ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - νέα μέτρα: Γιατί είναι απαραίτητη η μάσκα ΚΝ95

Κορωνοϊός - νέα μέτρα: Γιατί είναι απαραίτητη η μάσκα ΚΝ95
Από σήμερα, Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου οι μάσκες είναι υποχρεωτικές σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, ενώ ενισχυμένη μάσκα είναι υποχρεωτική σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ Pixabay

Στο πλαίσιο των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, από σήμερα Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου, οι πολίτες υποχρεούνται να φορούν μάσκα τύπου ΚΝ95, είτε διπλή μάσκα όταν ψωνίζουν σε σούπερ μάρκετ και όταν μετακινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.  Κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα εξήγησε γιατί θα πρέπει να προτιμήσουμε την χρήση της ΚΝ95.

Όπως τόνισε, η μάσκα τύπου ΚΝ95 είναι ασφαλέστερη καθώς κλείνει καλά γύρω από το πρόσωπο.

Η κυρία Γκάγκα τόνισε ότι η μάσκα τύπου ΚΝ95 είναι ασφαλέστερη από την κλασική υγειονομική μάσκα -ακόμη και διπλή- καθώς η απλή μάσκα είναι πιο χαλαρή στο πρόσωπο.

Όπως προκύπτει, ειδικά στο σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπου υπάρχει μεγάλος συνωστισμός οι πολίτες θα πρέπει να χρησιμοποιούν μάσκα τύπου ΚΝ95, είτε διπλή μάσκα που πάντως να εφαρμόζει καλά στο πρόσωπο.

Η προστασία που παρέχουν οι μάσκες τύπου ΚΝ95

Oι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2 προσφέρουν προστασία 94 - 95%, είναι μίας χρήσης και δεν πρέπει να συνδυάζονται με δεύτερη μάσκα, αλλά να φοριούνται μόνες τους.

Θα πρέπει απαραιτήτως να φέρουν το πιστοποιητικό CE και να μην διαθέτουν βαλβίδα εκπνοής, η οποία επιτρέπει στα αναπνευστικά σταγονίδια που περιέχουν τον ιό να διαφύγουν.

Πρόκειται για μάσκα που σύμφωνα με τους ειδικούς απαιτείται σε χώρους με αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της ΚΝ95, ο συγκεκριμένος τύπος μάσκας, παρέχει αναπνευστική προστασία σχεδιασμένη με μια αρκετά σφιχτή εφαρμογή στο δέρμα του προσώπου, ώστε να φιλτράρει αποτελεσματικά τα σωματίδια στον αέρα, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η ΚΝ95 μπορεί να φιλτράρει έως και 95% των επικίνδυνων σωματιδίων μεγέθους 0,3 μικρών: σκόνη, σταγόνες υγρασίας, ατμοί.

Επιπλέον βοηθάει στον αποκλεισμό εισόδων βιολογικών υγρών του φορέα μάσκας σε άλλους, για παράδειγμα όταν βήχει η φταρνίζετε. Ταυτόχρονα μειώνει την αρνητική επίδραση μικρών σωματιδίων αερολύματος που προέρχονται από το τριγύρω περιβάλλον.

Η διάρκεια ζωής της μάσκας πολλαπλής χρήσης ΚΝ95 είναι περίπου 6 με 8 ώρες συνεχής χρήσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ