ΕΛΛΑΔΑ

Το «τσουνάμι» κρουσμάτων φέρνει συναγερμό στο ΕΣΥ και στο βάθος νέα μέτρα

Το «τσουνάμι» κρουσμάτων φέρνει συναγερμό στο ΕΣΥ και στο βάθος νέα μέτρα
Στην ουρά για ένα ράπιντ τεστ κορωνοϊού #CNNgrNews AP Photo/Thanassis Stavrakis

Σοβαρό «αποτύπωμα» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αφήνει η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον τις τελευταίες ημέρες. Το πρόβλημα που παρατηρείται στα νοσοκομεία είναι διπλό: αφενός σημειώνεται «εκρηκτική» αύξηση νέων εισαγωγών ασθενών covid, αφετέρου καταγράφονται πολλαπλά κρούσματα μεταξύ του υγειονομικού προσωπικού, κάτι που δημιουργεί κενά λόγω της πενθήμερης καραντίνας.

Τα στοιχεία από το μέτωπο της πανδημίας κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι, με τον δείκτη θετικότητας να εκτοξεύεται χθες στο 10,42% και να καταγράφονται 43.386 κρούσματα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το 90% των νέων κρουσμάτων φέρουν την «υπογραφή» της Όμικρον.

Κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, μιλώντας για τους υγειονομικούς που βγαίνουν «εκτός» λόγω Covid-19, μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, δήλωσε:

«Προχωράμε σε επιτάξεις, οι οποίες θα ξεκινήσουν τώρα και βοηθάει και ο ιδιωτικός τομέας με κλίνες για νοσηλείες ασθενών με Covid».

«Η αλήθεια είναι ότι πιέζονται πάρα πολύ τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων και είναι σημαντικό – να παρακαλέσω και πάλι – όταν έχουμε θετικό rapid δεν χρειάζεται να πάμε στο νοσοκομείο για PCR. Μπορούμε να κάνουμε rapid test σε οποιαδήποτε δομή και να μην πιέσουμε τα νοσοκομεία παραπάνω για πράγματα που δεν χρειάζονται» συμπλήρωσε.

«Φύλλα πορείας, αν δεν έχουν ξεκινήσει την Παρασκευή, σίγουρα μέχρι τη Δευτέρα θα έχουν ξεκινήσει» τόνισε η κυρία Γκάγκα.

Εξελίξεις αναμένονται παράλληλα και για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας τους τελευταίους μήνες.

Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται δεν θα τους δοθεί παράταση και θα βρεθούν εκτός ΕΣΥ εάν δεν έχουν εμβολιαστεί έως 31/3 θα βρεθούν εκτός του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνθήκες εξαιρετικής πίεσης.

Μέτρα για να μπει φρένο στην Όμικρον

Τις τελευταίες μέρες στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε σειρά συσκέψεων όπου και συζητήθηκε η στρατηγική που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα στη μάχη έναντι της Covid-19.

Το επόμενο δεκαήμερο η κυβέρνηση θα οριστικοποιήσει ποια μέτρα θα μπουν σε εφαρμογή και ήδη έχει ανακοινωθεί πως στις 16 Ιανουαρίου όσοι πολίτες άνω των 6Ο ετών δεν εμβολιαστούν θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα. Η συζήτηση για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους 50ρηδες πήρε μια μικρή μετάθεση, ώστε να υπάρξει μια πιο καθαρή εικόνα της διασποράς του ιού κατά την εορταστική περίοδο. Πάντως ανάλογη συζήτηση διεξάγεται ήδη σε σειρά ευρωπαϊκών κρατών και το μέτρο παραμένει ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα αν αυξηθεί το πρέσινγκ στα νοσοκομεία.

Βαρύτητα δίνεται και σε άλλους κρίσιμους τομείς, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για να μην υπάρξουν προβλήματα. Πάντως το γεγονός πως η καραντίνα για τους εμβολιασμένους που δεν έχουν συμπτώματα έχει περιοριστεί στις πέντε ημέρες από τις δέκα εκτιμάται πως διευκολύνει την κατάσταση και περιορίζει τα κενά που ενδεχομένως θα προκύψουν.

Στο επτάμηνο το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Επιπλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες, φέρεται να έχει «κλειδώσει» η λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού στο επτάμηνο με την απόφαση να αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Όσοι πολίτες είναι άνω των 18 ετών και δεν έχουν πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση του εμβολίου τους, θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι στον όγδοο μήνα από την χορήγηση και ως εκ τούτου δεν θα έχουν τα προνόμια των εμβολιασμένων.

«Εκτόξευση» εισαγωγών στα νοσοκομεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ σήμερα, Τετάρτη 5 Ιανουαρίου, καταγράφεται ρεκόρ νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία. Σε ένα 24ωρο σημειώθηκαν 641 εισαγωγές ασθενών (ημερήσια μεταβολή +41.81%), όταν ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 462 ασθενείς.

Παράλληλα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 628 (58.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 79.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 532 (84.71%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 96 (15.29%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.787 ασθενείς.

Πλέον εννέα στα 10 κρούσματα ανήκουν στην παραλλαγή της Όμικρον και στη χώρα μας, όπως τόνισε η Μίνα Γκάγκα. Επίσης, η θετικότητα έχει φτάσει πλέον στο 10,4 σημείωσε.

Ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε «εκρηκτική» αύξηση της τάξεως του 290%, ωστόσο ο αριθμός των θανάτων δείχνει σταθεροποίηση, καθώς καταγράφηκε μικρή μείωση της τάξης του 1%, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Πρόσθεσε ότι η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει υψηλή, με αύξηση στις εισαγωγές και σταθεροποίηση ωστόσο στους σκληρούς δείκτες. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έδειξε μείωση 4%, ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid έδειξε σημαντική επιδείνωση της τάξης του 34%, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων ανέβηκε στο 1,4.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ