ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Πρεμιέρα» την Τετάρτη για τον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών

Κορωνοϊός: «Πρεμιέρα» την Τετάρτη για τον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών
Σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 21 ημερών ο εμβολιασμός των παιδιών - Πού θα γίνονται και τι ισχύει για τους παιδιάτρους (Φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Andreea Alexandru

Ξεκινούν αύριο, Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, ο εμβολιασμός παιδιών 5-11 ετών έναντι του κορωνοϊού μετά την ομόφωνη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών με στόχο την προστασία των ίδιων των παιδιών, των ευάλωτων ατόμων που βρίσκονται στο περιβάλλον τους, αλλά και την ανεμπόδιστη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία και σε εξωσχολικές δραστηριότητες.

Τα mRNA εμβόλια που θα χορηγηθούν στα παιδιά 5-11 ετών περιέχουν το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα χορηγηθούν δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 21 ημερών, ενώ στην περίπτωση που ένα παιδί έχει νοσήσει, η δεύτερη δόση -δηλαδή η πρώτη μετά τη νόσηση- χορηγείται μετά από τρεις μήνες.

Για τον εμβολιασμό, οι γονείς θα πρέπει να έχουν μαζί τους το βιβλιάριο υγείας του παιδιού.

Η ανταπόκριση για τον εμβολιασμό των παιδιών είναι αξιοσημείωτη καθώς τουλάχιστον 28.000 ραντεβού έχουν ήδη προγραμματιστεί.

Όπως υπογράμμισε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, ο εμβολιασμός για την Covid δεν θα πρέπει να δημιουργήσει αναβολές ή ακόμη και ακυρώσεις του βασικού προγράμματος του εμβολιασμού των παιδιών.

«Για τα βασικά παιδιατρικά εμβόλια δεν υπάρχει χρονικό διάστημα το οποίο να περιορίζει τον εμβολιασμό με τα κλασικά εμβόλια της πρόληψης των λοιμωδών νοσημάτων» τόνισε κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Μέχρι στιγμής, περισσότερα από δυο εκατομμύρια παιδιά 5 έως 11 ετών έχουν λάβει και τις δυο δόσεις, ενώ 11 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση παγκοσμίως.

Στο πλαίσιο διαδικτυακής ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη, οι καθηγήτριες Μαρία Θεοδωρίδου και Βάνα Παπαευαγγέλου επισήμαναν ότι ο χειμώνας είναι η χειρότερη εποχή για τη διάδοση του ιού, εξ ου και οι γονείς «δεν πρέπει να καθυστερήσουν την ανοσοποίηση των παιδιών τους».

«Σήμερα ξέρουμε όλο το εύρος των ανεπιθύμητων παρενεργειών. Πιο συνηθισμένες είναι να είναι το παιδί άκεφο, ανόρεχτο, να παρουσιάσει πόνο στο σημείο που έκανε την ένεση, λίγο πυρετό» επισήμαναν.

Στις ηλικίες 5-11 δεν έχει καταγραφεί καμία περίπτωση μυοκαρδίτιδας ως παρενέργεια, σημείωσαν οι καθηγήτριες.

Οι κ.κ. Θεοδωρίδου και Παπαευαγγέλου ξεκαθάρισαν ότι «δεν υπάρχουν αντενδείξεις για το αν κάποιο παιδί έχει αλλεργίες, κάνει θεραπεία με ορμονικά σκευάσματα, έχει επιληψία, θρομβοφιλία, καρδιοπάθεια και άλλες παθήσεις». Εξαίρεση αποτελεί η χρόνια μυοκαρδίτιδα.

«Το εμβόλιο προσφέρει ευρύτερη προστασία από τη νόσηση, για το λόγο αυτό συστήνεται ο εμβολιασμός και στα παιδιά που έχουν ήδη νοσήσει» ανέφεραν οι καθηγήτριες.

Πού θα γίνονται οι εμβολιασμοί

Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και σε Νοσοκομεία και σε πρώτη φάση θα υπάρξουν εμβολιαστικά κέντρα για τα παιδιατρικά εμβόλια σε 75 περιοχές της Ελλάδος. Σταδιακά θα προστίθενται και περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα και Κέντρα Υγείας.

Στην Αττική οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε πέντε εμβολιαστικά σημεία:

  • Στο Παίδων Αγία Σοφία
  • στο Παίδων Πεντέλης
  • στο Ασκληπιείο Βούλας
  • στο Κέντρο Υγείας Αγίας Σοφίας στον Πειραιά
  • και στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου

Επίσης, στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές θα εφαρμοστούν «καταδρομικοί εμβολιασμοί», όπως έγινε με την πρώτη και τη δεύτερη δόση.

Όπως διευκρίνησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς από παιδιάτρους απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο παιδίατρος να έχει κάνει τη σχετική αίτηση και να έχει ενταχθεί στο σύστημα για να πάρει εμβόλια.

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι «αφού έγιναν κάποιες συζητήσεις με τους παιδιάτρους για το θέμα του εμβολιασμού, γίνονται κάποιες τροποποιήσεις προκειμένου να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία και να μπορούν να χειρίζονται ταυτόχρονα τα εμβόλια που είναι για τα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών αλλά και τα εμβόλια που είναι για 5-11 ετών, γιατί είναι διαφορετικό φιαλίδιο».

«Από εκεί και πέρα από τις αρχές Ιανουαρίου όποιος παιδίατρος θέλει, μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την ένταξη των παιδιάτρων στο πρόγραμμα εμβολιασμού, είπε ότι «κάνει μια σύμβαση με την Υγειονομική Περιφέρεια». «Από εκεί και πέρα υπάρχει μια διαδικασία που δεν μπορεί να απλουστευθεί λόγω της φύσης του εμβολίου. Παραγγέλνει εμβόλια, πηγαίνει τα παραλαμβάνει από ένα σημείο και τα κάνει είτε στο ιατρείο του είτε εάν το παιδάκι πληροί τις προϋποθέσεις στο σπίτι του».

Μάλιστα επισήμανε ότι η αμοιβή του παιδιάτρου καλύπτεται από το ελληνικό Δημόσιο, σε κάθε περίπτωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ