ΕΛΛΑΔΑ

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη: Πυρκαγιές, σεισμοί, πανδημία

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη: Πυρκαγιές, σεισμοί, πανδημία

Ήταν τον Φεβρουάριο του 1863 όταν δυο Ελβετοί επιχειρηματίες, ο Ερρίκος Ντινάν και ο Γουστάβος Μοϊνιέ ίδρυσαν έναν οργανισμό που έμελλε να γίνει η μεγαλύτερη ανθρωπιστική οργάνωση στα επόμενα χρόνια και μέχρι σήμερα. Το διεθνές κίνημα του Ερυθρού Σταυρού επεκτάθηκε πολύ γρήγορα και έτσι 14 χρόνια μετά, τον Ιούνιο του 1877, με πρωτοβουλία της Βασίλισσα Όλγας και επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Κανάρη, ιδρύεται ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός με πρώτο πρόεδρο τον Μάρκο Ρενιέρη.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί όσα είπαν διασώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο CNN Greece:

Η μεγαλύτερη ανθρωπιστική οργάνωση στην Ελλάδα σε λίγους μήνες από σήμερα κλείνει 145 χρόνια ζωής και συνεχούς προσφοράς σε όσους έχουν ανάγκη, υποστηρίζοντας με ένα μεγάλο δίκτυο συνεργατών και εθελοντών, τις κρατικές δομές όταν και όπου χρειάζεται.

Σε αυτά τα 145 χρόνια, η δράση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού είναι τόσο μεγάλη που θα χρειάζονταν πολλές σελίδες και χιλιάδες λέξεις για να περιγραφεί. Κι αυτό γιατί η δράση του ήταν καθημερινή, συνεχής και αδιάλειπτη, σε όλα τα πεδία της ανθρωπιστικής προσφοράς.

Κάνοντας μια σύντομη αναφορά θα μπορούσαμε να κάνουμε στάση σε μερικούς σταθμούς της ελληνικής ιστορίας, όπου διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα και στα οποία ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

Αυτά είναι:

  • Η Κρητική Επανάσταση του 1878 και η περίθαλψη των τραυματιών
  • Η ίδρυση και λειτουργία νοσοκομείων στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897
  • Η ίδρυση και λειτουργία νοσοκομείων στους Βαλκανικούς Πολέμου 1912-13
  • Η ίδρυση της επιτροπής και του γραφείου αιχμαλώτων πολέμου στον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο
  • Η συνδρομή με ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια κατά τη διάρκεια του ελληνοβουλγαρικού πολέμου το 1918 για την απελευθέρωση της Ανατολική Μακεδονίας από τους Βούλγαρους
  • Η συνδρομή του ΕΕΣ στη Μικρασιατική Καταστροφή και η δημιουργία αρχείου αναζητήσεων προσφύγων το 1922
  • Η συνδρομή του κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στα θύματα του πολέμου και της ναζιστικής κατοχής.

Αυτά για το παρελθόν. Σήμερα, που ευτυχώς η εικόνες του πολέμου είναι ένας μακρινός εφιάλτης, ο ΕΕΣ συνεχίζει την προσφορά του συμπαραστεκόμενος στα θύματα θεομηνιών και επιδημιών, ενώ σε συνεργασία με το κράτος, παρέχει συνεχή στήριξη σε αναξιοπαθούντες και ανθρώπους που έχουν ανάγκη, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας και καταγωγής. Παράλληλα, όταν και όποτε υπάρχει ανάγκη στο εξωτερικό, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ενεργοποιείται σε συνεργασία με τους Εθνικούς Συλλόγους άλλων χωρών για την αποστολή διεθνούς βοηθείας.

2021, ένας χρόνος γεμάτος προσφορά

Το 2021 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα και για όλο τον κόσμο άλλωστε, λόγω της πανδημίας, σε συνέχεια του επίσης δύσκολου 2020. Η χώρα μας, όμως, δοκιμάστηκε και από σοβαρές θεομηνίες (σεισμούς, πλημμύρες, φωτιές), γεγονότα που έκαναν την ανάγκη της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας ακόμη πιο έντονη και επείγουσα. Ο ΕΕΣ, ως η μεγαλύτερη ανθρωπιστική οργάνωση στη χώρα μας, ήταν κάθε φορά που χρειάστηκε εκεί για να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Στις μεγάλες φωτιές του καλοκαιριού, ο ΕΕΣ κινητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή και κλιμάκιά του βρέθηκαν σε Βαρυμπόμπη, Βίλια, Σταμάτα, Κερατέα, Βόρεια Εύβοια, Αρχαία Ολυμπία, Πάτρα, Ρόδο, Κάρυστο, Μάνη και Γορτυνία, συνδράμοντας στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Παράλληλα δημιουργούσαν άμεσα σταθμούς Α’ Βοηθειών, όπου παρείχαν υγειονομική φροντίδα (εγκαύματα, αναπνευστικά προβλήματα κ.α.) και είδη πρώτης ανάγκης (νερά, ξηρά τροφή, ισοτονικά ποτά κ.α.) σε πυροσβέστες και πυρόπληκτους πολίτες.

Ακόμη περισσότερο όμως, ο ΕΕΣ αντιλαμβανόμενος το μέγεθος της καταστροφής, έκανε έκκληση στον κόσμο για συγκέντρωση τροφίμων χρημάτων για τους πληγέντες. Στον σταθμό της Βαρυμπόμπης που έστησε ο ΕΕΣ συλλέχθηκαν πάνω από 300 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας και συγκεντρώθηκαν περίπου 2,8 εκατομμύρια ευρώ.

Η βοήθεια συνεχίστηκε με προσφορά σχολικών ειδών στα παιδιά των πυρόπληκτων περιοχών.

Καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας ο ΕΕΣ, έκανε ενημερώσεις, ράπιντ τεστ αλλά και χιλιάδες εμβολιασμούς με της εθελόντριες νοσηλεύτριες του. Τα ράπιντ τεστ και η παροχή υγειονομικού υλικού δεν έγινε μόνο στους αστικούς ιστούς. Ο ΕΕΣ δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ αυτών που έχουν ανάγκη και έτσι βρέθηκε στη δομή μεταναστών του Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη για ανάλογη βοήθεια και στο ΚΥΤ της Μόριας για πρωτοβάθμια φροντίδα και παροχή ανθρωπιστικής βοηθείας.

Οι ευάλωτοι πληθυσμοί είναι πάντα στο κέντρο ενδιαφέροντος του ΕΕΣ. Στο πλαίσιο αυτό κλιμάκιά του μοιράζουν σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση όλο το χρόνο, ανθρωπιστική βοήθεια και είδη πρώτης ανάγκης, ενώ παρέχουν πρώτες ιατρικές βοήθειες, σε άστεγους, αναξιοπαθούντες, φτωχές οικογένειες, ηλικιωμένους που ζουν μόνοι τους και δεν έχουν κανένα να τους φροντίσει.

Ο ΕΕΣ βρέθηκε φέτος κοντά στους σεισμόπληκτους της Ελασσόνας και της Κρήτης όπου βοήθησε με παροχή βοήθειας, τροφίμων, σκηνών, πρώτων βοηθειών τους σεισμόπληκτους.

Κοντά και στον αθλητισμό

Φέτος μετά από πολλά χρόνια απουσίας, το Ράλι Ακρόπολις, επέστρεψε στην έδρα του. Πρόκειται για ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός διεθνούς σημασίας και ο ΕΕΣ ήταν εκεί αναλαμβάνοντας την υγειονομική κάλυψη της διοργάνωσης με την συμβολή της Μονάδας Έρευνας και Διάσωσης (ΜΕΔ) του Ε.Ε.Σ, κερδίζοντας τα εύσημα του πρωθυπουργού της Ελλάδος, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επίσης έδωσε το «παρών» στη διήμερη γιορτή του Ελληνικού Μπάσκετ (2ο ΗNC Coin Super Cup) που διεξήχθη στην Πάτρα (25-26 Σεπτεμβρίου) και συνδυάστηκε με τη μαζική επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα. Ο ρόλος του Ε.Ε.Σ στο φετινό Super Cup ήταν διττός. Αφενός παρείχε υγειονομική κάλυψη στο κοινό που παρακολούθησε τις τέσσερις κορυφαίες αναμετρήσεις, αφετέρου ειδικά εκπαιδευμένα κλιμάκια Εθελοντών Σαμαρειτών - Διασωστών του Ε.Ε.Σ. πραγματοποίησαν επίδειξη Πρώτων Βοηθειών στην ανάπαυλα των αναμετρήσεων.

Επίσης στη χρονιά που πέρασε, ο ΕΕΣ διοργάνωσε αιμοδοσία σε συνεργασία με την ΠΑΕ Ατρόμητος, υπέγραψε συνεργασία με την Super League, για την υγειονομική κάλυψη των φιλάθλων στους αγώνες και ανανέωσε την συνεργασία του με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός για υγειονομική κάλυψη των αγώνων του. Τέλος υπέγραψε μνημόνιο συνεργασία με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ανωνύμων Καλαθοσφαιρικών Εταιρειών (ΕΣΑΚΕ) για υγειονομική κάλυψη στους αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης (Stoiximan Basket League) σε όλη την Ελλάδα, καθώς και Εκπαίδευση στις Α’ Βοήθειες και στην Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) στο προσωπικό του ΕΣΑΚΕ και των ΚΑΕ/μελών του.

Το 2021 ήταν μια ακόμη πλούσια χρονιά από άποψης δράσεων για τον ΕΕΣ. Η μεγαλύτερη ανθρωπιστική οργάνωση της χώρας, με μεγάλη πλέον εμπειρία και ένα μεγάλο δίκτυο συνεργατών είναι έτοιμη να προσφέρει και στη χρονιά που έρχεται το μέγιστο των δυνατοτήτων της σε όσους έχουν ανάγκη.

Παραγωγή: DPG Digital Media
Premium Content Manager | Σοφία Μαυραντζά · Head of Multimedia Hub | Σεραφείμ Ντούσιας · Κάμερα, ήχος, φωτογραφίες | Λευτέρης Παρτσάλης, Γιώργος Αποστολόπουλος, Νικόλας Κόρνφορντ, Γιώργος Χατζής · Μοντάζ | Νίκη Μαλλιωτάκη, Σταύρος Λογοθέτης

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece στα Πρόσωπα 2021

ΔΗΜΟΦΙΛΗ