ΕΛΛΑΔΑ

Υπεγράφη στην Ολυμπία η ολυμπιακή εκεχειρία

Υπεγράφη στην Ολυμπία η ολυμπιακή εκεχειρία
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με τη συμμετοχή του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής,  Τόμας Μπαχ, το απόγευμα της Τετάρτης, στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, υπεγράφη η διακήρυξη της ολυμπιακής εκεχειρίας.

 

Στην τοποθέτησή του κατά την έναρξη της τελετής, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολύμπιας, Ευθύμιος Κοτζιάς, ανέφερε: «σας υποδεχόμαστε σε αυτά τα ιερά χώματα που γέννησαν τα μεγάλα ολυμπιακά ιδεώδη της ανθρωπότητας, τα οποία όλοι εμείς σήμερα οφείλουμε να τα υπηρετήσουμε και να τα μεταλαμπαδεύσουμε στους νεώτερους».

Επίσης είπε ότι «ξεκινάμε από εδώ όλοι μαζί σήμερα, με συμβολικό τρόπο, μια μεγάλη προσπάθεια, που θα κορυφωθεί το καλοκαίρι με την πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας και ελπίζουμε πως θα είναι η αρχή ενός παγκόσμιου κινήματος για την εκεχειρία, κατά την διάρκεια τουλάχιστον των Ολυμπιακών Αγώνων.»

Ο διευθυντής του διεθνούς κέντρου Ολυμπιακής εκεχειρίας Κωνσταντίνος Φίλης, υπογράμμισε ότι «σήμερα στέλνεται ένα ισχυρό μήνυμα σε όλο τον κόσμο, για την αναγκαιότητα τήρησης της παύσης των εχθροπραξιών, πριν, κατά την διάρκεια, και έως επτά ημέρες μετά το τέλος των Ολυμπιακών και παραολυμπιακών αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο», αναφέρει το δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

OLUMPIAKH EKEXEIRIA2

Η αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας Φάνη Πάλλη–Πετραλιά, τόνισε στον χαιρετισμό της ότι «η λέξη εκεχειρία είναι σήμερα η πιο επίκαιρη λέξη, είναι λέξη μαγική, μέσα από την οποία μπορεί να ξεφύγει η ανθρωπότητα από τα σημερινά της δεινά με τους εμφύλιους πολέμους και τα προσφυγικά κύματα και ως εκ τούτου να προσφέρει λύτρωση».

Στη συνέχεια οι δήμαρχοι Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιος Κοτζιάς, Ηλίδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος και Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης, υπέγραψαν την συμβολική διακήρυξη της ολυμπιακής εκεχειρίας.

Ακολούθησαν οι υπογραφές του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ, του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρου Καπράλου, του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρου Κούβελου, του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, της βουλευτού της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη, του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα, του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, και της αντιπρόεδρου του Διεθνούς Ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας Φάνης Πάλλη-Πετραλιά
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν πρεσβευτές ξένων κρατών, βουλευτές, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης εκπρόσωποι φορέων κ.α.

Πριν από την εκδήλωση στρατιώτες-αθλητές που συμμετείχαν σε εκδήλωση στο αίθριο του παλαιού δημαρχείου, κατέθεσαν συμβολικά τα όπλα.

Στο μεταξύ, παρουσία επισήμων και πλήθος κόσμου, παρουσιάστηκε σήμερα το βράδυ στην αίθουσα αετωμάτων του Μουσείου Αρχαίας Ολυμπίας και σε ζωντανή αναμετάδοση στον αύλειο χώρο, η παράσταση «Μαρμαρωμένες Τρωάδες». Επρόκειτο μία σκηνική αφήγηση, με αφορμή τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, σε μετάφραση Μιχάλη Κακογιάννη, με τη χρήση οπτικών και ηχητικών πολυμέσων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ