ΕΛΛΑΔΑ

Νέος ισχυρότερος σεισμός μεταξύ Κρήτης και Κάσου

Νέος ισχυρότερος σεισμός μεταξύ Κρήτης και Κάσου
Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου πρόκειται για σεισμό 5,4 Ρίχτερ INTIME

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 20:59 το βράδυ της Κυριακής 26 Δεκεμβρίου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κάσου.

Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου πρόκειται για σεισμό 5,4 Ρίχτερ, δηλαδή ισχυρότερο από εκείνον που σημειώθηκε στις 17:15 σήμερα το απόγευμα.

Ο βραδινός σεισμός σημειώθηκε στην ίδια θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κάσου, 45 χλμ νότια της Κάσου, σε εστιακό βάθος 10 χλμ.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, η ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε περιοχές της Κρήτης, ενώ είχε μεγάλη διάρκεια.

Υπενθυμίζεται ότι ο απογευματινός σεισμός ήταν 5,2 Ρίχτερ, με το επίκεντρό του να εντοπίζεται 46 χλμ νοτίως της Κάσου και εστιακό βάθος στα 8,9 χλμ.

Δεν προκλήθηκε ιδιαίτερη ανησυχία στους κατοίκους της Κάσου και δεν σημειώθηκαν ζημιές από τις σεισμικές δονήσεις που προκλήθηκαν σήμερα, με επίκεντρο την θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κάσου και Ρόδου, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος.

Οι δυο σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές στην Κάσο, την Κάρπαθο, την Ρόδο και σε άλλα νησιά της Δωδεκανήσου, αλλά λόγω του ότι σημειώθηκαν στην θαλάσσια περιοχή δεν προκάλεσαν προβλήματα.

Σεισμός στον Κορινθιακό Κόλπο έγινε αισθητός στην Αττική

Νωρίτερα, στις 18:13 το απόγευμα της Κυριακής 26 Δεκεμβρίου σημειώθηκε σεισμική δόνηση στον Κορινθιακό Κόλπο και έγινε αισθητή στην Αττική.

Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός υπολογίστηκε στα 3,9 Ρίχτερ, με επίκεντρο 27 χλμ νότια - νοτιοδυτικά της Θήβας και το εστιακό του βάθος υπολογίστηκε σε 5 χλμ.

Ωστόσο, στον αναθεωρημένο υπολογισμό ο σεισμός υπολογίστηκε στα 4 Ρίχτερ και ως επίκεντρο ανακοινώθηκε 27χλμ βορειοανατολικά της Κορίνθου, με εστιακό βάθος στα 16,7χλμ.

Πάντως, το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στο ανατολικό κομμάτι του Κορινθιακού Κόλπου, κάτι που προκαλεί προβληματισμό σε σχέση με το ρήγμα των Αλκυoνίδων.

Το γεγονός ότι ο σεισμός σημειώθηκε στο συγκεκριμένο σημείο, σε απόσταση 53 χλμ. δυτικά βορειοδυτικά των Αθηνών, εξηγεί και το γεγονός γιατί έγινε αισθητός σε κάποιες περιοχές της Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι έντονη σεισμική δραστηριότητα σημειώθηκε στη Θήβα στα τέλη Σεπτεμβρίου, με τους σεισμολόγους να συμβουλεύουν τους κατοίκους να μην πλησιάζουν τα παλιά κτήρια, καθώς υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσής τους.

Για το ρήγμα της Θήβας είχε πραγματοποιηθεί και συνεδρίαση της Επιτροπής Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση. Πάντως, οι σεισμολόγοι είχαν εμφανιστεί καθησυχαστικοί ως προς το ενδεχόμενο ισχυρού σεισμού στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί δεν δίνει μεγάλους σεισμούς.

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

Ο καθηγητής Σεισμολογίας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο Newsbomb.gr, εκτίμησε ότι «ο σεισμός στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Κρήτη και την Κάσο, είναι δόνηση συνηθισμένου μεγέθους και εντάσσεται στο ελληνικό σεισμικό τόξο», σημειώνοντας ότι «ακόμα κι αν συνεχιστεί η σεισμική δραστηριότητα, δεν εμπνέει λόγο ανησυχίας».

Αναφερόμενος στον σεισμό στον Κορινθιακό, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι «προς το παρόν δεν προβληματιζόμαστε», εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής «μια επιμονή με συνεχόμενες δονήσεις».

Μέτρα προστασίας από τον σεισμό

Οι πολίτες μπορούν να βρουν ειδικές οδηγίες σχετικά με το τι θα πρέπει να κάνουν κατά τη διάρκεια του σεισμού και μετά την σεισμική δόνηση στην ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας της Πολιτικής Προστασίας. Ακολουθούν οι οδηγίες:

Όταν γίνεται σεισμός:

  • Αν είστε μέσα στο σπίτι

Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του.Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι.Μην βγείτε στο μπαλκόνι.

  • Αν είστε σε ψηλό κτήριο

Απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.

  • Αν είστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα

Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.Μείνετε στο χώρο μέχρι να τελειώσει η δόνηση.Μην παρασυρθείτε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους γιατί κινδυνεύετε να ποδοπατηθείτε.

  • Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο

Απομακρυνθείτε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτίρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια.Αν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά.

  • Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο

Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία.Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.Τι να κάνετε μετά τον σεισμό αν είστε μέσα στο σπίτιΠροετοιμαστείτε για τυχόν μετασεισμούς.Ελέγξτε προσεκτικά τον εαυτό σας και τους γύρω σας για πιθανούς τραυματισμούςΑν υπάρχουν βαριά τραυματισμένοι μην τους μετακινείτε.Εκκενώστε το κτήριο από το κλιμακοστάσιο (μην χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα), αφού πρώτα κλείσετε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού.Καταφύγετε σε ανοιχτό και ασφαλή χώρο.Ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνετε σημασία σε φημολογίες.Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το αυτοκίνητό σας ώστε να μην γίνετε εμπόδιο στο έργο των συνεργείων διάσωσης.Χρησιμοποιείστε το σταθερό ή κινητό τηλέφωνό σας σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί προκαλείται υπερφόρτωση των τηλεφωνικών δικτύων.Αποφύγετε να μπείτε στο σπίτι σας αν βλέπετε βλάβες, κομμένα καλώδια, διαρροή υγραερίου ή φυσικού αερίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ