ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Μειώνεται η καραντίνα στις πέντε ημέρες για ασυμπτωματικούς

Κορωνοϊός: Μειώνεται η καραντίνα στις πέντε ημέρες για ασυμπτωματικούς
Η απόφαση για μείωση του χρόνου καραντίνας αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στην ημέρα AP Photo/Stephen B. Morton

Στις πέντε ημέρες από τις δέκα που είναι σήμερα, μειώνεται η καραντίνα για τους πολίτες που είναι θετικοί στην Covid-19 και είναι ασυμπτωματικοί ή με ελαφριά συμπτώματα. Το μέτρο θα ισχύει, κατά πληροφορίες, και για τους υγειονομικούς.

Η επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στην ημέρα, μετά τη λήψη της σχετικής εισήγησης από την επιτροπή των ειδικών.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας ότι μετά το πέρας των πέντε ημερών σε απομόνωση, πιθανόν να υπάρχει σύσταση για χρήση μάσκας για άλλες πέντε ημέρες.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, αν η Επιτροπή λάβει τις σχετικές αποφάσεις, η κυβέρνηση θα τις αποδεχτεί.

Σημειώνεται ότι χθες, Δευτέρα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι συστήνουν να μειωθεί το χρονικό διάστημα καραντίνας των Αμερικανών που έχουν προσβληθεί από την Covid-19 σε πέντε ημέρες, αντί για 10 που ήταν μέχρι σήμερα, εφόσον όμως είναι ασυμπτωματικοί.

Μετά το πέρας των 5 ημερών σε απομόνωση, θα πρέπει να φορούν μάσκα για άλλες πέντε ημέρες, εφόσον βρίσκονται κοντά σε άλλους ανθρώπους.

Σύμφωνα με τα CDC, όσοι έχουν κάνει και την τρίτη, αναμνηστική δόση του εμβολίου δεν χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα αν εκτεθούν στον νέο κορωνοϊό, αλλά πρέπει να φορούν μάσκα για 10 ημέρες μετά την έκθεσή τους.

Ανοικτό το ενδεχόμενο χρονικής μετάθεσης των μέτρων νωρίτερα

Δεδομένης της χθεσινής έξαρσης των κρουσμάτων και με τον αριθμό των μολύνσεων να αναμένεται να σπάσει σήμερα κάθε ρεκόρ -σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπερβούν τις 18.000- ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε... ορθάνοικτο το ενδεχόμενο εφαρμογής των ήδη ανακοινωμένων μέτρων περιορισμού στην εστίαση και τη διασκέδαση εντός αυτής της εβδομάδας.

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, η επιτροπή των Ειδικών θα συνεδριάσει αύριο στις 12:00 για να επαναξιολογήσει την κατάσταση λόγω της αύξησης των κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα, είπε αναφορικά με την πιθανότητα εφαρμογής των μέτρων νωρίτερα: «Σταθμίζουμε τα δεδομένα. Περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων. Βρισκόμαστε σε εγρήγορση. Αφού ακούσουμε αύριο τις αποφάσεις των ειδικών, θα κάνουμε αυτό που πρέπει στον ενδεδειγμένο χρόνο», ενώ διευκρίνισε: «Το βασικό ζήτημα θα είναι η χρονική μετάθεση και όχι καινούρια μέτρα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ