ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Κάρμελ»: Χιόνια στα βόρεια της Αττικής - Ποιες περιοχές «ντύθηκαν» στα λευκά

Κακοκαιρία «Κάρμελ»: Χιόνια στα βόρεια της Αττικής - Ποιες περιοχές «ντύθηκαν» στα λευκά
Εικόνα αρχείου από χιόνια στον Διόνυσο ΙΝΤΙΜΕ

Σε εξέλιξη είναι η κακοκαιρία «Κάρμελ» με την χώρα να ντύνεται σταδιακά στα λευκά.

Από το πρωί του Σαββάτου, η χιονόπτωση είναι έντονη στα βόρεια προάστια της Αττικής και σε περιοχές όπως ο Διόνυσος και η Ιπποκράτειος Πολιτεία.

Σύμφωνα με το forecast weather greece, χιονοθύελλα υπάρχει και σε Βίλια, Παρνασσό και Στενή Ευβοίας.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας από το Windy:

Χιόνι συνεχίζει να πέφτει και στην Πάρνηθα:

Σύμφωνα με το meteo.gr, oι χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια θα είναι κατά βάση ασθενείς αν και θα σημειώνονται ακόμη και σε πεδινές περιοχές, αλλά στην Στερεά Ελλάδα και τα ορεινά της Πελ/νήσου θα είναι κατά διαστήματα πυκνές.

Μεγάλα ύψη υετού (βροχής και χιονιού) αναμένονται στην Εύβοια, στην Αν. Βοιωτία, τα βόρεια τμήματα της Αττικής και στην Κρήτη.

Καταιγίδες θα σημειωθούν στις παράκτιες περιοχές του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου και τοπικά θα παράγουν ψιλό χαλάζι.

Η πρόγνωση του Μαρουσάκη

Μιλώντας στο CNN Greece o μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, επιβεβαίωσε ότι η κακοκαιρία «Κάρμελ» μας επιφυλάσσει χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια το Σάββατο ακόμα και στα βόρεια προάστια της Αττικής, ενώ τα μεγαλύτερα προβλήματα όπως μας λέει θα δημιουργηθούν στην Αττικο- Βοιωτία δηλαδή στα ορεινά της Αττικής και προς τη Βοιωτία, τα ορεινά και ημιορεινά Εύβοιας, την ανατολική και βόρεια Πελοπόννησο, και τα ορεινά της Κρήτης που θα δεχθούν το μεγαλύτερο όγκο χιονιού.

Κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας

«Η θερμοκρασία θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση στο σύνολο της χώρας ενώ ταυτόχρονα θα έχουμε και χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα προς την ανατολική ηπειρωτική χώρα δηλαδή την ανατολική και νότια Θεσσαλία, την Εύβοια την Αττικο - Βοιωτία, την ανατολική και βόρεια Πελοπόννησο και καταιγίδες μέσα στο Αιγαίο, Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα. Στα ορεινά της Κρήτης δε, θα σημειωθούν πυκνές χιονοπτώσεις», αναφέρει ο κ. Μαρουσάκης και συνεχίζει:

«Αναμένουμε και χιονοπτώσεις στα ορεινά της Αττικής, ενδεχομένως αύριο να έχουμε χιονοπτώσεις και στα βόρεια προάστια».

Όσον αφορά τη πτώση της θερμοκρασίας, ο κ. Μαρουσάκης σημειώνει ότι στην Αττική δεν φαίνεται να ξεπερνάμε τους 7 - 8 βαθμούς το μέγιστο στο κέντρο της πόλης και τους 3-5 στα βόρεια προάστια. .

Παράλληλα, εφιστά την προσοχή για τις καταιγίδες προς τις Κυκλάδες και το νοτιο-ανατολικό Αιγαίο και στους πολύ θυελλώδεις βοριάδες οι οποίοι θα φθάσουν μέσα στο Αιγαίο ακόμη και τα 9 μποφόρ.

Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα

Ειδικότερα, για το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021 προβλέπονται νεφώσεις στα ανατολικά και νότια, με βροχές στο Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά, τοπικά ισχυρές στην Εύβοια, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Κατά διαστήματα θα εκδηλώνονται και καταιγίδες στις θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου. Από το πρωί θα εκδηλώνονται χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και της Κρήτης, ακόμη και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και το βράδυ σε χαμηλά υψόμετρα της Ανατολικής Στερεάς και της Πελ/νησου. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά βάση ασθενείς, όμως στα ορεινά της Αν. Θεσσαλίας, της Πελ/νήσου και της Στερεάς θα είναι κατά διαστήματα πυκνές.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -6 έως 6 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία έως 2 βαθμούς), -4 έως 7 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, -4 έως 12 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο έως 10 βαθμούς), 5 έως 12 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 3 έως 13 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι αρχικά στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί 5-6 μποφόρ και από το μεσημέρι θυελλώδεις 7-8 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 4-5 μποφόρ και βαθμιαία θα ενισχυθούν φτάνοντας τα 6 μποφόρ. Στα ηπειρωτικά της Ηπείρου επίσης οι ανατολικοί άνεμοι θα πνέουν ισχυροί έως θυελλώδεις 6-7 μποφόρ.

Αυξημένες νεφώσεις κυρίως στα βόρεια και ανατολικά τμήματα με χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα (ενδεικτικό υψόμετρο 300μ) και χιονόνερο ή βροχή στα πεδινά και παραθαλάσσια περιμένουμε το Σάββατο στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 10 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 4-5 μποφόρ και από το απόγευμα στα ανατολικά έως θυελλώδεις 7 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο περιμένουμε λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ορεινά όπου θα σημειωθεί παροδική χιονόπτωση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 6 βαθμούς Κελσίου όμως η αίσθηση θα είναι αρκετά χαμηλότερη. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ισχυροί 5-6 μποφόρ.

Μαρουσάκης στο CNN Greece: «Πολικές» θερμοκρασίες και χιόνια φέρνει η κακοκαιρία «Κάρμελ»

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού σε όλη τη χώρα

Αναλυτικά ο καιρός το Σάββατο σε όλη τη χώρα σύμφωνα με την ΕΜΥ:

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά και πιθανώς σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στα δυτικά και βόρεια.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ, στα ανατολικά έως 8 και από το απόγευμα πιθανώς 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα ασθενών βροχών ή χιονοπτώσεων.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Χαλκιδική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα παραθαλασσια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονοπτώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 08 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και κυρίως στα παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο, κατά τόπους πυκνές στα ορεινά - ημιορεινά της ανατολικής Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ, στα ανατολικά έως 8 και από το απόγευμα τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές από τις απογευματινές ώρες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ, βαθμιαία βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα δυτικά και βόρεια από το απόγευμα τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και από το απόγευμα στα Δωδεκάνησα.
Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 8 και από το απόγευμα τοπικά 9 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά και βαθμιαία σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, τοπικά πυκνές στα ορεινά - ημιορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και από το απόγευμα στα νότια τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 08 βαθμούς Κελσίου.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ