ΕΛΛΑΔΑ

Συγκρατημένοι στις αγορές τους οι καταναλωτές για το πασχαλινό τραπέζι

Συγκρατημένοι στις αγορές τους οι καταναλωτές για το πασχαλινό τραπέζι
Βαρβάκειος αγορά EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Μειωμένη φαίνεται η κίνηση στη Βαρβάκειο αγορά, με τους κρεοπώλες να κάνουν λόγο για πτώση της κίνησης ως και 25% σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η κίνηση είναι μειωμένη αυτή την εβδομάδα, καθώς οι καταναλωτές δεν έχουν ακόμη πάρει το πολυπόθητο δώρο του Πάσχα, κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι φειδωλοί στις αγορές τους.

Οι τιμές στη Βαρβάκειο κυμαίνονται στα 6,90 ευρώ για το κατσίκι και στα 6,00€ το αρνί με τους κρεοπώλες να τονίζουν πως οι τιμές θα πάρουν την πάνω "βόλτα" την ερχόμενη εβδομάδα.

Η πληρωμή του δώρου Πάσχα που αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα, εκτιμάται ότι θα "θερμάνει" την πασχαλινή αγορά, με τους καταναλωτές να κάνουν τα ψώνια τους έστω και την τελευταία στιγμή για το πασχαλινό τραπέζι.

Ανησυχία για την επάρκεια των αμνοεριφίων

«Καμπανάκι» για την επάρκεια των αμνοεριφίων στην ελληνική αγορά κρούουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, λίγες μόλις μέρες πριν το Πάσχα, αφενός γιατί καταγράφεται μείωση κατά 30% της παραγωγής εμπορεύματος κι αφετέρου γιατί σημειώθηκαν πολλές πρόωρες εξαγωγές σε ευρωπαϊκές χώρες λόγω του Πάσχα των Καθολικών.

Δεν αποκλείεται μάλιστα το αμνοερίφιο να είναι ακριβότερο φέτος για τους καταναλωτές, δεδομένου ότι οι έλληνες κτηνοτρόφοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μην πουλήσουν αμνοερίφια σε τιμή κάτω των 6 ευρώ/κιλό την περίοδο του Πάσχα, τη στιγμή που το κόστος εκτροφής, όπως υποστηρίζουν, υπερβαίνει τα 7 ευρώ.

Εντείνονται οι έλεγχοι στην πασχαλινή αγορά

Ο ΕΦΕΤ προβλέπει την εντατικοποίηση των ελέγχων που διενεργούνται στην αγορά των τροφίμων κατά την περίοδο του Πάσχα με κύριο γνώμονα να προστατευθεί η υγεία των καταναλωτών από κινδύνους αλλά και τα συμφέροντά τους από πρακτικές υπονόμευσης.

«Προς την κατεύθυνση αυτή, μετά από συσκέψεις και με άλλες αρμόδιες αρχές, τόσο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, προωθεί τον συντονισμό των δράσεων με στόχο την επαρκή κάλυψη της αγοράς και τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων.

Οι παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες τις ημέρες του Πάσχα μάς οδηγούν σε αγορά και κατανάλωση κυρίως φρέσκων, μη τυποποιημένων προϊόντων. Η σωστή επιλογή τους και η προσεκτική διαχείριση στο σπίτι (μαγείρεμα, συντήρηση) βοηθούν στη διατήρηση των πλεονεκτημάτων της παραδοσιακής μας διατροφής αλλά και στην αποφυγή των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία και στα οικονομικά συμφέροντα του καταναλωτή» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΦΕΤ.

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

• Αγοράστε από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.

• Αγοράστε κρέας που είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες
και όχι εκτός ψυγείου ή εκτεθειμένο σε σκόνη, έντομα και μικρόβια.

• Δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην
καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου απ’ όπου προμηθεύεστε τρόφιμα.

• Εξετάζετε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων και τις ενδεικτικές
πινακίδες πώλησης.

Τι πρέπει να προσεχθεί κατά την προμήθεια αμνοεριφίων, σπλάχνων και κρέατος

• Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, όπως και για τα προερχόμενα από
κοινοτικές χώρες, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα «τυρκουάζ»(«λαμπρό κυανούν») ή ερυθρό «allura» και ωοειδές σχήμα.

• Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν
υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα καστανό, δηλαδή την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλογράμμου στο εσωτερικό της οποίας επίσης αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.

• Κάθε σφάγιο πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.

• Τα σπλάχνα να μη φέρουν οζίδια και κύστεις, να μην παρουσιάζουν μεταβολές του
χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον. Επιπλέον, στα κατεψυγμένα, έλεγχος στην ημερομηνία κατάψυξης και λήξης του προϊόντος.

Τι προσέχουμε κατά την προμήθεια αυγών

• Τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως ημερομηνία ωοτοκίας,
ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης, ημερομηνίας λήξης.

• Για την καλή συντήρηση διατηρήστε τα αυγά σε δροσερό χώρο.

Τι πρέπει να προσέξουμε κατά την προμήθεια σοκολατένιων αυγών

• Για την αγορά σοκολατένιων αυγών που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά, ισχύουν οι
γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεσηαπό σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.

• Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των
σοκολατένιων αυγών, όπως παιχνίδια μικρών διαστάσεων, (μπορεί να προκληθεί πνιγμός) και στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (σοκολάτα γάλακτος, υγείας) και της ημερομηνίας ανάλωσης.

Τι ισχύει για τις βαφές των αυγών

• Οι χρησιμοποιούμενες διακοσμητικές βαφές αυγών είναι οι επιτρεπόμενες.

• Να βάφονται μόνο τα αυγά που έχουν παραμείνει ακέραια κατά το βρασμό.

• Να ακολουθούνται οι οδηγίες χρώσης που αναγράφονται στις συσκευασίες.

Παρακαλούνται, τέλος, οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους και στην περίπτωση που διαπιστώσουν διάθεση υποβαθμισμένων, ακατάλληλων, αλλοιωμένων τροφίμων ή αντιμετωπίσουν φαινόμενα εξαπάτησης ή παραπλάνησής τους να απευθύνονται στον ΕΦΕΤ και στο πενταψήφιο νούμερο 11717.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ