ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Προ των πυλών η «Κάρμελ» - Φέρνει χιόνια, καταιγίδες, ανέμους και πολικό ψύχος

Καιρός: Προ των πυλών η «Κάρμελ» - Φέρνει χιόνια, καταιγίδες, ανέμους και πολικό ψύχος
Κακοκαιρία με καταιγίδες, χιόνια, θυελλώδεις ανέμους και χαμηλές θερμοκρασίες αναμένεται το Σάββατο σύμφωνα με την ΕΜΥ (Φωτογραφία αρχείου) ΙΝΤΙΜΕ / ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Με χιόνια, θυελλώδεις ανέμους, καταιγίδες και πολικές θερμοκρασίες, θα κάνει αισθητή την ψυχρή παρουσία της στη χώρα μας η κακοκαιρία «Κάρμελ» το Σάββατο και την Κυριακή.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, για το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου, στα βορειοδυτικά προβλέπονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει κακοκαιρία με βροχές, χιονόνερο στα κεντρικά και τα βόρεια και σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές στα ανατολικά και νότια κυρίως θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και της Κρήτης, αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα κεντρικά και βόρεια, κατά τόπους πυκνές στα ορεινά - ημιορεινά της ανατολικής Θεσσαλίας, Εύβοιας, ανατολικής Στερεάς και ανατολικής Πελοποννήσου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, έως 6 με 8 και στο Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση από τα βόρεια. Τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειωθεί παγετός κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, ο οποίος στα βορειοδυτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Μαρουσάκης: Κατακόρυφη πτώση θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα

Για το νέο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται να χτυπήσει τη χώρα μας από τις βραδυνές ώρες σήμερα Παρασκευή, με κύριο χαρακτηριστικό τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, μίλησε στο CNN Greece o μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Η κακοκαιρία «Κάρμελ» σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη μας επιφυλάσσει χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια το Σάββατο ακόμα και στα βόρεια προάστια της Αττικής, ενώ τα μεγαλύτερα προβλήματα όπως μας λέει θα δημιουργηθούν στην Αττικο- Βοιωτία δηλαδή στα ορεινά της Αττικής και προς τη Βοιωτία, τα ορεινά και ημιορεινά Εύβοιας, την ανατολική και βόρεια Πελοπόννησο, και τα ορεινά της Κρήτης που θα δεχθούν το μεγαλύτερο όγκο χιονιού.

«Η θερμοκρασία θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση στο σύνολο της χώρας ενώ ταυτόχρονα θα έχουμε και χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα προς την ανατολική ηπειρωτική χώρα δηλαδή την ανατολική και νότια Θεσσαλία, την Εύβοια την Αττικο - Βοιωτία, την ανατολική και βόρεια Πελοπόννησο και καταιγίδες μέσα στο Αιγαίο, Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα. Στα ορεινά της Κρήτης δε, θα σημειωθούν πυκνές χιονοπτώσεις», αναφέρει ο κ. Μαρουσάκης και συνεχίζει:

«Από αύριο αναμένουμε και χιονοπτώσεις στα ορεινά της Αττικής, ενδεχομένως αύριο να έχουμε χιονοπτώσεις και στα βόρεια προάστια».

Όσον αφορά τη πτώση της θερμοκρασίας, ο κ. Μαρουσάκης σημειώνει ότι στην Αττική δεν φαίνεται να ξεπερνάμε τους 7 - 8 βαθμούς το μέγιστο στο κέντρο της πόλης και τους 3-5 στα βόρεια προάστια. Τη νύχτα δε, στη βόρεια Αττική προβλέπει ότι θα έχουμε μηδέν βαθμούς.

Παράλληλα, εφιστά την προσοχή για τις καταιγίδες προς τις Κυκλάδες και το νοτιο-ανατολικό Αιγαίο και στους πολύ θυελλώδεις βοριάδες οι οποίοι θα φθάσουν μέσα στο Αιγαίο ακόμη και τα 9 μποφόρ.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει αυτό το κύμα κακοκαιρίας αν και θα είναι αρκετά έντονο, θα έχει μικρή διάρκεια. «Εκτιμούμε - προσθέτει - ότι το μεσημέρι της Κυριακής θα αρχίσει να βελτιώνεται στις περισσότερες περιοχές και να περιορίζεται η κακοκαιρία προς το νότιο Αιγαίο».

«Τη Δευτέρα πλέον θα μιλάμε για ουσιαστική βελτίωση του καιρού. Θα μας μείνει όμως το πολύ κρύο ο παγετός κυρίως στη βορεια και κεντρική χώρα κυρίως τη νύχτα και το πρωί», καταλήγει ο κ. Μαρουσάκης.

Η πρόγνωση του καιρού σε όλη τη χώρα

Αναλυτικά ο καιρός το Σάββατο σε όλη τη χώρα σύμφωνα με την ΕΜΥ:

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά και πιθανώς σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στα δυτικά και βόρεια.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ, στα ανατολικά έως 8 και από το απόγευμα πιθανώς 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα ασθενών βροχών ή χιονοπτώσεων.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Χαλκιδική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα παραθαλασσια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονοπτώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 08 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και κυρίως στα παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο, κατά τόπους πυκνές στα ορεινά - ημιορεινά της ανατολικής Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ, στα ανατολικά έως 8 και από το απόγευμα τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές από τις απογευματινές ώρες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ, βαθμιαία βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα δυτικά και βόρεια από το απόγευμα τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και από το απόγευμα στα Δωδεκάνησα.
Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 8 και από το απόγευμα τοπικά 9 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά και βαθμιαία σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, τοπικά πυκνές στα ορεινά - ημιορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και από το απόγευμα στα νότια τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 08 βαθμούς Κελσίου.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ