ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Με PCR test οι ταξιδιώτες στην Ελλάδα

Κορωνοϊός: Με PCR test οι ταξιδιώτες στην Ελλάδα
Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από τα ξημερώματα της Κυριακής 19 Δεκεμβρίου INTIME

Αυστηροποιείται το πλαίσιο που αφορά τα ταξίδια, λίγο πριν από την εορταστική περίοδο, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα και στην Ευρώπη. 

Έτσι, στο πλαίσιο της προσπάθειας ελέγχου της πανδημίας Covid-19, η χώρα μας θα δέχεται επισκέπτες από όλες τις χώρες με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 48 ωρών. Από το μέτρο εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που παρέμειναν στις χώρες για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών.

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή 19/12 και ώρα 06:00, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Η απόφαση κρίθηκε αναγκαία, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα σε όλον τον πλανήτη.

Η Όμικρον εξαπλώνεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη παραλλαγή του κορωνοϊού, δηλώνει ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, προεδοποιώντας πως ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων μπορεί να φέρει στα όριά τους τα απροετοίμαστα συστήματα Υγείας.

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί κρούσματα της Όμικρον σε 77 χώρες. «Όμως η πραγματικότητα είναι ότι η Όμικρον βρίσκεται πιθανότατα στις περισσότερες χώρες, ακόμη και αν δεν έχει εντοπιστεί ακόμη. Η Όμικρον εξαπλώνεται με ρυθμό που δεν έχουμε ξαναδεί σε καμία άλλη παραλλαγή [του SARS-CoV-2]» επισήμανε.

«Ανησυχούμε από το γεγονός ότι οι άνθρωποι θεωρούν την παραλλαγή Όμικρον ήπια. Ακόμη και αν η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια, ο αριθμός των κρουσμάτων θα μπορούσε για άλλη μια φορά να κατακλύσει εκείνα τα συστήματα υγείας που δεν είναι προετοιμασμένα» προειδοποίησε.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ υπογράμμισε, επίσης, ότι τα εμβόλια από μόνα τους δεν θα επιτρέψουν σε καμία χώρα να βγει από την κρίση και ζήτησε να χρησιμοποιούνται όλα τα διαθέσιμα εργαλεία: Οι μάσκες, ο τακτικός αερισμός των κλειστών χώρων και η τήρηση των αποστάσεων. «Να τα κάνετε όλα αυτά. Κάντε τα με συνέπεια. Κάντε τα σωστά» επέμεινε.

Διαβάστε επίσης:

Μετάλλαξη Όμικρον: Γιατί οι επιστήμονες τη φοβούνται παρότι δεν συνδέεται με περισσότερους θανάτους

ΔΗΜΟΦΙΛΗ