ΕΛΛΑΔΑ

Θεοφάνεια: Με λαμπρότητα και μέτρα για τον κορωνοϊό οι εορτασμοί σε όλη τη χώρα

Θεοφάνεια: Με λαμπρότητα και μέτρα για τον κορωνοϊό οι εορτασμοί σε όλη τη χώρα
Στον Πειραιά δεκάδες ατρόμητοι νέοι έπεσαν στα κρύα νερά στο Όρμο Αφροδίτης, για τον Τίμιο Σταυρό ΙΝΤΙΜΕ

Με λαμπρότητα εορτάστηκαν σήμερα τα Θεοφάνεια σε όλη τη χώρα, ωστόσο και φέτος οι εορτασμοί ήταν υπό την σκιά του κορωνοϊού, με μέτρα προστασίας, μάσκες και αποστάσεις.

Την ευχή να είναι η τελευταία χρονιά που η μεγάλη εορτή των Θεοφανείων τελείται υπό αυτές τις συνθήκες, αλλά και την προτροπή όσοι δεν εμβολιάστηκαν να σπεύσουν να εμβολιαστούν, εξέφρασε από τη Μητρόπολη Αθηνών ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αθηνών τελέστηκε η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, στην οποία χοροστάτησε ο Μακαριώτατος, που άμα τη ολοκληρώσει της ευχήθηκε στους πιστούς χρόνια πολλά και καλή χρονιά.

Νωρίτερα, στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος, αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Πειραιάς

Στον Πειραιά δεκάδες ατρόμητοι νέοι έπεσαν στα κρύα νερά στο Όρμο Αφροδίτης, για τον Τίμιο Σταυρό, ενώ προηγήθηκε η Θεία Λειτουργία στον καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος.

Πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε να παρακολουθήσει τον αγιασμό των υδάτων, φορώντας τις μάσκες τους.

«Σήμερα είναι μία ημέρα ελπίδας και φώτισης για όλες και όλους. Το 2022 πρέπει και θα είναι μία χρονιά όπου θα αξιοποιήσουμε τα επιτεύγματα της επιστήμης, θα κερδίσουμε πίσω τη ζωή μας και θα νικήσουμε την πανδημία» τόνισε σε δήλωσή του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Εργαζόμαστε συστηματικά ώστε η νέα χρονιά να φέρει ανάπτυξη, ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής αλλά και συνέχεια των αλλαγών που βελτιώνουν τη ζωή κάθε πολίτη» προσέθσε ο υπουργός και ευχήθηξε χρόνια πολλά, υγεία και προκοπή για όλους, ήρεμες θάλασσες και καλά ταξίδια στους Έλληνες ναυτικούς.

«Σήμερα είναι μία μεγάλη γιορτή για την Ορθοδοξία και όλοι εμείς εδώ από τον Πειραιά, το πρώτο λιμάνι της χώρας, ήρθαμε να αγιάσουμε τα ύδατα και να κάνουμε δύο ευχές: να ευχηθούμε να είναι γαλήνιες οι θάλασσες για όλους τους ναυτικούς μας και να απαλλαγούμε όσο πιο γρήγορα από αυτόν τον υγειονομικό εφιάλτη που ζούμε» δήλωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κώστας Κατσαφάδος.

«Χρόνια πολλά και καλά με πολύ φως στη ζωή όλων μας» ευχήθηκε από την πλευρά της η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μηχαηλίδου. Τόνισε ότι «η σημερινή γιορτή των Θεοφανείων σηματοδοτεί την ελπίδα την αγάπη και την αισιοδοξία» προσθέτοντας: «Εύχομαι η φετινή χρονιά να είναι καλύτερη από την προηγούμενη με ίσες ευκαιρίες και χωρίς αποκλεισμούς για καμία και για κανέναν. Είμαστε εδώ ώστε να μην αφήσουμε κανέναν πίσω"

Θεσσαλονίκη

Την αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό ιερό ναό Γρηγορίου του Παλαμά, παρακολούθησε πλήθος επισήμων, ανάμεσα τους ο υφυπουργός Εσωτερικών τομέα Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και άλλοι βουλευτές Θεσσαλονίκης.

Λίγο μετά τις 11 πραγματοποιήθηκε η τελετή καθαγιασμού των υδάτων, με τη ρίψη του Σταυρού με μεγάλη συμμετοχή.

Πάτρα

Περισσότερα από 30 άτομα βούτηξαν σήμερα στα νερά του βόρειου λιμανιού της Πάτρας, για να πιάσουν τον σταυρό. Τελικά, τον σταυρό τον έπιασε ένας 23χρονος, ο οποίος στην συνέχεια τον παρέδωσε στον μητροπολίτη Πατρών, Χρυσόστομο.

Αμέσως μετά, ο μητροπολίτης δώρισε στο 23χρονο έναν σταυρό, ο οποίος με την σειρά του τον χάρισε σε μία 9χρονη, που είχε πέσει μαζί με τους υπόλοιπους κολυμβητές στα νερά του λιμανιού.

Μιλώντας για τη πράξη του 23χρονου, ο μητροπολίτης την χαρακτήρισε, «πολύ συγκινητική».

Σε δηλώσεις που έκανε ο 23χρονος ευχήθηκε υγεία και τύχη σε όλον τον κόσμο, ενώ όπως προσέθεσε, βουτάει στα νερά του λιμανιού, ανήμερα το Θεοφανείων, από το 2010, εκτός από πέρυσι που δεν επετράπη λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Ηράκλειο Κρήτης

Ένας 16χρονος έπιασε τον Τίμιο Σταυρό στο λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης, κατά τη διάρκεια του αγιασμού των υδάτων.

Ο Γιάννης Στεφανάκης αφιέρωσε το κατόρθωμά του σε όλο τον κόσμο.

«Εύχομαι καλή χρονιά σε όλο τον κόσμο, υγεία και καλή δύναμη», δήλωσε ο 16χρονος.

Μάλιστα, ανάμεσα στους τολμηρούς δύτες ήταν και τρεις κοπέλες, σύμφωνα με το creta24.gr.

Η ρίψη του Σταυρού και ο αγιασμός των υδάτων στο λιμάνι έγινε στις 11 το πρωί με την δέουσα λαμπρότητα και με μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Του αγιασμού των υδάτων προηγήθηκε ο Όρθρος, η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τίτου.

Εύβοια: 10χρονος μαθητής βούτηξε μόνος στη θάλασσα

Διαφορετικός σε σχέση με άλλες χρονιές είναι ο εορτασμός των Θεοφανείων στην παραλία του Αλμυροποτάμου στην Εύβοια.

Τα βλέμματα όλων στράφηκαν στον έναν και μοναδικό δεκάχρονο μαθητή ο οποίος βούτηξε στα παγωμένα νερά, βγάζοντας τον Σταυρό στη στεριά.

Ο 10χρονος πήρε την ευλογία του ιερέα, με τις εικόνες να προκαλούν συγκίνηση σε όσους βρέθηκαν στο λιμάνι του Αλμυροποτάμου.

Λάρισα

Στη Λάρισα η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού έγινε στην Γέφυρα του Πηνειού.

Πλήθος Λαρισαίων βρέθηκαν στην περιοχή γύρω από τη γέφυρα του Πηνειού δίπλα στον Άγιο Αχίλλιο όπου τελέσθηκε σήμερα το πρωί της Πέμπτης των Θεοφανείων, ο αγιασμός των υδάτων από τον Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο.

Βούτηξαν αρκετοί τολμηροί, όμως τον Τίμιο Σταυρό έπιασε ο 39χρονος Αθανάσιος Καραπαρίσης, φανοποιός ο οποίος έπεσε στα κρύα νερά του Πηνειού μαζί με τον γιο του.

Στα Ιωάννινα η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στη Λίμνη των Ιωαννίνων, φέτος δεν πραγματοποιήθηκε με απόφαση του Μητροπολίτη Μάξιμου.

Ούτε στην Άρτα, σε συνεννόηση της Μητρόπολης με τον Ιατρικό Σύλλογο, αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθεί η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στα νερά του Αράχθου όπως και στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων.

Αντίστοιχη απόφαση ελήφθη και από την Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας.

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στον Άγιο Ευστράτιο και η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη Γαύδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ