ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - PCR τεστ: Ποιοι πρέπει να τα κάνουν, ποιος θεωρείται στενή επαφή

Τι ισχύει με το πιστοποιητικό νόσησης AP Photo/Jean-Francois Badias (Φωτογραφία αρχείου)

Λόγω της ραγδαίας αύξησης στη ζήτηση PCR τεστ και rapid test τις τελευταίες ημέρες που προκαλεί ουρές σε Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, φαρμακεία και διαγνωστικά κέντρα, οι ειδικοί τονίζουν ότι σε PCR τεστ καλούνται οι ανεμβολίαστοι προκειμένου να πάρουν τα πιστοποιητικό νόσησης, ενώ για τους πλήρως εμβολιασμένους αρκεί το θετικό rapid test.

«Μόνο οι ανεμβολίαστοι που νοσούν για πρώτη φορά και επιθυμούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσουν το θετικό rapid με PCR, γεγονός που δεν έχει κανένα νόημα να γίνεται σε ανθρώπους που είναι πλήρως εμβολιασμένοι», ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, στην τελευταία τακτική ενημέρωση του 2021 για την πορεία της πανδημίας.

ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος,σε σημερινές δηλώσεις του είπε ότι «δεν υπάρχει επιστημονικός λόγος να περιμένουν οι πολίτες 2 – 3 ώρες σε μια ουρά».

«Το PCR να αφήνεται σε αυτούς που έχουν συμπτώματα, και παρότι έχουν συμπτώματα, βγαίνουν αρνητικά τα rapid» δήλωσε χαρακτηστικά.

Πότε θεωρείται στενή η επαφή με κρούσμα

Στενή επαφή με κρούσμα κορωνοϊού, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, θεωρείται όταν:

  • κάποιος έχει έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με κάποιον που ασθενεί με κορωνοϊό σε απόσταση κάτω των 2 μέτρων για 15 λεπτά.
  • κάποιος έχει βρεθεί σε κλειστό χώρο με κρούσμα για πάνω από 15 λεπτά

Τι ισχύει για τα πιστοποιητικά νόσησης

Το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται μόνο κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη
μέθοδο PCR για κορωνοϊό COVID-19, εντός 14 ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 90 ημέρες.

Ειδικότερα, τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 30.6.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν
ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) παραμένουν σε ισχύ έως 180 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό
έλεγχο και πάντως όχι πέραν της 31ης Ιανουαρίου 2022.

Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) διαρκεί 90 ημέρες.

Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο.

Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις 90 ημέρες συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης