ΕΛΛΑΔΑ

Τριήμερο εθνικό πένθος για τον Κάρολο Παπούλια - Με τιμές αρχηγού κράτους η κηδεία

Τριήμερο εθνικό πένθος για τον Κάρολο Παπούλια - Με τιμές αρχηγού κράτους η κηδεία
Ο θάνατος του Κάρολου Παπούλια έχει προκαλέσει θλίψη στον πολιτικό κόσμο, ο οποίος αποχαιρετά με συγκίνηση τον μεγάλο ευπατρίδη πολιτικό INTIME NEWS / © Intime p.a.

Δημοσία δαπάνη θα τελεσθεί η κηδεία του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα, 26 Δεκεμβρίου, σε ηλικία 92 ετών.

Σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης, θα αποδοθούν κατά την κηδεία του οι τιμές που προσήκουν σε αρχηγό κράτους.

Αποφασίσθηκε επίσης, να τηρηθεί δημόσιο πένθος από την ημέρα του θανάτου του και για τρεις ημέρες, καθώς και κατά την ημέρα της κηδείας του.

Παράλληλα, θα αναρτηθούν μεσίστιες οι σημαίες στα κτήρια των δημοσίων υπηρεσιών όλης της χώρας, από σήμερα έως και την ημέρα της κηδείας του.

Ο θάνατος του Κάρολου Παπούλια έχει προκαλέσει θλίψη στον πολιτικό κόσμο, ο οποίος αποχαιρετά με συγκίνηση τον μεγάλο ευπατρίδη πολιτικό.

Διαβάστε επίσης

Κάρολος Παπούλιας: Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον μεγάλο Έλληνα ευπατρίδη πολιτικό

Ο Παπούλιας, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το μνημόνιο με τον Γιλμάζ

Η πολιτική πορεία του Κάρολου Παπούλια

Ο Κάρολος Παπούλιας γεννήθηκε στο χωριό Μολυβδοσκέπαστος Ιωαννίνων και ήταν γιος του υποστράτηγου Γρηγορίου Παπούλια. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών.

Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου (Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και Διεθνείς Σχέσεις) και στη συνέχεια έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας (Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο).

Το 1974 εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής Ιωαννίνων για 26 χρόνια (1977-2004). Στην πρώτη κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου διορίστηκε Υφυπουργός Εξωτερικών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1984, για να αναβαθμιστεί στη συνέχεια σε Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών.

Την περίοδο 1985-1989 διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών, ενώ στην οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα 1989-1990 διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών επανήλθε το 1993, για να παραμείνει μέχρι το 1996 και την παραίτηση της Κυβέρνησης Παπανδρέου, ενόψει της εκλογής του Κώστα Σημίτη στο αξίωμα του Πρωθυπουργού. Τέλος, διατέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2004 προτάθηκε από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπέρ της πρότασης εκφράστηκε και το ΠΑΣΟΚ. Στην πρώτη ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή στις 8 Φεβρουαρίου του 2005 ο Κάρολος Παπούλιας εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον πρώτο γύρο με 279 ψήφους.

Στις 3 Φεβρουαρίου 2010 ο Κάρολος Παπούλιας επανεξελέγη στο ύπατο αξίωμα της χώρας με 266 ψήφους στο σύνολο των 298 ψηφισάντων.

Υπερψηφίστηκε από σύσσωμες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.

Ήταν νυμφευμένος με τη Μαρία Πάνου και είχε τρεις κόρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ