ΕΛΛΑΔΑ

Θεοδωρίδου: Ανεπαρκείς οι δύο δόσεις εμβολιασμού για την Όμικρον, αναγκαία τρίτη δόση

Θεοδωρίδου: Ανεπαρκείς οι δύο δόσεις εμβολιασμού για την Όμικρον, αναγκαία τρίτη δόση
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους INTIME

Για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης Όμικρον μίλησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου σημειώνοντας πως οι μελέτες συγκλίνουν ότι αυτή είναι μειωμένη ως προς τις άλλες παραλλαγές. Επεσήμανε πως οι δύο δόσεις είναι ανεπαρκείς κατά της νέας παραλλαγής, ενώ με τρεις δόσεις η προστασία είναι άμεση αν και δεν είναι ακόμα γνωστή η διάρκεια.

Παραθέτοντας, μάλιστα, πρόσφατη μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο, είπε πως αυτή δείχνει ότι η τρίτη δόση προφυλάσσει κατά 90% από την εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Η ταχεία επικράτηση της Όμικρον έχει προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις στη διαχείριση της πανδημίας παγκοσμίως, τόνισε στην αρχή της ενημέρωσης η κ. Θεοδωρίδου. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παραμένει αισιόδοξος, καθώς όπως αναφέρει ο επικεφαλής του, το 2022 θα τελειώσει η οξεία φάση της πανδημίας.

Όπως εξήγησε, η πορεία της παραλλαγής Όμικρον έχει καταστήσει απαραίτητη την μελέτη της ανοσολογικής διαφυγής, δηλαδή της μη εξουδετέρωσης του ιού από αντισώματα που παράγονται είτε με τον εμβολιασμό είτε με την νόσηση.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «το αντικείμενο αυτό της επιστημονικής έρευνας είναι πολύπλοκο κυρίως λόγω της διαφορετικής ανοσιακής κατάστασης του υπό μελέτη πληθυσμού αλλά και λόγω της διαφορετικής μεθοδολογίας και ορισμών, τα διάφορα εμβολιαστικά σχήματα».

Η άμυνά μας δεν εξαρτάται μόνο από τα εξουδετερωτικά αντισώματα αλλά και από την κυτταρική ανοσία, σημείωσε λέγοντας πως η πραγματικότητα εξελίσσεται παράλληλα με τις επιστημονικές μελέτες.

Η αυξημένη μεταδοτικότητα και η ήπια νόσος είναι γεγονός. Η συμπωματολογία επιβεβαιώνει μελέτες, ότι ο ιός πολλαπλασιάζεται ταχύτατα στο ανώτερο αναπνευστικό, αλλά με βραδύτερο ρυθμό στους πνεύμονες, είπε και εξέφρασε αισιοδοξία ότι η Όμικρον μπορεί να συμβάλλει στη θετική εξέλιξη και πορεία της πανδημίας.

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών, η πρόεδρος της Επιτροπής επανέλαβε πως τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή και οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι οι αναμενόμενες.

Αναφερόμενη σε άλλη μελέτη στους εφήβους ηλικίας 11 έως 17 ετών είπε ότι φάνηκε πως οι εμβολιασμένοι έχουν σημαντική αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της λοίμωξης σε έρευνα που έγινε σε πραγματικές συνθήκες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι όσον αφορά τους εφήβους 11 έως 17 ετών, επί του παρόντος δεν τίθεται θέμα για επαναληπτική τρίτη δόση παρά μόνο για όσους έχουν σοβαρά νοσήματα και ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Συλλοιμώξεις

Αναφορικά με τις συλλοιμώξεις, είπε ότι αυτές μπορούν να συμβούν και να επιβαρύνουν ευάλωτα άτομα όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι. Τόνισε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να αποτελεί υπενθύμιση για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης, αντί να προκαλεί επιπλέον άγχος.

Στόχος είναι η ενδημικότητα του ιού. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να συνεργαστούν επιστήμη και παγκόσμια κοινότητα.

Παρακολουθείστε την ενημέρωση:

Ζαούτης: Το 70% των νέων νοσηλειών οφείλονται στην Όμικρον

Από πέντε περιφέρειες της χώρας έχει καταγραφεί, ότι ο μέσος όρος κρουσμάτων είναι κοντά στο 70% με την μετάλλαξη Όμικρον. Παρόμοια εικόνα παρατηρείται και στις νοσηλείες στην Αττική, όπου περίπου το 70% είναι Όμικρον, ανέφερε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Θεοκλής Ζαούτης, ο οποίος συμμετείχε στην την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Πρόσθεσε ότι η νοσηρότητα είναι χαμηλότερη - και φαίνεται ότι το ίδιο ισχύει και για την θνητότητα. Σχετικά με τα test, είπε ότι θετικό PCR προκύπτει από 95% θετικού rapid test, σημειώνοντας ότι τα rapid test είναι αξιόπιστα σχετικά με την Όμικρον.

Θεμιστοκλέους: Το 62% των δικαιούχων έχει κάνει την τρίτη δόση

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους υπογράμμισε πως έχει ξεπεραστεί ο αριθμός των 17.600.000 εμβολιασμών στη χώρα.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, το 71,3% του πληθυσμού της χώρας έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση ενώ το 67,3% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του. Σχετικά με την τρίτη δόση, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως το 60% των δικαιούχων την έχει λάβει.

Παράλληλα, ενημέρωσε πως έχουν προγραμματιστεί 85.500 ραντεβού για εμβολιασμό παιδιών, ενώ περισσότερα από 21.500 παιδιά έχουν εμβολιαστεί.

Σε ερώτηση που έγινε για την επάρκεια των εμβολίων για τα παιδιά, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε πως υπάρχουν εμβόλια ενώ γίνονται διαρκώς νέες παραλαβές με αποτέλεσμα να ανοίγουν διαρκώς slots για ραντεβού στο σύστημα.

Από την ημέρα ανακοίνωσης της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 60 ετών, έχουν κλειστεί 160.000 ραντεβού πρώτης δόσης, ενώ το ποσοστό των 60 ετών που έχει εμβολιαστεί μαζί και με τα ραντεβού που έχουν κλειστεί ανέρχεται στο 88,3%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ