ΕΛΛΑΔΑ

Μετάλλαξη Όμικρον: Επιφυλάξεις ειδικών για το πρωτόκολλο στα σχολεία

Μετάλλαξη Όμικρον: Επιφυλάξεις ειδικών για το πρωτόκολλο στα σχολεία
Η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας δεν ήταν ομόφωνη ΙΝΤΙΜΕ

Το άνοιγμα των σχολείων εν μέσω «εκτόξευσης» των κρουσμάτων που οφείλεται στην υπερμεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον έχει προκαλέσει ανησυχία και προβληματισμό μεταξύ γονέων, καθώς υπάρχει μερίδα ειδικών που εκφράζει επιφυλάξεις και αντιρρήσεις στις αποφάσεις που ελήφθησαν από την κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας δεν ήταν ομόφωνη. Κάποια μέλη της Επιτροπής διαφώνησαν με το να παραμείνει ως έχει η προϋπόθεση 50%+1 κρούσματα για το κλείσιμο σχολικού τμήματος, ζητώντας αυτό το ποσοστό να μειωθεί στο 30%+1. Παράλληλα, κάποιοι άλλοι ζήτησαν το άνοιγμα των σχολείων να μετατεθεί κατά μία εβδομάδα.

Καπραβέλος: Αδιανόητο να προτιμά κανείς ανοιχτά σχολεία από κλειστά νοσοκομεία

Την ίδια ώρα, μεταξύ των επιστημόνων που εκφράζουν ανοιχτά αντιρρήσεις για το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου είναι ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος. Όπως εξήγησε, είναι αδιανόητο να προτιμά κανείς ανοικτά σχολεία και κλειστά νοσοκομεία.

Ο κ. Καπραβέλος, μιλώντας στο MEGA, τόνισε: «Δεν υπάρχει κανένας γονιός που να θέλει ανοιχτά σχολεία και κλειστά νοσοκομεία. Σήμερα είχαμε 57 εισαγωγές, η σημερινή εφημερία ήταν πολύ δύσκολη. Οι μονάδες είναι καλυμμένες στο 100%, υπάρχουν άρρωστοι, διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, που προσπαθούμε να τους διαχειριστούμε. Αυτή τη στιγμή δεν κατανοώ τη συζήτηση που έχει προκύψει. Δε ζητήσαμε κλείσιμο των σχολείων, ούτε των αθλητικών διοργανώσεων, ζητήσαμε απεγνωσμένα να μείνουν ανοιχτά τα νοσοκομεία».

«Για μας προέχει η ανθρώπινη ζωή, δεν κατανοώ γιατί υποβαθμίζεται η αξία της ανθρώπινης ζωής. Ο αριθμός των νεκρών ειδικά με τα δεδομένα που θα προκύψουν, είναι ανησυχητικός, δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στα θύματα και στους αρρώστους εκτός ΜΕΘ, και στην υποβάθμιση των άλλων ασθενειών που αντιμετωπίζονται στο νοσοκομείο και να μην συζητάμε μία μικρή παράταση του ανοίγματος των σχολείων».

«Δεν γίνεται να μην μας ανησυχεί η θνητότητα στην Ελλάδα. Η οριστική λύση είναι ο εμβολιασμός, ωστόσο, η πολιτεία αρνείται να προχωρήσει στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα», κατέληξε ο κ. Καπραβέλος.

Παυλάκης για σχολεία: Τσουνάμι που μπορεί να φέρει καταστροφή

Με τη σειρά του, με μία αιχμηρή ανάρτηση στο Facebook, o γιατρός-ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, θεωρεί λανθασμένη μία τέτοια απόφαση και προειδοποιεί ότι το άνοιγμα στις 10 Ιανουαρίου θα προκαλέσει μεγάλη διασπορά στους μαθητές και τους γονείς και θα οδηγήσει σε νέα κλεισίματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ολόκληρη η ανάρτηση:

«Για τα σχολεία: Να ανοίξουν. Θα κολλήσουν όλα τα παιδιά, δηλαδή σε μερικές μέρες θα κλείσουν πολλές τάξεις αν βγει ο κανόνας ότι η τάξη κλείνει με 30% μολυσμένους. Άρα η διδακτική διαδικασία θα διαταραχτεί σοβαρά και γρήγορα, οι γονείς θα πρέπει να έχουν απρόβλεπτα προβλήματα από τη μόλυνση που θα επηρεάζει τη δουλειά τους.

Τα μολυσμένα παιδιά θα γυρίσουν και θα κάτσουν στο σπίτι, όποτε όλοι οι υπόλοιποι στο σπίτι θα μολυνθούν και θα νοσήσουν.

Τι θα γίνει αν καθυστερήσει το άνοιγμα των σχολείων για 1-2 εβδομάδες? Η ελπιδα είναι ότι θα περάσει γρήγορα η κορυφή του επιδημικού κύματος και τα σχολεία θα ανοίξουν σίγουρα κάτω από καλύτερες συνθήκες. Όπως έχουμε πει, το τσουνάμι δεν βαστάει πολύ αλλά μπορεί να αφήσει πίσω του καταστροφή. Οι λιγότερες μολύνσεις θα βοηθήσουν την ταχύτερη λήξη του τσουναμιου. Θα γλυτώσουν επίσης όσα σπιτικά έχουν μείνει αμόλυντα αν τα παιδιά τους δεν γυρίσουν μολυσμένα. Θα γλυτωσουν και εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά την μόλυνση πριν εμβολιαστούν.

Τα περασμένα χρόνια σας έλεγα περιμένετε να μολυνθειτε εμβολιασμένοι. Κάντε πρώτα το εμβόλιο γιατί αυτό θα δώσει τεράστια προστασία. Αυτό βγαίνει αληθινό. Τώρα για 1-2 εβδομάδες μας έπιασε η βιασύνη να μολύνουμε όλα τα παιδιά πριν εμβολιαστούν. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα πολλές παιδιατρικές περιπτώσεις.

Τα μακροχρόνια επακόλουθα της μόλυνσης δεν είναι γνωστά, αλλά ξέρουμε ότι ο ιός αφήνει πολλά προβλήματα σε ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που έχουν χρόνια νόσο.

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί όσοι ξέρουν από οικονομικά της υγείας δεν εξηγούν στην κυβέρνηση το συνολικό κόστος της επιδημίας που είναι χαμένες ζωές, χαμένα χρόνια εργασίας, υποστήριξη χρόνιων ασθενών κλπ. Από αυτή τη σκοπιά, περιοριστικα μέτρα και κλεισιματα που διαρκούν εβδομάδες ακούγονται πολύ συμφέροντα από οικονομικής απόψεως.

Υποθέτω ότι οι επιδημιολόγοι των επιτροπών κάνουν εισήγηση στην κυβέρνηση, τώρα άκουσα ότι η κυβέρνηση θα κάνει την εισήγηση και οι επιδημιολόγοι θα την εγκρίνουν. Ιδωμεν...»

Τζανάκης: «Εδώ με μια θεομηνία κρατάμε τα παιδιά 3-4 μέρες στο σπίτι»

Την άποψή του ότι θα ήταν καλύτερο να παραταθεί η επανέναρξη της λειτουργίας των σχολείων, αντί να ανοίξουν τα σχολεία με αυξημένα τεστ, επανέλαβε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Open.

Όπως ανέφερε, πρόκειται πράγματι για μία δύσκολη απόφαση, ωστόσο τόνισε πως η υγειονομικά ασφαλέστερη επιλογή θα ήταν η αναβολή της επαναλειτουργίας των σχολείων, με δεδομένο ότι «δε χάνουμε και τίποτα περιμένοντας μία εβδομάδα».

Σχολίασε ακόμα: «Πολλοί λένε για τα παιδιά που θα χάσουν πάλι μία εβδομάδα. Μα όταν γίνεται μια θεομηνία ή οτιδήποτε, τα κρατάμε τα παιδιά 3-4 μέρες στο σπίτι. Ε, δεν είναι και η πρώτη φορά που τα παιδιά θα παρατείνουν τις διακοπές τους 3, 4, 5 μέρες. Δεν είναι πολύ, δεν κάνει ζημιά. Έχω την αίσθηση ότι έτσι πάμε ασφαλεστερα. Πλην όμως, η επιτροπή σίγουρα έχει περισσότερα στοιχεία, και επιδημιολογικά και άλλα. Οποιαδήποτε απόφαση κι αν πάρει θα πρέπει να τη στηρίξουμε».

Τάκης Παναγιωτόπουλος: Δεν ήταν εισήγηση της Επιτροπής το 50%+1

Αίσθηση και πολιτική αντιπαράθεση έχει προκαλέσει, δε, η δήλωση του παιδίατρου -επιδημιολόγου, καθηγητή στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και μέλους της Επιτροπής Ειδικών Επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας Τάκη Παναγιωτόπουλου ότι η προϋπόθεση του 50%+1 που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα δεν αποτελούσε εισήγηση της Επιτροπής.

«Συζητήθηκε αλλά δεν εισηγήθηκε ποτέ» ανέφερε ο Τάκης Παναγιωτόπουλος στο Kontra Channel, εξηγώντας παράλληλα ότι το υπουργείο Υγείας έφερε ένα πακέτο μέτρων και η επιτροπή ενέκρινε όλο το πακέτο, αλλά «το 50%+1 δεν έχει επιδημιολογική λογική».

Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια της ενημερωτικής εκπομπής συμπέρανε πως: «Άρα ήταν απόφαση του υπουργείου και όχι της επιτροπής» για να λάβει την απάντηση από το μέλος της επιτροπής: «Ασφαλέστατα, ναι.»

Τη δήλωση σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νάσος Ηλιόπουλος, εξαπολύοντας βολές κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ