ΕΛΛΑΔΑ

Ζαούτης: 26 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα

Ζαούτης: 26 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, τα περισσότερα από τα κρούσματα της Όμικρον δεν σχετίζονται με ταξίδι ΙΝΤΙΜΕ

O πρόεδρος του ΕΟΔΥΘεοκλής Ζαούτης ανακοίνωσε πως έχουν βρεθεί συνολικά 26 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα.  

Μιλώντας σε εκδήλωση για την πανδημία, που πραγματοποιεί η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, ο κ. Ζαούτης ανέφερε ακόμη:

«Είναι ξεκάθαρη η συσχέτιση εμβολιαστικής κάλυψης και ιικού φορτίου. Η εικόνα θα ήταν πολύ καλή αν δεν είχε προκύψει η μετάλλαξη Όμικρον».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, τα περισσότερα από τα κρούσματα της Όμικρον δεν σχετίζονται με ταξίδι, γεγονός που δείχνει τη διασπορά, ενώ εντοπίζονται και σε Κρήτη και Λακωνία.

Ο κ. Ζαούτης συνέχισε λέγοντας πως γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων και τόνισε την σημαντικότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου.

Κατά τον ίδιο, τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτή της γρίπης.

«Αναμένεται αύξηση κρουσμάτων από την μετάλλαξη Όμικρον. Όντως είναι πιο μεταδοτική και έχει απλωθεί σε πάνω από 90 κράτη και νομίζω πως μας λέει κάτι. Κράτη που έχουν διαφορετικές εικόνες όσον αφορά την ηλικία και την κάλυψη από εμβόλιο. Αυτό που εκκρεμεί ακόμα για να είναι πιο ξεκάθαρο είναι αν υπάρχει αυξημένη νοσηρότητα από αυτή τη μετάλλαξη. Εκεί φαίνεται πως μπορεί να συνδέεται με πιο ήπια συμπτώματα, αλλά δεν είναι ξεκάθαρη ακόμα η εικόνα για την Όμικρον», ανέφερε ακόμη.

Πλεύρης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τεστ σε όλο τον πληθυσμό

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει τεστ σε όλο τον πληθυσμό, ενόψει Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει η επιτροπή των ειδικών στη συνεδρίασή της.

Συνέχισε λέγοντας στον ΣΚΑΪ ότι «η πίεση θα έρθει σύντομα, φαίνεται ότι η Όμικρον θα μας απασχολήσει πολύ έντονα μέσα στον Ιανουάριο και από τώρα τρέχουμε μοντέλα και έκτακτα σχέδια».

«Ήδη από αυτή την εβδομάδα θα γίνουν διεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα για την περιοχή του λεκανοπεδίου της Αττικής ενώ βάσει της πορείας της μετάλλαξης Όμικρον θα εξετάσουμε νέα μέτρα» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας ανακοινώνοντας ότι «η επίταξη των ιδιωτών γιατρών θα συνεχιστεί και σε άλλες περιοχές».

Ο Θάνος Πλεύρης υποστήριξε ότι «είναι δεδομένο ότι στην ύφεση του τέταρτου κύματος από τη Δέλτα που χτυπηθήκαμε πολύ βαριά» κάνοντας λόγο για «αστάθμητο παράγοντα» σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον καθώς, όπως είπε, «μιλάμε για πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και δεν έχουμε ακριβή στοιχεία από τη νοσηρότητα και γι’ αυτό ανησυχούμε».

«Φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι είμαστε πιο πίσω στο κομμάτι της διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον. Είναι πολύ σημαντικό να καθυστερήσουμε γιατί οι μελέτες δείχνουν ότι η τρίτη δόση του εμβολίου παρέχει πιο ενισχυμένη προστασία έναντι της μετάλλαξης Όμικρον» πρόσθεσε ο υπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ