ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκίνησε το Διεθνές Συνέδριο για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό

Ξεκίνησε το Διεθνές Συνέδριο για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό
REUTERS/ STOYAN NENOV

Με κύριο ερώτημα "εάν η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα" ξεκίνησε πριν λίγο το διεθνές συνέδριο για το προσφυγικό και μεταναστευτικό, το πιο -ίσως- καυτό θέμα για ολόκληρη την Ευρώπη.

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκοπής Παυλόπουλος.
Στο συνέδριο, το οποίο είναι χωρισμένο σε πέντε ενότητες, θα συμμετάσχουν ως ομιλητές πλήθος προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο, ειδικών στο θέμα του προσφυγικού- μεταναστευτικού.

Μεταξύ άλλων θα συμμετάσχουν οι: πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μέρτιν Σουλτς, ο επίτροπος μεταναστευτικής πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο Δημήτρης Βίτσας αλλά και ο πρόεδρος της κεντρικής ένωσης Δήμων Ελλάδας Γιώργος Πατούλης.

Συντονιστές του συνεδρίου είναι η δημοσιογράφος Σια Κοσιώνη, ο επίσης δημοσιογράφος Απόστολος Μαγγηριάδης, ο αντιπρόεδρος της ΟΚΕ Γιώργος Καραμίκας και ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.

IMG 0610

Το συνέδριο ξεκίνησε με την ομιλία του κ. Γιώργου Βερνίκου προέδρου την οικονομικής και κοινωνικής επιτροπής (Ο.Κ.Ε).

Ο κ. Βερνίκος τόνισε πως "οι συνεχώς αυξανόμενες προσφυγικές ροές σε ευρωπαϊκό έδαφος τα τελευταία χρόνια, είναι απόρροια ενόπλων συγκρούσεων, πολιτικών μετασχηματισμών και κοινωνικών αναταραχών με την Ευρώπη να εμφανίζεται απροετοίμαστη, χωρίς κοινωνικές υποδομές, υπηρεσίες και προγράμματα απασχόλησης και χωρίς έτσι καμία δυνατότητα ενσωμάτωσης τόσο μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφυγών.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Γιώργος Ντάσης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων πως "είναι εξαιρετικά θλιβερή η άρνηση των κυβερνήσεων διαφόρων χωρών μελών της ΕΕ να προσφέρουν την καθιστή αλληλεγγύη σε συνανθρώπους μας. Δυστυχώς, με αυτή τη λογική κάποιων, η αλληλεγγύη αφορά μόνο περιφερειακές χώρες όπως είναι η Ελλάδα."

IMG 0607

Το πρώτο μισό της πρώτης ενότητας του συνεδρίου ολοκληρώθηκε με την ομιλία του κ. Πάνου Καρβούνη, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ο οποίος όπως είπε" τα κράτη μέλη άργησαν να αντιδράσουν στο θέμα το προσφυγικού - μεταναστευτικού όμως η συνέχεια της συμφωνίας Ε.Ε - Τουρκίας είναι ένα καθοριστικό ευρωπαϊκό βήμα ώστε να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό ".

Κατέληξε λέγοντας πως η απάντηση στο ερώτημα του συνεδρίου για το εάν δηλαδή μπορεί η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το προσφυγικό - μεταναστευτικό, " η απάντηση" είπε "είναι ναι. Ναι μπορεί. Μην ξεχνάτε πως και οι ευρωπαίοι μετανάστες ήταν".

Σουλτς: Η Ευρώπη βιώνει μια τραγωδία χωρίς προηγούμενο

Με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα έδωσε τη δίκη του άποψη για το προσφυγικό ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, λέγοντας πως "Η Ευρώπη βιώνει μια τραγωδία χωρίς προηγούμενο. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που ζητούν διέξοδο από τον πόλεμο και η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στο θέμα".

Και συνέχισε παραδεχόμενος πως η Ε.Ε δεν είχε έως τώρα σωστή αντίδραση απέναντι στο προσφυγικό - μεταναστευτικό θέμα και ζήτησε από όλες τις χώρες της Ε.Ε. να "δώσουν ένα χεράκι" όπως είπε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε πως όλοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να ελέγξουμε τη διεθνή αυτή κρίση.

Αβραμόπουλος: Χρειαζόμαστε ρεαλισμό και πολιτική βούληση

Με επίσης μαγνητοσκοπημένο μήνυμα ο επίτροπος μεταναστευτικής πολιτικής, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφερόμενος στο σημερινό συνέδριο είπε "Συνέρχεται σε μία κρίση ο τόπος που είναι η εμπροσθοφυλακή του προσφυγικού. Μπορεί η προσφυγική κρίση αυτή τη στιγμή να χτυπά τη κυρίως Ελλάδα και Ιταλία, όμως πρόκειται για μια κρίση που πρόκειται να πλήξει ολόκληρη την Ευρώπη και καμία χώρα δεν μπορεί και δεν θα μπορεί να την αντιμετωπίσει μόνη της".

Συνεχίζοντας είπε: "Δεν έχουμε κάποιο μαγικό κουμπί. Πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και των παράνομων μεταναστών".

Κατέληξε υπογραμμίζοντας πως " Χρειαζόμαστε ρεαλισμό και πολιτική βούληση για να έχουμε απτά αποτελέσματα σ' αυτή την πρόκληση".

IMG 0609

Δια αντιπροσώπου του τοποθετήθηκε στο συνέδριο ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, επισημαίνοντας πως το θέμα του προσφυγικού είναι μια "ζωντανή" εκδήλωση κολεγιακών συρράξεων και γι αυτό δεν επιδέχεται "εργασιακή" - "τεχνική" αντιμετώπιση.

Το γάντι στην υπόλοιπη Ευρώπη πέταξε ο εκπρόσωπος του κ. Βούτση δίνοντας ως παράδειγμα τη Λέσβο και την τόσο καλή δουλειά που γίνεται. Αναφορικά με το μεταναστευτικό, διερωτήθηκε "γιατί αυτό που συμβαίνει στη Λέσβο, με ελάχιστα μέσα, δεν μπορεί να γίνει και μάλιστα πολύ καλύτερα στην υπόλοιπη πνευματική και οργανωμένη Ευρώπη;".

Συνεχίζοντας τόνισε πως όλοι οι ευρωπαίοι έχουν απαντήσει με τη στάση τους στο ερώτημα "εάν η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα".

Το παρόν στο συνέδριο έδωσε και ο διευθυντής επιχειρήσεων της Frontex, Κλάους Ρέσλερ παραδεχόμενος και ο ίδιος πως η τρέχουσα κατάσταση στο προσφυγικό -μεταναστευτικό είναι κάτι χωρίς προηγούμενο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ τόνισε πως ο παράγοντας της "απώθησης" είναι ο πιο σημαντικός.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η υποστήριξη της Frontex στην Ελλάδα σημαίνει κλειστά σύνορα αλλά καλύτερη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ