ΕΛΛΑΔΑ

Τρομάζει η ραγδαία εξάπλωση της «Όμικρον» - Τι περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων της Πρωτοχρονιάς

Τρομάζει η ραγδαία εξάπλωση της «Όμικρον» - Τι περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων της Πρωτοχρονιάς
Αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, έρχονται νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας AP Photo/Thanassis Stavrakis

Η επιδεινούμενη επιδημιολογική εικόνα και η ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία συνθέτουν το τοπίο κατά την είσοδο του 2022. Με το επικείμενο νέο πανδημικό κύμα να απειλεί να σαρώσει τη χώρα, ειδικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι σχεδιάζουν το νέο πακέτο μέτρων που θα αποτελέσει «ασπίδα» στη μάχη κατά της μετάλλαξης Όμικρον.

Ήδη, τα στοιχεία από την ανάλυση των λυμάτων δείχνουν ότι η διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον είναι ραγδαία. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, αφενός η μετάλλαξη Όμικρον εντοπίστηκε στα λύματα της Αττικής, αφετέρου το ιικό φορτίο που αποδίδεται στη συγκεκριμένη παραλλαγή δεκαπλαστιάστηκε σε μόλις τέσσερις ημέρες στην Αττική.

Ίσως δεν θα πρέπει να θεωρηθεί τυχαίο το γεγονός ότι τα τελευταία 24ωρα η Αττική σημείωσε ιστορικό ρεκόρ κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ενώ σε άνοδο βρίσκονται τόσο ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα, όσο και οι μολύνσεις σε Κρήτη και Θεσσαλονίκη, όπου επίσης έχει εντοπιστεί η μετάλλαξη Όμικρον.

Υπενθυμίζεται ότι μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου της μετάλλαξης Όμικρον δείχνει η τελευταία ανάλυση στα λύματα της Θεσσαλονίκης από την Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Οι νεότερες ημερήσιες μετρήσεις στα λύματα της Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώνουν την αυξανόμενη παρουσία της μετάλλαξης Όμικρον στην πόλη. Ειδικότερα, από τις 19 Δεκεμβρίου, όταν η μετάλλαξη Όμικρον ανιχνεύτηκε από το ΑΠΘ πρώτη φορά στα λύματα, έως και τις 22 Δεκεμβρίου, καταγράφεται ήδη αύξηση στη συγκέντρωση του άκρως μεταδοτικού στελέχους, ενώ παράλληλα στις πέντε πιο πρόσφατες ημερήσιες μετρήσεις διαφαίνονται ενδείξεις ανοδικής τάσης στη συγκέντρωση συνολικού ιικού φορτίου του SARS-CoV-2.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης μιλώντας για την πορεία της πανδημίας και κυρίως της μετάλλαξης Όμικρον το βράδυ της Παρασκευής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 είπε πως στη χώρα υπάρχουν αυτή τη στιγμή 54 επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον και άλλα 154 ύποπτα, τα οποία εκτίμησε πως πολύ πιθανόν να είναι θετικά.

Μεταξύ άλλων, τόνισε πως αναμένεται κορύφωση της Όμικρον μετά την Πρωτοχρονιά, και είναι πολύ πιθανή η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, καθώς είναι δύο με τρεις φορές πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Δέλτα. «Είναι πολύ πιθανόν να δούμε πολύ περισσότερα κρούσματα από ότι έχουμε δει στο παρελθόν» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά, ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης δηλώνει: «Βρισκόμαστε σε κατάσταση προ καταιγίδας». Μιλώντας στην ΕΡΤ σήμερα, Κυριακή 26 Δεκεμβρίου, ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε: «Η Όμικρον είναι εδώ, η διαφορά μας με το Λονδίνο που είδε τα κρούσματα πέντε φορές πάνω είναι ότι έχουμε κάποια μέτρα. Όσο πιο μεγάλη είναι η προσήλωση τόσο καλύτερη η αντιμετώπιση», είπε χαρακτηρίζοντας «τρύπα» στα μέτρα το ποσοστό των ανεμβολίαστων που καταφέρνει να παρακάμψει με διάφορους τρόπους τους περιορισμούς. «Δεν είναι πάνω από ένα 10% με 15% στα μαγαζιά αλλά και αυτό μπορεί να μεταφέρει το ιό» είπε.

«Η Όμικρον όπου έχει πάει έχει δημιουργήσει δραματική αύξηση. Κάποια στιγμή θα φτάσουμε 10.000 - 12.000 κρούσματα. Δεν ξέρουμε πότε αλλά θα συμβεί. Αυτό που μας απασχολεί είναι η πίεση στο ΕΣΥ γιατί το νέο στέλεχος έχει διαφορετικό προφίλ. Έχουμε φτάσει σε ένα καλό επίπεδο ανοσίας πάνω από το 70%, ο κόσμος συνεργάζεται με τον εμβολιασμό και περιμένουμε να βοηθήσει και με τα self test» είπε καλώντας τους πολίτες στην περίπτωση που θέλουν να πάνε σε περισσότερες από δύο εκδηλώσεις να αγοράσουν κι άλλα τεστ από το φαρμακείο.

«Μετά τις 15 Ιανουαρίου ίσως φτάσουμε 20.000 κρούσματα»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο OPEN, έκανε λόγο για μεγάλη «έκρηξη» κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες. Μάλιστα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων, η μετάλλαξη Όμικρον αποτελεί ήδη έως και το 10% των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «αυτή την Τρίτη θα έχουμε πάνω από 9.000 κρούσματα», και «μετά τις 15 Ιανουαρίου ίσως φτάσουμε τις 20.000 κρούσματα».

Ακόμη, ο Νίκος Τζανάκης επισήμανε ότι «πάμε για ρεκόρ κρουσμάτων», ενώ εκτίμησε ότι ο ίδιος πιστεύει πως «η Όμικρον θα μας «χαιρετήσει» και θα βοηθήσει στην εκφύλιση του ιού. Δεν είναι όμως βέβαιο. Πάντα κινδυνεύουμε όμως με μία μετάλλαξη».

Ποια νέα μέτρα περιλαμβάνει το πακέτο της Πρωτοχρονιάς

Αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, έρχονται νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συνεδριάζει τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου προκειμένου να εξετάσει ενδελεχώς την επιδημιολογική εικόνα, όπως διαμορφώνεται τα τελευταία 24ωρα, να «ζυγίσει» την εφαρμογή των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ από την παραμονή των Χριστουγέννων και να εισηγηθεί τη λήψη νέων για τις 3 Ιανουαρίου και με εφαρμογή για δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το δεύτερο πακέτο μέτρων θα επικεντρώνεται στο χώρο της εστίασης και διασκέδασης, τον αθλητισμό και το κομμάτι της τηλεργασίας. Τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά μετά τις γιορτές, ενώ εξακολουθεί να απορρίπτεται το ενδεχόμενο lockdown.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά εστίαση και διασκέδαση, τα μέτρα που εξετάζουν οι ειδικοί περιλαμβάνουν από ηπιότερα έως αυστηρότερα σενάρια, με το τελικό «μείγμα» να κρίνεται από την ανάλυση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας.

Βάσει των πληροφοριών, στα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνεται ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης στις 23:00 ή το αργότερο τα μεσάνυχτα, προκειμένου να μειωθεί η κυκλοφορία τις βραδινές ώρες. Επίσης, εξετάζεται η απαγόρευση ορθίων στα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης, ενώ θα τεθεί εκ νέου επί τάπητος το ζήτημα της πληρότητας και των αποστάσεων στους εσωτερικούς χώρους.

Στο αυστηρότερο σενάριο, κατά πληροφορίες, περιλαμβάνεται η εκ νέου απαγόρευση μουσικής, ένα μέτρο που ενδεχομένως επηρεάζει και την εστίαση, αλλά που στην περίπτωση των κέντρων διασκέδασης ισοδυναμεί με έμμεσο κλείσιμο, και για τον λόγο αυτό ίσως αποφασιστεί η απαγόρευση να επικεντρωθεί στη ζωντανή μουσική.

Όσον αφορά τα γήπεδα, οι ειδικοί φαίνεται να προσανατολίζονται είτε σε περιορισμό της πληρότητας, είτε σε διεξαγωγή των αγώνων χωρίς θεατές.

Την ίδια ώρα, αναμένεται να αποφασιστεί η διεύρυνση της τηλεργασίας και στον ιδιωτικό τομέα σε ποσοστό έως 50%.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, ειδικοί και κυβέρνηση συμφωνούν ότι θα λειτουργήσουν κανονικά μετά τις γιορτές με το υπάρχον πρωτόκολλο λειτουργίας. Αυτό που θεωρείται σχεδόν βέβαιο είναι η αναστολή των σχολικών εκδρομών.

Σχετικά, ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε την Κυριακή: «Δεν έχουμε λόγο να περάσουμε σε μειωμένης ποιότητας εκπαίδευσης, όπως η τηλεκπαίδευση. Έχουμε τα εμβόλια και το testing. Η τηλεκπαίδευση είναι σε ράφι πολύ μακριά από εμάς αυτή τη στιγμή» είπε.

Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση είπε πως δεν υπάρχει συζήτηση επί του παρόντος για αλλαγή στα πρωτόκολλα που ισχύουν στα σχολεία σημειώνοντας ωστόσο ότι οι σχολικές εκδρομές είναι υπό συζήτηση, κάτι με το οποίο θα ασχοληθεί η επιτροπή τις επόμενες μέρες.

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο εφαρμογής του νέου πακέτου μέτρων, ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για ενδιάμεσα μέτρα μέχρι τις 3 Ιανουαρίου ημέρα που έχει δοθεί ως σημείο έναρξης της δεύτερης φάσης του σχεδίου ανάσχεσης του κορωνοϊού.

«Εάν βλέπαμε αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ, αναλόγως θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα, ωστόσο είμαστε σε φάση αποσυμπίεσης και μείωσης των εισαγωγών. Είμαστε σε φάση παρακολούθησης και επιτήρησης αυτή τη στιγμή» δήλωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ