ΕΛΛΑΔΑ

Νέα μέτρα: Υποχρεωτική η μάσκα παντού - Ποια πρόστιμα προβλέπονται

Νέα μέτρα: Υποχρεωτική η μάσκα παντού - Ποια πρόστιμα προβλέπονται
Τσουχτερό πρόστιμο προβλέπεται για την μη χρήση μάσκας INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους από τα ξημερώματα της Παρασκευής 24 Δεκεμβρίου, ενώ μάσκα τύπου ΚΝ95 ή διπλή μάσκα είναι υποχρεωτική για το σούπερ μάρκετ και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, στο πλαίσιο των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η παραβίαση του μέτρου της υποχρεωτικής μάσκας επισύρει το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο και στους εξωτερικούς χώρους.

«Τα διοικητικά πρόστιμα υπήρχαν, αλλά τώρα που υπάρχει συγχρωτισμός παντού, είναι υποχρεωτική η μάσκα παντού. Άρα ισχύει κανονικά και το διοικητικό πρόστιμο. Δεν έχει αλλάξει» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και σημείωσε πως το επόμενο διάστημα θα γίνουν τόσοι έλεγχοι όσοι είχαν γίνει σχεδόν συνολικά όλο το έτος.

Το πρόστιμο που προβλέπεται στα φυσικά πρόσωπα που δεν φορούν μάσκα ανέρχεται στα 150 ευρώ, όπως είχε διαμορφωθεί το 2020.

Τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ

Από τα ξημερώματα της Παρασκευής 24 Δεκεμβρίου και ως τις 3 Ιανουαρίου ισχύουν τα εξής:

  • Υποχρεωτική η μάσκα και στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους
  • Ειδικά για ΜΜΜ και σουπερμάρκετ, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή η μάσκα υψηλής προστασίας KN-95
  • Απαγορεύονται οι δημόσεις εορταστικές εκδηλώσεις σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους
  • Οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα, πέρα από το PCR κατά την είσοδο, θα κάνουν τεστ και τη 2η και τη 4η μέρα από την είσοδο στη χώρα.
  • Συστήνεται τεστ όσο περισσότερο μπορούμε πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως «η μάσκα παραμένει και θα είναι υποχρεωτική και στην εκκλησία».

Σαρωτικοί έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων

Προκειμένου να ελεγχθεί η εφαρμογή των νέων μέτρων, χιλιάδες αστυνομικοί θα βρίσκονται στους δρόμους καθ' όλη τη διάρκεια των εορτών.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος έδωσε εντολή στους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ οι έλεγχοι να είναι αυστηροί και διαρκείς παντού. «Οι επόμενες 15 μέρες είναι οι πιο κρίσιμες για όλη τη χώρα», επισήμανε ο υπουργός και τόνισε ότι η Αστυνομία πρέπει να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών».

Σημειώνεται ότι 10.000 αστυνομικοί είναι ήδη στους δρόμους κάθε μέρα και καθ' όλη την διάρκεια των εορτών για την εφαρμογή των μέτρων, ωστόσο το τριήμερο Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, κορυφώνονται οι έλεγχοι, με έμφαση τα κέντρα διασκέδασης.

Ειδικότερα, κλιμάκια αστυνομικών από όλες τις υπηρεσίες, έχουν εντολές να ελέγχουν με κάθε αυστηρότητα, ουσιαστικά και όχι δειγματοληπτικά, τους υπεύθυνους αυτών των επιχειρήσεων, εάν τηρούν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού και σε αντίθετη περίπτωση να επιβάλλονται τα πρόστιμα και οι διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται. Για το λόγο αυτό στις ομάδες ελέγχου θα συμμετέχουν και υπάλληλοι από άλλες αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με εντολές που έδωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, οι έλεγχοι θα αφορούν τόσο στο αν τηρούνται οι κανόνες για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης, όσο και για τη χρήση μάσκας κατά την προέλευση των πελατών στα κέντρα.

Οι μάσκες, πάντως, είναι το κύριο μέτρο που θα ελέγχουν οι αστυνομικοί, καθώς από αύριο επιβάλλονται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και οι έλεγχοι θα γίνονται σε όλους τους χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός, όπως αγορές, ΚΤΕΛ, σταθμοί, αεροδρόμια, κλπ.

Υπενθυμίζεται ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης και η ταυτοπροσωπία σε χώρους εστίασης και άλλους εσωτερικούς χώρους ελέγχονται υποχρεωτικά από τις επιχειρήσεις. Σε περίπτωση παράβασης προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα.

Ειδικότερα, επισύρει διοικητικό πρόστιμο από 2.000 έως 20.000 ευρώ και αναστολή της λειτουργίας του καταστήματος για χρονικό διάστημα 7 έως 60 ημερών σε περίπτωση υποτροπής, καθώς και πρόστιμο 300 ευρώ για τον πελάτη που εισέρχεται και εξυπηρετείται σε χώρο καταστήματος εστίασης χωρίς πιστοποιητικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ