ΕΛΛΑΔΑ

Νέα μέτρα: Εστίαση και διασκέδαση έως τα μεσάνυχτα και χωρίς μουσική από την Πέμπτη

Νέα μέτρα: Εστίαση και διασκέδαση έως τα μεσάνυχτα και χωρίς μουσική από την Πέμπτη
Εξαίρεση αποτελεί μόνο η παραμονή της Πρωτοχρονιάς με τα καταστήματα να μένουν ανοιχτά έως τις 2.00 το πρωί AP Photo/Petros Giannakouris

Την επίσπευση εφαρμογής της νέας δέσμης περιοριστικών μέτρων προς ανάσχεση της διασποράς της πανδημίας επιφέρει η εκρηκτική άνοδος των κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον, με το νέο πλαίσιο λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης να τίθεται σε ισχύ από τις 6.00 το πρωί της Πέμπτης αντί της 3ης Ιανουαρίου ως είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Συγκεκριμένα, βάσει των ανακοινώσεων του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, τα μέτρα που εφαρμόζονται στους χώρους εστίασης και διασκέδασης είναι τα εξής:

  • Το ωράριο λειτουργίας είναι καθημερινά έως τις 24.00
  • Απαγορεύεται η μουσική
  • Στα τραπέζια θα επιτρέπονται έως έξι άτομα
  • Επιτρέπονται μόνο καθήμενοι

Εξαίρεση αποτελεί μόνο η παραμονή της Πρωτοχρονιάς, με τα καταστήματα να μένουν ανοιχτά έως τις 2.00 το πρωί υπό τους ίδιους περιοριστικούς όρους.

Παράλληλα, ο κ. Πλεύρης επισήμανε πως απαγορεύεται η διοργάνωση οποιασδήποτε συνάθροισης με χαρακτηριστικά πάρτι, είτε σε ιδιωτικό ή σε δημόσιο χώρο.

Σημείωσε ακόμη, υπό τη φως της ταχείας διασποράς της παραλλαγής Όμικρον, πως υπάρχει ισχυρή σύσταση προς όλους να κάνουν τεστ πριν παραστούν σε γιορτινά οικογενειακά τραπέζια.

Συνολικά, σχετικά με την κατάσταση στο εθνικό σύστημα Υγείας, ο κ. Πλεύρης είπε ότι βρίσκεται υπό πίεση και κυρίως νοσηλεύονται ασθενείς που νοσούν από τη μετάλλαξη Δέλτα, και υπολογίζοντας όλους τους παράγοντες, όπως την υπερ-μετάδοση της Όμικρον, έχει επέλθει συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα να στηρίξει το σύστημα εφόσον χρειαστεί με κλίνες και προσωπικό.

Ο υπουργός Υγείας απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν· τόνισε ότι τα εμβόλια καλύπτουν την παραλλαγή Όμικρον και δεν πρέπει να διασπείρονται ψευδείς ειδήσεις περί του αντιθέτου.

Παράλλα, κατά της ανακοινώσεις από το υπουργείο Υγείας σημείωσε πως η κυβέρνηση θα επανεκτιμήσει όλο το πλαίσιο και ως προς την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και για τον χρόνο ισχύος των πιστοποιητικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ