ΕΛΛΑΔΑ

Ζακ Κωστόπουλος: «Η σύλληψή του ήταν η ηπιότερη» κατέθεσαν οι μάρτυρες αστυνομικοί

Ζακ Κωστόπουλος: «Η σύλληψή του ήταν η ηπιότερη» κατέθεσαν οι μάρτυρες αστυνομικοί
«Έκαναν το καθήκον τους» κατέθεσαν οι μάρτυρες αστυνομικοί για τους συναδέλφους τους που κατηγορούνται για θανατηφόρα σωματική βλάβη (Φωτογραφία αρχείου) CNN Greece/ Λευτέρης Παρτσάλης

Με καταθέσεις αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ που κλήθηκαν στον πεζόδρομο της οδού Γλάδστωνος, όπου νωρίτερα είχε δεχθεί το πρώτο λιντσάρισμα ο Ζακ Κωστόπουλος, συνεχίστηκε η δίκη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας. 

Πρόκειται για αστυνομικούς, οι οποίοι έχουν μηνυθεί από την οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου για «ανθρωποκτονία εκ προθέσεως» και η δικογραφία εκκρεμεί στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, για την οποία έχει υποβληθεί απαλλακτική εισαγγελική πρόταση.

Όπως κατέθεσαν ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος ήταν «στα χαμένα». «Στην αρχή σηκώθηκε από το έδαφος και απείλησε το διασώστη. Ο τελευταίος κάνει πίσω και εκείνος στρέφει το γυαλί στο συνάδελφο. Πάει να διαφύγει, πέφτει στα τραπέζια και κινούμαστε να τον αφοπλίσουμε. Δίναμε εντολές να αφήσει το γυαλί, αλλά δεν άκουγε. Ήταν σε μία περίεργη κατάσταση, σαν να μην καταλάβαινε τι λέμε. Συνεχίσαμε να του δίνουμε εντολές και όταν άρχισε να κινείται προς τον αστυνομικό και ΕΚΑΒ, αντιδράσαμε. Ήταν επικίνδυνος γιατί ήταν εκεί πάνω από 40 άτομα».

Εισαγγελέας: Θεωρείτε ενδεδειγμένη τη μέθοδο σύλληψης που χρησιμοποιήθηκε;

Μάρτυρας: Ήταν και ηπιότερη, χωρίς χρήση γκλομπ και χωρίς περαιτέρω πίεση.

Πολιτική αγωγή: Μάθατε τί είχε προηγηθεί;

Μάρτυρας: Ότι όταν βγήκε από το κοσμηματοπωλείο, έπεσε στα γυαλιά και κόπηκε. Αυτό γνωρίζαμε. Εκ των υστέρων είδαμε ότι υπήρχαν κάποια χτυπήματα.

Σύμφωνα με τους μάρτυρες αστυνομικούς, μέλημά τους ήταν να συλλάβουν τον «επικίνδυνο δράστη της ληστείας», καθώς για αυτό είχαν λάβει σήμα. Ωστόσο, κανείς δεν μπόρεσε να απαντήσει στην ερώτηση γιατί οι ίδιοι οι αστυνομικοί δεν αξιολόγησαν τί είχε προηγηθεί ή κατά πόσο ήταν ημιθανής, δεδομένου ότι κατέληξε ελάχιστα λεπτά στον πεζόδρομο της οδού Γλάδστωνος.

«Ρωτήσαμε τί είχε προηγηθεί και μας είπαν ότι κόπηκε στην προσπάθεια του να διαφύγει από την τζαμαρία. Ο πρώτος κατηγορούμενος (σ.σ. ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου) μας το είπε…» υποστήριξε ο ένας μάρτυρας.

Πολιτική Αγωγή: Και αρκεστήκατε σε αυτή την καταγραφή; Δεν ερευνήσετε το περιστατικό να δείτε τί συνέβη; Δεν έχετε αρμοδιότητα;

Μάρτυρας: Αφού από τις καταθέσεις των πολιτών δεν μας είπε κανείς κάτι άλλο… Οπλοφορούσε μπροστά μας και ήταν επικίνδυνος. Έκανε δύο φορές επίθεση.

Υπεράσπιση κατηγορουμένων: Είχατε την αίσθηση όταν σηκώθηκε με το γυαλί, ότι μπορεί να είχε κάποιο παθολογικό πρόβλημα;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να είμαι απόλυτος σε αυτό το πράγμα. Πιστεύω ότι δεν θα μπορούσε κανείς να το διαγνώσει.

Πολιτική Αγωγή: Γνωρίζετε ότι παραδόθηκε στον διασώστη του ΕΚΑΒ με μηδενικές ζωτικές λειτουργίες; Τι αντίσταση έχει ένας άνθρωπος που πεθαίνει;

Μάρτυρας: Στο βίντεο φαίνεται ότι αντιστέκεται σθεναρά. Οι αστυνομικοί είναι καλά εκπαιδευμένοι και αν είχαν να κάνουν με έναν άνθρωπο ημιθανή θα μπορούσαν να του φέρουν τα χέρια πίσω να τον χειροπεδήσουν.

Πολιτική Αγωγή: Άρα λέτε ότι δεν είναι ημιθανής, αν και πέθανε λίγο μετά.

Μάρτυρας: Όχι, εκείνη τη στιγμή δεν πρέπει να ήταν.

Πρόεδρος: Βλέπουν έναν άνθρωπο με αίματα στο κεφάλι. Ερευνούν οι αστυνομικοί τι έχει γίνει;

Μάρτυρας: Εκπαιδεύονται να αφοπλίσουν εκείνη τη στιγμή. Μετά θα συλλεχθούν οι μαρτυρίες.

Η δίκη συνεχίζεται την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ