλιτέχνες ξεχωριστούς, που άφησαν το δικό τους έντονο αποτύπωμα και οι οποίοι αναγνώρισαν τις γνώσεις, το ταλέντο και τη συνέπειά της.

Η βαθιά καλλιέργειά της και το γεγονός ότι ήταν πολύγλωσση, της επέτρεψαν να μεταφράσει και να διασκευάσει πλήθος θεατρικών έργων και βιβλίων ενώ και η ίδια αφήνει συγγραφική παρακαταθήκη.

Εκτός από τη συνεργασία της με εφημερίδες και περιοδικά, η Ροζίτα Σώκου είχε παρουσία στην ελληνική τηλεόραση αλλά και το ραδιόφωνο.

Στην τηλεόραση έγινε γνωστή με την εκπομπή ταλέντων «Να η ευκαιρία» που σημείωσε μεγάλη τηλεθέαση (1977-1983), ως μέλος της κριτικής επιτροπής, όπου ξεχώριζε για την καλλιέργεια και την αμεσότητά της.

Το 1992-1993 είχε εκπομπή στο Νew Channel με τίτλο «Οι επισκέπτες της νύχτας». Υποδεχόταν προσωπικούς φίλους, επώνυμους και ανώνυμους, για μια απρογραμμάτιστη κουβεντούλα στο σαλόνι του σπιτιού της. Το 1995-1996 εμφανιζόταν μία φορά την εβδομάδα στον Πρωινό καφέ του ΑΝΤ1.

Το 1997 το Κανάλι 5 επιχείρησε να αναβιώσει την επιτυχία του «Να η ευκαιρία» σε μια εβδομαδιαία εκπομπή παρουσίασης ταλέντων με τίτλο «Όνειρα στο φως» συγκεντρώνοντας τους: Σώκου, Κατσαρό, Ντάριο μαζί με νέους συνεργάτες.
Όλο αυτό το διάστημα η Σώκου είχε εμφανίσεις σε διάφορες εκπομπές, ακόμα και στη διαδικτυακή τηλεόραση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ