ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Έρχεται στην Ελλάδα το φάρμακο κατά της Covid - Σε ποιους θα χορηγηθεί

Κορωνοϊός: Έρχεται στην Ελλάδα το φάρμακο κατά της Covid - Σε ποιους θα χορηγηθεί
Tο φάρμακο κατά της covid θα δίνεται στους ασθενείς αμέσως μετά τη διάγνωση, προκειμένου να εμποδίσει τον ιό να αναπαραχθεί Merck & Co. via AP, File

Σε περίπου 10 ημέρες θα αρίσει να χορηγείται σε ασθενείς στην Ελλάδα το αντιικό φάρμακο κατά της Covid.

Η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα καθορίσει το πλαίσιο χορήγησής του σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση. Θα δίνεται στους ασθενείς αμέσως μετά τη διάγνωση, προκειμένου να εμποδίσει τον ιό να αναπαραχθεί μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό και συνεπώς να «μπλοκάρει» την εξέλιξη της νόσου.

Η εκκίνηση χορήγησης φαρμάκου θα γίνει σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς στο πλαίσιο επιστημονικής μελέτης.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο παραλαμβάνει 5.000 χάπια της εταιρείας Merck, καθώς αναμένεται η έγκρισή του φαρμάκου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό (ΕΜΑ) μέσα στον Ιανουάριο.

«Με την εταιρία PFIZER», πρόσθεσε, είμαστε σε επαφή, ώστε όταν το χάπι της λάβει άδεια από τον EMA - αναμένεται από τέλη Ιανουαρίου, έως τα μέσα Φεβρουαρίου- να είμαστε από τις πρώτες χώρες που αρχές Μαρτίου θα το προμηθευτούν». Υπογράμμισε ωστόσο ότι το «εμβόλιο είναι αυτό που μας σώζει».

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα από τις πρώτες χώρες που θα παραλάβει το φάρμακο

Η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που θα παραλάβει τα νέα φάρμακα κατά του κορωνοϊού, τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

«Θα έχουμε πια στη διάθεσή μας πολύ σύντομα και τα καινούργια φάρμακα για τον κορωνοϊό τα οποία θα χορηγούνται τις πρώτες ημέρες από τη στιγμή που κάποιος διαγνωστεί (μετά και από τα μονοκλωνικά -είδα μάλιστα εδώ και την ταμπέλα για το πού χορηγούνται τα μονοκλωνικά στο νοσοκομείο), είναι φάρμακα τα οποία φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικά και κατά της μετάλλαξης Όμικρον. Θα είμαστε από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που θα τα παραλάβει και με βάση τα πρωτόκολλα τα οποία θα καθορίσουν οι ειδικοί θα μπορούμε να τα χορηγήσουμε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο «Σωτηρία» ο Μητσοτάκης: Σύντομα στην Ελλάδα τα νέα φάρμακα για τον κορωνοϊό

Έγκριση από τον FDA και για το αντιικό χάπι της MSD

Τη χρήση του αντιικού χαπιού της φαρμακοβιομηχανίας MSD (σ.σ. αμερικανική ονομασία Merck) στη θεραπεία έναντι της νόσου Covid-19 ενέκρινε στις 23 Δεκεμβρίου, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των Ηνωμένων Πολιτειών, ένα 24ωρο μετά την έγκριση του ανάλογου χαπιού που έχει αναπτύξει η Pfizer.

Το σκεύασμα της Merck μολνοπιραβίρη (molnupiravir), το οποίο ανέπτυξε από κοινού με τη Ridgeback Biotherapeutics, έδειξε να μειώνει τις νοσηλείες και τους θανάτους περίπου κατά 30% σε κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο στην αρχή της ασθένειας.

Ο FDA ενέκρινε τη χρήση του φαρμάκου που λαμβάνεται από το στόμα για τη θεραπεία ήπιας έως μέτριας μορφής Covid από ενήλικες που κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά, και από εκείνους που δεν έχουν πρόσβαση σε εναλλακτικές θεραπείας για την Covid-19 ή δεν είναι κλινικά κατάλληλες για αυτούς.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει συνάψει συμβόλαιο αγοράς έως πέντε εκατομμυρίων δόσεων του φαρμάκου για 700 δολάρια ανά δόση.

Το φάρμακο δεν εγκρίνεται για χρήση σε ασθενείς κάτω των 18 ετών επειδή η μολνοπιραβίρη μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη οστών και χόνδρων, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο FDA.

Ως προς το χάπι της Pfizer με την ονομασία Paxlovid, τα δεδομένα από την κλινική δοκιμή της Pfizer έδειξαν ότι το αντιιικό σχήμα δύο φαρμάκων που προτείνεται ήταν κατά 90% αποτελεσματικό όσον αφορά την πρόληψη νοσηλείας και θανάτου σε ασθενείς που αντιμετώπιζαν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή νόσο. Τα πρόσφατα εργαστηριακά δεδομένα υποδηλώνουν ότι το φάρμακο διατηρεί την αποτελεσματικότητά του και απέναντι στην Όμικρον.

Η FDA ενέκρινε το σκεύασμα, που λαμβάνεται από το στόμα, για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών υψηλού κινδύνου και παιδιατρικών ασθενών ηλικίας τουλάχιστον 12 ετών, εκτός νοσοκομείου. Η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει αμέσως τις παραδόσεις στις ΗΠΑ και να αυξήσει την πρόβλεψη παραγωγής στα 120 εκατομμύρια θεραπευτικά σχήματα, από 80 εκατομμύρια, εντός του 2022.

Η σύμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης προβλέπει ότι το κάθε θεραπευτικό σχήμα θα κοστίζει 530 δολάρια. Οι ΗΠΑ έχουν παραγγείλει 10 εκατομμύρια θεραπευτικά σχήματα μέχρι στιγμής.

Τα χάπια της Pfizer, που θα λαμβάνονται συνδυαστικά με το παλαιότερο αντιιικό φάρμακο ριτοναβίρη, θα πωλούνται με την εμπορική ονομασία Paxlovid. Τα χάπια θα πρέπει να λαμβάνονται κάθε 12 ώρες, για πέντε ημέρες, λίγο αφού εμφανιστούν τα συμπτώματα της Covid-19.

Η Pfizer ανέφερε ότι σκοπεύει να υποβάλει μια νέα αίτηση στην FDA εντός του 2022 ζητώντας την πλήρη έγκριση των ρυθμιστικών αρχών για το φάρμακό της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ