ΕΛΛΑΔΑ

«Φουσκώνει» το νέο κύμα της πανδημίας, υπό εξέταση επιπλέον μέτρα-«ασπίδα»

«Φουσκώνει» το νέο κύμα της πανδημίας, υπό εξέταση επιπλέον μέτρα-«ασπίδα»
Εφόσον κριθεί αναγκαίο, δεν αποκλείεται να προκριθεί ένα αυστηρότερο πακέτο μέτρων ή ο χρόνος υλοποίησής τους να καθοριστεί νωρίτερα από την Πρωτοχρονιά ΙΝΤΙΜΕ

Τόσο τα επίσημα δεδομένα των τελευταίων 24ώρων, όσο και οι εκτιμήσεις των ειδικών για τον ρυθμό εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον, δεν επιτρέπουν εφησυχασμό για την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Όλες οι παράμετροι που συνθέτουν την επιδημιολογική εικόνα πρόκειται να εξεταστούν ενδελεχώς από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας τη Δευτέρα και όπως όλα δείχνουν η λήψη νέων μέτρων είναι προ των πυλών.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει ήδη προαναγγείλει παρεμβάσεις στον χώρο της διασκέδασης, όπου την παραμονή των Χριστουγέννων παρατηρήθηκαν εικόνες συνωστισμού και σε ορισμένες περιπτώσεις περιστατικά μη τήρησης των μέτρων, που οδήγησαν σε πρόστιμα και άλλες κυρώσεις.

Τα μέλη της Επιτροπής και τα κυβερνητικά στελέχη εξετάζουν διάφορα σενάρια για το πακέτο μέτρων που θα τεθεί σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα. Υπό μελέτη βρίσκεται τόσο το μείγμα των μέτρων, όσο και ο χρόνος που θα τεθούν σε ισχύ. Πρόθεση όλων είναι να ληφθούν αποφάσεις για ήπιες παρεμβάσεις που θα εφαρμοστούν μετά τις 3 Ιανουαρίου, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική ανάλυση των στοιχείων των τελευταίων 24ώρων. Εφόσον κριθεί αναγκαίο, δεν αποκλείεται να προκριθεί ένα αυστηρότερο πακέτο μέτρων ή ο χρόνος υλοποίησής τους να καθοριστεί νωρίτερα από την Πρωτοχρονιά.

Πεδίο εφαρμογής των νέων μέτρων αποτελεί ο χώρος της διασκέδασης, οι αθλητικές εκδηλώσεις, δραστηριότητες που δεν κρίνονται αναγκαίες, καθώς και το σκέλος της τηλεργασίας.

«Η βασική κατηγορία παρέμβασης που θα αφορά τα κέντρα και μας έχουν προτείνει και οι ειδικοί έχει να κάνει συνολικά με το κομμάτι της διασκέδασης. Άρα εκεί πέρα θα γίνει μια συζήτηση τη Δευτέρα, για να ορίσουμε ποιο είναι το πρόβλημα. Οι χώροι υπερμετάδοσης κατά βάση δεν είναι οι χώροι της τυπικής εστίασης. Είναι οι χώροι όπου υπάρχει περισσότερη παρουσία διασκέδασης, δηλαδή η βραδινή διασκέδαση. Αλλά προς αυτή την κατεύθυνση δεν μπορώ να σας πω γιατί δεν έχουν αποφασιστεί, αλλά η φιλοσοφία θα είναι είτε με την εφαρμογή ωραρίου, είτε με την εφαρμογή άλλων μέτρων όπως υπήρξαν, π.χ., όρθιας διασκέδασης, τέτοιες παρεμβάσεις για ένα 15νθήμερο θα αναζητήσουμε. Εκεί είναι η κατεύθυνση. Αυτό θα το προσδιορίσουμε τη Δευτέρα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Στη συνέχεια κ. Πλεύρης ανέφερε ότι υπάρχουν χώροι, όπως τα θέατρα και τα σινεμά, που ο κόσμος τηρεί το μέτρο της χρήσης μάσκας και η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μην κάνει αλλαγές. Ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για τα γήπεδα, όπως είπε.

Αν κάτι μπορεί να θεωρείται βέβαιο σε αυτή τη φάση, είναι πως η κυβέρνηση παραμένει πιστή στο δόγμα της απόρριψης του lockdown, ενώ απορρίπτεται και το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα σχολεία. Σύμφωνα, δε, με τον κ. Πλεύρη, προς το παρόν, δεν κρίνεται απαραίτητο να αλλάξει το πρωτόκολλο για τα σχολεία.

Η κυβέρνηση αναζητά τη «χρυσή τομή» μεταξύ ανάσχεσης του νέου πανδημικού κύματος και λειτουργίας της αγοράς. Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζονται από το πιο ήπιο σενάριο που έχει να κάνει με το ωράριο λειτουργίας των χώρων διασκέδασης έως το πιο δραστικό που αφορά αναστολή λειτουργίας των νυχτερινών κέντρων. Ένα ενδεχόμενο που μοιάζει πολύ πιθανό είναι η απαγόρευση ορθίων σε μπαρ και κέντρα διασκέδασης.

Επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων και δυσοίωνες εκτιμήσεις

Την ώρα που η μικρή αποκλιμάκωση των τελευταίων εβδομάδων αντιστράφηκε πλήρως μέσα σε λίγες ημέρες και ο αριθμός των κρουσμάτων αρχίζει και πάλι να αυξάνεται κατακόρυφα, σε μια δυσοίωνη πρόβλεψη προχώρησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισήμανε πως οι ειδικοί εκτιμούν ότι την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου θα έχουμε 9.000 κρούσματα κορωνοϊού.

Η νέα παραλλαγή ως φαίνεται βρίσκεται σε τροχιά ραγδαίας εξάπλωσης, και κατ' εκτίμηση του επίκουρου καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλους της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη είναι πιθανό να φθάσουμε ακόμη και τα 12.000 ημερήσια κρούσματα μετά την Πρωτοχρονιά.

Ήδη, στην Αττική την παραμονή των Χριστουγέννων καταγράφηκε ιστορικό αρνητικό ρεκόρ με 3.433, ενώ και τα Χριστούγεννα εντοπίστηκαν 3.200 νέες μολύνσεις στο Λεκανοπέδιο, με το κέντρο της Αθήνας να «βράζει».

Την παραμονή των Χριστουγέννων οι επιδημιολογικοί δείκτες βρέθηκαν ξανά στα ύψη, με 7.665 νέα κρούσματα, 94 θανάτους και 624 διασωληνωμένους και τον δείκτη θετικότητας στο 1,7%.

Αυτή την εβδομάδα ο μέσος όρος κρουσμάτων είναι 5.323, ενώ την προηγούμενη ήταν στα 4.547, με αποτέλεσμα να υπάρχει αύξηση 17%. Ταυτόχρονα, χθες Παρασκευή, τα κρούσματα είναι σχεδόν 3.000 περισσότερα, σε σχέση με εκείνα που εντοπίστηκαν την προηγούμενη Παρασκευή (4.766).

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης μιλώντας για την πορεία της πανδημίας και κυρίως της μετάλλαξης Όμικρον το βράδυ της Παρασκευής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 είπε πως στη χώρα υπάρχουν αυτή τη στιγμή 54 επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον και άλλα 154 ύποπτα, τα οποία εκτίμησε πως πολύ πιθανόν να είναι θετικά.

Μεταξύ άλλων, τόνισε πως αναμένεται κορύφωση της Όμικρον μετά την Πρωτοχρονιά, και είναι πολύ πιθανή η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, καθώς είναι δύο με τρεις φορές πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Δέλτα. «Είναι πολύ πιθανόν να δούμε πολύ περισσότερα κρούσματα από ότι έχουμε δει στο παρελθόν» είπε χαρακτηριστικά.

Μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου της μετάλλαξης Όμικρον δείχνει η τελευταία ανάλυση στα λύματα της Θεσσαλονίκης από την Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Οι νεότερες ημερήσιες μετρήσεις στα λύματα της Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώνουν την αυξανόμενη παρουσία της μετάλλαξης Όμικρον στην πόλη. Ειδικότερα, από τις 19 Δεκεμβρίου, όταν η μετάλλαξη Όμικρον ανιχνεύτηκε από το ΑΠΘ πρώτη φορά στα λύματα, έως και τις 22 Δεκεμβρίου, καταγράφεται ήδη αύξηση στη συγκέντρωση του άκρως μεταδοτικού στελέχους, ενώ παράλληλα στις πέντε πιο πρόσφατες ημερήσιες μετρήσεις διαφαίνονται ενδείξεις ανοδικής τάσης στη συγκέντρωση συνολικού ιικού φορτίου του SARS-CoV-2.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ